AKTUALIZOVANÉ Pri nádržiach gudrónov v Nemeckej by sa mala obstarať čistička. O skládku v Hnúšti sa postará envirorezort + VIDEO

NETKY.SK • 10 Júl 2024, 13:42 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Pri nádržiach gudrónov v Nemeckej by sa mala obstarať čistička. O skládku v Hnúšti sa postará envirorezort + VIDEO

BRATISLAVA - Nepriaznivá situácia v areáli v súvislosti s prevádzkou ČOV, ako aj s odčerpávaním a čistením odpadových vôd z gudrónových lagún sa riešila už v rokoch 2022 až 2023.

slovakia

left justify in out

Pri nádržiach gudrónov v bývalom závode Petrochema v Nemeckej by sa mala obstarať dočasne demontovateľná fyzikálno-chemická čistiareň odpadových vôd (ČOV) s mechanickým čistením. Vyplýva to z návrhu na zabezpečenie opatrení na odvrátenie ekologickej havárie a environmentálnych škôd z Odkaliska Dubová, ktorý v stredu schválila vláda.

"Finančné prostriedky vo výške 1.400.000 eur na opatrenia sú zabezpečené v rozpočtovej kapitole Ministerstva životného prostredia SR na rok 2024 na základe uznesenia vlády," uviedol envirorezort. Investičné náklady na čistiareň by sa pohybovali vo výške 300 000 až 400 000 eur, v závislosti od technológie a súvisiacich zariadení a od jej výkonu. Dodaciu lehotu odhaduje na desať až 12 týždňov.

Nepriaznivá situácia v areáli v súvislosti s prevádzkou ČOV, ako aj s odčerpávaním a čistením odpadových vôd z gudrónových lagún sa riešila už v rokoch 2022 až 2023. Okresný úrad Brezno vtedy vyhlásil mimoriadnu situáciu z dôvodu hrozby odpojenia od elektriny pre dlh spoločnosti PTCHEM. Hrozil aj únik nebezpečných látok do životného prostredia, priblížilo MŽP.

Náklady na energie dodávané do areálu znášal podľa rezortu štát do času, keď schválili spoločnosti reštrukturalizáciu a odvolali v januári mimoriadnu situáciu. Následne spoločnosť ukončila odčerpávanie a čistenie odpadových vôd z dvoch gudrónových jám.

"Vzhľadom na to, že spoločnosť PTCHEM Nemecká už niekoľko mesiacov nezabezpečuje odčerpávanie odpadových vôd z týchto gudrónových lagún a ich čistenie, vplyvom počasia v nich bola dosiahnutá kritická úroveň hladiny odpadových vôd," uviedlo ministerstvo.

Envirorezort pripomína, že spoločnosť PTCHEM spochybňuje vlastnícke vzťahy ku gudrónovým jamám, ako aj že sú vodnou stavbou - odkaliskom. "Podľa spoločnosti PTCHEM ide o skládku, pričom nezabezpečuje starostlivosť ani ako o odkalisko, ani ako o skládku, preto štátny podnik Vodohospodárska výstavba inicioval u orgánu štátnej vodnej správy na Okresnom úrade Brezno výkon vodoochranného a technicko-bezpečnostného dozoru so žiadosťou o určenie, či ide o vodnú stavbu," priblížil.

Vláda poverila Ministerstvo životného prostredia SR ako príslušný rezort pre skládku priemyselného odpadu Pod Branzovou v Hnúšti. Urobila tak na stredajšom rokovaní.

"Určenie príslušného ministerstva vládou SR je potrebné kvôli čerpaniu alokovaných finančných prostriedkov na riešenie problematiky environmentálnych záťaží a zároveň je potrebné z dôvodu plnenia Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží (2022 - 2027)," vysvetlilo MŽP.

Materiál vypracovalo na základe rozhodnutia vo veci určenia povinnej osoby, ktoré vydal Okresný úrad v Banskej Bystrici, keďže pôvodca skládky zanikol a nebolo možné určiť povinnú osobu.

Alokovaná čiastka z Programu Slovensko na riešenie environmentálnych záťaží je viac ako 239,11 milióna eur z Kohézneho fondu. Štát sa má podieľať spolufinancovaním vo výške 15 percent, čo predstavuje sumu vyše 42,19 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky. sk / Úrad vlády SR, Foto: epochtimes.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies