Mona Lisa zostáva v Louvri. Údajní reštituenti neuspeli a dostali pokutu 3 000 eur

NETKY.SK • 15 Máj 2024, 10:17 • 2 min
Mona Lisa zostáva v Louvri. Údajní reštituenti neuspeli a dostali pokutu 3 000 eur

PARÍŽ - Francúzska Štátna rada odmietla nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie. Tvrdilo, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho. Údajní reštituenti totiž rozhodnutie francúzskeho kráľa Františka I. privlastniť si toto majstrovské dielo považujú za nezákonné.

slovakia

left justify in out

Organizácia International Restitutions, ktorá zastupuje údajných reštituentov, vyhlásila, že obraz by mal byť odstránený z galérie Louvre v Paríži a vrátený jeho právoplatným vlastníkom. Mona Lisa je v kráľovskom paláci Louvre vystavená od roku 1797.
 
Na území Francúzska je Mona Lisa od roku 1516, keď Leonardo da Vinci upadol do nemilosti rodu Mediciovcov, odišiel z Talianska a dostal sa pod ochranu Františka I.
 
Po odchode z Talianska mal da Vinci pri sebe niekoľko svojich obrazov, vrátane portrétu Mony Lisy. Obraz namaľoval v rokoch 1503 - 1506. Svoje diela ponúkol francúzskemu panovníkovi výmenou za apanáž. Tieto umelecké diela sa následne dostali do kráľovských zbierok a nikdy neopustili územie Francúzska.
 
Štátna rada je najvyšším orgánom francúzskeho správneho súdnictva. Tá teraz  rozhodla, že jej úlohou nie je skúmať rozhodnutia prijaté v časoch francúzskej monarchie. Podnet údajných reštituentov preto ani neprijala. Združeniu však nariadila zaplatiť pokutu 3 000 eur za zneužívanie súdu.
 
Minulý rok do Louvru zavítalo takmer 9 miliónov návštevníkov. Až 80 percent z nich chcelo vidieť najmä záhadný úsmev Mony Lisy. Obraz je vyhľadávaným objektom na selfie fotografie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: Mona Lisa / northfoto
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies