Teplo a komáre: Očakávajte nával hmyzu

NETKY.SK • 15 September 2024, 12:50 • 2 min
Teplo a komáre: Očakávajte nával hmyzu

Po chladnom a daždivom období sa vracia teplé počasie, ktoré vytvorí ideálne podmienky na rozmnožovanie komárov. Odborníci predpokladajú, že zvýšené hladiny riek, ako Morava a Dunaj, prinesú vlnu komárov, ktorá môže zasiahnuť aj Bratislavu. S vyššími teplotami sa larvy komárov vyvíjajú rýchlejšie, a ich výskyt môžeme očakávať už za dva týždne. Mesto plánuje zasahovať biologickými larvicídmi, ale úplné odstránenie problému nebude možné.

slovakia

left justify in out

Po výdatných dažďoch a ochladení sa do našich končín vracia teplo, čo vytvorí ideálne podmienky pre rozmnožovanie komárov.

„Kľúčová je teplota vody, nie tak teplota vzduchu. Pri záplavových druhoch komárov sa bavíme o teplotách okolo 10 stupňov Celzia. Predpokladáme, že Morava a možno aj Dunaj sa vylejú, čo spôsobí vlnu záplavových komárov, ktoré sa šíria na kilometre a masívne množia,“ uviedla Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV.

„Súčasné počasie a možný výlev Moravy či Dunaja v určitých oblastiach vytvoria väčšie plochy, ktoré budú potenciálnymi liahniskami komárov,“ doplnil Peter Bubla, hovorca bratislavského magistrátu.

S vyššími teplotami sa komáre vyvíjajú rýchlejšie, čo znamená, že ich výskyt môžeme očakávať už za dva týždne.

„Naďalej sledujeme potenciálne liahniská komárov v Bratislave a tam, kde je počet lariev nad stanovenou úrovňou, používame biologický larvicíd BTI,“ vysvetlil Bubla.

Je však nemožné aplikovať BTI na celom území Bratislavy, pretože sa nesmie používať v chránených vodných zdrojoch a oblastiach.

„Pri prvých larvách dosahuje efektivitu až 90 %,“ dodala Čabanová.

BTI pôsobí priamo na larvy, čím zabraňuje dospelým komárom vyliahnutiu. Tento larvicíd, ktorý je výťažkom z baktérie, im bráni vyvinúť odolnosť, na rozdiel od chemických postrekov, voči ktorým sú komáre už rezistentné.

„Vďaka týmto zásahom bude počet komárov oveľa nižší, než by bol bez týchto opatrení,“ uzavrel Bubla.

Aj napriek týmto opatreniam je však istý počet komárov nevyhnutný. Obce na Záhorí a v Rakúsku sa s nimi budú musieť vysporiadať svojimi vlastnými metódami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: SAV, Magistrát mesta Bratislava, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies