Toto sú NAJLEPŠIE spôsoby, ako sa schladiť počas horúčav

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 18:17 • 2 min
Toto sú NAJLEPŠIE spôsoby, ako sa schladiť počas horúčav

Už dlhšie nás trápia tropické horúčavy a ani občasné búrky nevychladia vzduch tak, aby sme si mohli vydýchnuť.

slovakia

left justify in out

Keď nás zaleje pot a je nám neskutočne horúco, zdá sa byť ten najlepší nápad dať si studenú sprchu. Podľa odborníkov však účinok môže byť presne opačný, ako človek zamýšľa.

Keď náhle a rýchlo schladíte svoje telo, stiahnu sa vám cievy. Ide o prirodzenú reakciu, ktorá má zabrániť nadmernému ochladzovaniu. Úľavu pocítite rýchlo, no akonáhle vyjdete zo sprchy do horúcej miestnosti, cievy sa opäť rozšíria, aby zahriali vychladnuté telo. Za krátku chvíľu sa spotíte a budete mať pocit, že je vám ešte viac horúco, ako bolo predtým.

Okrem toho, také rýchle ochladenie tela môže spôsobiť nielen prechladnutie a slabosť, ale aj oveľa väčšie komplikácie predovšetkým u ľudí, ktorí majú problémy so srdcom a krvným tlakom. Rovnaký princíp platí aj pri pití veľmi studených nápojov. Pite veľa vody, hydratácia znižuje pocit telesného tepla, no pri sedení na slnku nesiahajte po drinkoch s kockami ľadu.

Namiesto studenej sprchy si pustite vlažnú vodu. Úľava a pocit osvieženia vydrží dlhšie.

Schlaďte kľúčové body tela. Vezmite niekoľko malých uterákov, namočte ich vo vode, vyžmýkajte a položte na zápästia, lakte, pod kolená, na členky a na krk. Na týchto miestach môžete ľahko ochladiť tepny, ktoré zásobujú krvou celé telo. Rýchlo pocítite úľavu.

Namočte si nohy do vlažnej vody. Chladivý efekt bude ešte silnejší, ak do kúpeľa pridáte pár kvapiek mentolového oleja.

Siahnite po vodnej hmle. Do rozprašovača môžete naliať aj vodu s lístkami mäty a nastriekať si zmes na telo.

Pite horúci, napríklad mätový čaj. Môže sa to zdať zvláštne, ale Severoafričania sa týmto spôsobom ochladzujú už stáročia. Najprv budete mať pocit, že sa veľmi potíte, no po chvíli pocítite úľavu.

Naplňte hrejivú fľašu s ľadovou vodou. Položte si ju v noci na koniec postele a počas spánku vám bude príjemne chladiť nohy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Fakt.pl, Foto: spectrumnews1.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies