Na Slovensko sa valí SILNÝ VIETOR: Najhoršia situácia sa očakáva na horách a juhozápade krajiny

NETKY.SK • 26 September 2024, 10:47 • 2 min
Na Slovensko sa valí SILNÝ VIETOR: Najhoršia situácia sa očakáva na horách a juhozápade krajiny

BRATISLAVA - Slovensko dnes zasiahne veľmi silný vietor, ktorý môže dosahovať nárazy o sile víchrice, varujú meteorológovia. Najnebezpečnejšie podmienky sa očakávajú na juhozápade krajiny a na horách, kde môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 100 km/h. Vietor by mohol spôsobovať materiálne škody a lámať konáre, preto by obyvatelia mali byť opatrní a sledovať aktuálne výstrahy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovensko dnes zasiahne veľmi silný vietor, ktorý môže dosahovať nárazy až o sile víchrice. Meteorológovia varujú najmä obyvateľov juhozápadu krajiny a horských oblastí, kde sa očakávajú najnebezpečnejšie podmienky.

Za nepriaznivým počasím stojí tlaková níž s názvom Constanze, ktorá sa momentálne presúva cez Britské ostrovy a Severné more smerom k Škandinávii. Táto tlaková níž zvýrazňuje tlakový kontrast nad celou Európou, čo vedie k silnému vetru aj na našom území.

V noci už silný vietor zasiahol Francúzsko a v skorých ranných hodinách začal ovplyvňovať počasie aj v Nemecku. Aktuálne sa vietor začína zosilňovať aj na Slovensku, pričom najväčšiu intenzitu dosiahne na hrebeňoch Tatier, kde nárazy vetra môžu prekročiť 100 km/h, čo predstavuje silu mohutnej víchrice.

Vo večerných hodinách by mali poryvy vetra dosahovať maximálnu intenzitu aj v Podunajskej nížine.

Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia v horských oblastiach, kde silný vietor môže vyvracať stromy, ktoré sú vďaka podmáčanej pôde labilnejšie. Okrem toho môže vietor lámať konáre a vetvy aj v nižších polohách. Výraznejšie materiálne škody sa však očakávajú skôr v horských lokalitách.

Obyvatelia zasiahnutých oblastí by mali sledovať meteorologické výstrahy a obmedziť pohyb v okolí nestabilných stromov či elektrických vedení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies