Nové výzvy na obnovu rodinných domov: Slovensko podporí povodňami zasiahnuté domácnosti a nízkopríjmové rodiny

NETKY.SK • 9 Október 2024, 16:11 • 2 min
Nové výzvy na obnovu rodinných domov: Slovensko podporí povodňami zasiahnuté domácnosti a nízkopríjmové rodiny

BRATISLAVA - Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba predstavil tri nové výzvy z programu Obnov dom, ktoré pomôžu majiteľom rodinných domov postihnutým povodňami a nízkopríjmovým domácnostiam v oblastiach so zlou kvalitou ovzdušia. Financie až do výšky 22 800 eur budú dostupné už do konca októbra, pričom výzvy sú súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.

slovakia

left justify in out

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba predstavil spustenie troch nových výziev v rámci programu Obnov dom, ktorý je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Na výjazdovom rokovaní vlády v Modre boli schválené výzvy zamerané na pomoc majiteľom rodinných domov, najmä v oblastiach postihnutých povodňami, a nízkopríjmovým domácnostiam v regiónoch s horšou kvalitou ovzdušia.

Minister Taraba vyjadril presvedčenie, že štát efektívne pomáha ľuďom v krízových situáciách. "Podávame ľuďom zasiahnutým živelnými pohromami pomocnú ruku a doručujeme pomoc, ktorú sme sľúbili," uviedol.

V rámci prvej výzvy budú môcť majitelia domov postihnutí septembrovými povodňami požiadať o finančný príspevok až do výšky 22 800 eur, s možnosťou vyplatenia zálohy vo výške 7 000 eur.

Medzi bežnými opatreniami, ako sú zateplenie, výmena okien či kotla, sa počíta aj s mimoriadnymi opatreniami. "Týka sa to nákladov na odčerpávanie vody, sanáciu vlhkých konštrukcií, odstraňovanie plesní či opätovné omietanie," objasnil Juraj Moravčík, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

Druhá výzva, s alokáciou 24 miliónov eur, je určená nízkopríjmovým rodinám zo 268 obcí v najviac znečistených oblastiach Banskobystrického a Košického kraja. Títo vlastníci rodinných domov postavených pred rokom 2013 môžu získať príspevok až do výšky 10 000 eur, pričom podmienky im umožňujú získať zálohu do 5 000 eur.

Dôležitou podmienkou je, aby ročný čistý príjem na jedného člena domácnosti za rok 2023 nepresiahol 8 165,30 eur. Žiadosti v rámci tejto výzvy je možné posielať do konca decembra 2024.

Tretia výzva, štandardná a viackolová, ponúka príspevok až do výšky 19 000 eur pre žiadateľov, ktorí už majú vyhotovenú projektovú dokumentáciu a plán obnovy domu. Podmienky tejto výzvy budú zverejnené začiatkom novembra a spustenie podávania žiadostí sa očakáva v decembri.

Slovenská agentúra životného prostredia bude spravovať prijímanie žiadostí o príspevky na obnovu rodinných domov. Dôležité je, že elektronický formulár bude možné vyplniť bez obmedzenia v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov.

V prípade väčšieho záujmu budú žiadosti zoradené podľa hodnoty primárnej energie pred obnovou, pričom prednosť budú mať tí, ktorí majú vyššiu potrebu obnovy.

Nové výzvy na obnovu rodinných domov z programu Plánu obnovy a odolnosti SR sú významným krokom smerom k zlepšeniu kvality bývania a životného prostredia na Slovensku.

Pomoc pre zasiahnuté domácnosti, nízkopríjmové rodiny a pripravených žiadateľov s projektovou dokumentáciou prispeje k dlhodobému rozvoju a udržateľnosti slovenského hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŽP SR, Foto: FB/Ministerstvo životného prostredia SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies