Iránske gardy po útoku na Hizballáh zakázali používanie komunikačných zariadení

NETKY.SK • 23 September 2024, 11:22 • 2 min
Iránske gardy po útoku na Hizballáh zakázali používanie komunikačných zariadení

Iránske elitné Revolučné gardy (IRGC) nariadili všetkým svojim príslušníkom, aby prestali používať akékoľvek komunikačné zariadenia po tom, čo minulý týždeň vybuchli tisíce pagerov a vysielačiek, ktoré používali spojenci Hizballáhu v Libanone pri smrtiacich útokoch, uviedli pre agentúru Reuters dvaja vysokopostavení iránski bezpečnostní predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Jeden z bezpečnostných predstaviteľov uviedol, že IRGC pripravuje rozsiahlu operáciu na kontrolu všetkých zariadení, nielen komunikačných. Uviedol, že väčšina týchto zariadení bola buď podomácky vyrobená, alebo dovezená z Číny a Ruska.

Irán sa obával infiltrácie izraelských agentov vrátane Iráncov na izraelskej výplatnej listine a už sa začalo dôkladné personálne vyšetrovanie zamerané na stredných a vysokopostavených členov IRGC, dodal predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný vzhľadom na citlivosť tejto záležitosti.

"Zahŕňa to kontrolu ich bankových účtov v Iráne aj v zahraničí, ako aj históriu ich ciest a ich rodín," uviedol bezpečnostný predstaviteľ.

Pri koordinovanom útoku vybuchli v utorok v baštách Hizballáhu zariadenia s pagerom. V stredu vybuchli stovky vysielačiek Hizballáhu. Pri útokoch zahynulo 39 ľudí a viac ako 3 000 osôb bolo zranených.

Libanon a Hizballáh tvrdia, že za útokmi stojí Izrael. Izrael svoju účasť nepoprel ani nepotvrdil.

Bezpečnostný predstaviteľ odmietol uviesť podrobnosti o tom, ako komunikujú sily IRGC, ktoré tvoria 190 000 príslušníkov. "Zatiaľ používame koncové šifrovanie v komunikačných systémoch," povedal. Podľa toho istého úradníka sú medzi iránskym vládnucim establišmentom rozšírené obavy. Predstavitelia IRGC sa obrátili na Hizballáh so žiadosťou o technické posúdenie a iránski experti poslali do Teheránu na preskúmanie niekoľko príkladov explodovaných zariadení.

Ďalší iránsky predstaviteľ uviedol, že hlavným záujmom islamskej republiky je ochrana jadrových a raketových zariadení krajiny, najmä tých podzemných.

"Od minulého roka sa však bezpečnostné opatrenia na týchto miestach výrazne zvýšili," povedal v súvislosti so sprísnenými opatreniami po tom, čo sa podľa iránskych orgánov Izrael v roku 2023 pokúsil sabotovať iránsky raketový program. Izrael sa k tomu zatiaľ však nevyjadril.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Daily Star, Reuters, Foto: Reuters / Iran's Presidency
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies