Juhoafrická republika vyzýva Izrael, aby do Gazy povolil zaslanie humanitárnej pomoci

NETKY.SK • 30 Apríl 2024, 17:49 • 2 min
Juhoafrická republika vyzýva Izrael, aby do Gazy povolil zaslanie humanitárnej pomoci

JOHANNESBURG - Juhoafrická republika nalieha na Izrael, aby umožnil humanitárnu pomoc dostať sa do Gazy tým, ktorí ju potrebujú, uviedol v pondelok hovorca prezidenta Vincent Magwenya.

slovakia

left justify in out

"Južná Afrika vyzýva izraelskú vládu, aby umožnila tzv. Flotile slobody poskytnúť humanitárnu pomoc tam, kde má Izrael okupačnú mocnosť, ktorá túto pomoc neposkytuje, pričom oblieha Gazu," povedal Magwenya na tlačovom brífingu v Pretórii, administratívnom hlavnom meste krajiny.

"Námorná blokáda", ktorú by sa Izrael snažil presadiť bránením Flotile slobody, je podľa neho porušením medzinárodného práva.

Akékoľvek opatrenie prijaté na zabránenie prechodu tzv. Flotily slobody by predstavovalo „ďalšie a mimoriadne porušenie“ dvoch záväzných nariadení, ktoré vydal Medzinárodný súdny dvor (ICJ), aby zabránil nenapraviteľnému poškodeniu práv Palestínčanov, povedal Magwenya a dodal, že Izrael pokračujúca blokáda brániaca prísunu humanitárnej pomoci hladujúcim obyvateľom je nezákonná.

Juhoafrická republika bude mať "paralelné iniciatívy" na vyvíjanie tlaku na Izrael a jeho spojencov, aby zabezpečili mier na Blízkom východe, uviedol hovorca, ktorý tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby hovorilo s Izraelom, aby splnilo príkazy ICJ.

Južná Afrika podala na ICJ žiadosť o konanie proti Izraelu 29. decembra 2023 a ICJ 26. januára 2024 nariadil Izraelu, aby prijal všetky možné opatrenia na zabránenie genocíd v pásme Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Rizek Abdeljawad
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies