BRATISLAVA - O zelenom čaji sa už toho popísalo veľa. Poďme sa spoločne pozrieť na všetky jeho benefity, ktorými pomáha upevňovať naše zdravie.
Prečo je zelený čaj prospešný pre ľudské zdravie?
má dôležitý vplyv na úbytok hmotnosti (spôsobený prítomnosťou kofeínu, ktorý má naviac aj povzbudzujúce účinky a zrýchľuje metabolizmus),
podporuje rast črevnej mikroflóry a redukuje škodlivú mikroflóru (zelený čaj znižuje rýchlosť vstrebávania sacharidov v tele a množstvo vstrebaných sacharidov bez
ohrozenia výživy človeka, tým predchádza zápche),
podporuje imunitný systém (vďaka obsahu katechínu a flavonoidov, ktoré slúžia ako účinná prevencia a majú antibakteriálne a antivírusové účinky),
má mierne diuretické schopnosti (očisťuje organizmus od zadržiavanej vody, ktoré navodzujú opuch a zavodnenie),
významnou mierou vplýva na zníženie rizika vzniku rakoviny (súvisí s jeho antioxidačným potenciálom a jeho schopnosťou ničiť voľné radikály, vplýva predovšetkým na rakovinu žalúdka, močového mechúra, pŕs, prostaty a pľúc),
vplýva na činnosť srdca a cievneho systému (je veľmi aktívny už pri nízkych dávkach, chráni a udržuje hladinu dobrého cholesterolu zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu z potravy, a tým jeho ukladaniu v krvi; naviac uvoľňuje cievy, takže krv môže ľahšieprechádzať, uvoľnenie cievnych stien pomáha k zníženiu krvného tlaku), chráni mozog a predlžuje život, omladzuje (zbavuje organizmus mŕtvych buniek),
potláča depresiu a stres (vďaka obsahu L-Theanínu, ktorý je prirodzenou súčasťou čajových listov a má upokojujúce účinky),
účinne chráni pred vznikom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby pretože chráni mozgové bunky pred ich odumieraním,
chráni pred vznikom zubného kazu (antioxidant katechín ničí baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú zubný kaz),
spomaľuje starnutie pokožky a redukuje tvorbu vrások.
Flavonoidy
Flavonoidy patria do skupiny polyfenolov a sú pravdepodobne tou látkou, ktorá robí čaj zdravým nápojom. Ďalej sem patria napríklad ligníny, proantocyanidíny, izoflavóny,
katechíny, triesloviny a iné. Zelený čaj pozostáva hlavne z katechínov, zatiaľ čo čierny čaj obsahuje najmä triesloviny. Katechín je rastlinný sekundárny metabolit, čiže produkt látkovej premeny rastlín. Najdôležitejším katechínom je epigallokatechín-3-gallát (EGCG). Čaj obsahuje najvyšší podiel katechínov spomedzi všetkých potravín, dokonca viac ako čokoláda, červené hrozno, víno a jablká.
Je populárny antioxidant.
Hlavným pozitívom polyfenolov je ich vplyv na voľné radikály. Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré chránia bunky pred škodlivými účinkami reaktívnych foriem kyslíka, napríklad superoxidu, peroxylovými radikálmi a hydroxylovými radikálmi. Nerovnováha medzi antioxidantmi a reaktívnymi formami kyslíka vedie k oxidačnému stresu, čo následne poškodzuje bunky. Vedci predpokladajú, že schopnosť katechínov chrániť bunku je silnejšia, ako majúvitamíny C a E alebo betakarotén.
Kofeín
Obsah kofeínu v čajových listoch sa pohybuje v závislosti od veku listu medzi 2 až 5 percentami, pričom mladšie listy majú vyššiu koncentráciu. Je zaujímavé, že hladina
kofeínu v čaji je vyššia ako v kávových zrnách, ktoré v skutočnosti obsahujú iba 1,5 percenta kofeínu. Vedci zistili, že kofeín súvisí so zlepšením kognitívnych funkcií, nervovosvalovej koordinácie, nálady a zmierňovaním úzkosti. Taktiež stimuluje centrálny nervový systém a srdcový sval. Okrem toho zvyšuje hladinu glukózy v krvi, ako aj rezistenciu ciev. Uvádza sa tiež, že zvyšuje sekréciu žalúdka a iných sekrétov a uvoľňuje hladké svalstvo. Treba však poznamenať, že kofeín môže u niektorých ľudí spôsobiť podráždenie gastrointestinálneho traktu a nespavosť.
L-teanín
L-teanín je jedinečná aminokyselina, s výnimkou jej prítomnosti v hube Xerocomus badius je totiž jej výskyt obmedzený len na čajovníky. V čaji tvorí teanín asi 50 percent
aminokyselín, ktoré sa podieľajú na vytváraní výraznej arómy čaju. Spája sa s jeho kvalitou a cenou. Teanín tvorí 1 percento až 3 percentá hmotnosti čaju. Zelený čaj obsahuje nižšiu alebo podobnú koncentráciu teanínu ako oolong alebo čierny čaj. Z medicínskeho hľadiska je teanín dôležitý, a to najmä preto, že stimuluje takzvané α vlny mozgu, ktoré sú spojené s uvoľneným, ale zároveň bdelým duševným stavom. Navyše podporuje uvoľňovanie neurotransmitera (sprostredkovateľa nervového prenosu)– kyseliny gama aminomaslovej (GABA) –, ktorá následne reguluje hladiny dopamínu a serotonínu v mozgu. Vďaka tomu sa pitie čaju spája s relaxáciou a zlepšenou schopnosťou učiť sa.
Priaznivé účinky zeleného čaju na zdravie
Zelený čaj je v liečiteľstve považovaný za jeden z najúčinnejších prostriedkov na prevenciu veľkého množstva rôznych ochorení a zdravotných problémov. Pre svoje blahodarné účinky je vo východných kultúrach prezývaný aj ako nápoj dlhého života. Podporuje imunitu a celkove zdravie Katechíny a Flavonoidy obsiahnuté v zelenom čaji majú množstvo priaznivých účinkov na imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. Katechíny sú známe najmä pre svoj protizápalový účinok. Niektoré štúdie hovoria o antibakteriálnych a antivírusových vplyvoch.EGCG, katechín obsiahnutý v zelenom čaji je pre svoje antioxidačné účinky považovaný ako prírodný bojovník proti rakovine. EGCG blokuje enzým nazývaný urokináza, ktorý naopak produkujú rakovinové bunky. Účinok tak súvisí s antioxidačným potenciálom a schopnosťou ničiť voľné radikály. Čaj obsahuje prírodný fluór,
ktorý súčasne posilňuje zubnú sklovinu a bráni tak vzniku zubného kazu. Zelený čaj možno využiť ako prostriedok proti zápachu z úst. Zelený čaj okrem iného priaznivo pôsobí na prevenciu vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Rôzne výskumy potvrdili, že pitie zeleného čaju znižuje hladinu LDL cholesterolu a tri-glyceridov. Reguluje hladinu dobrého cholesterolu a naopak zabraňuje vstrebávaniu zlého cholesterolu z potravy. Podľa viacerých štúdií, zelený čaj znižuje i hladiny cukru v krvi. Uvoľňuje cievy a znižuje tak krvný tlak.
Obsah kofeínu v zelenom čaji je stimulačná látka, ktorá povzbudzuje organizmus bez nepríjemných vedľajších účinkov kofeínu. Mierna dávka kofeínu v čaji má podporujúce účinky na činnosť mozgu. Podporuje reakcie, pozornosť, pamäť a učenie. Podľa niektorých štúdií podporuje prevenciu vzniku neurologickej Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Kvôli obsahu L-theanínu, čaj potláča depresiu a uvoľňuje stres. Má upokojujúce a relaxačné účinky. Pôsobí tak priaznivo na dobrú náladu a psychický stav jedinca. Nedochádza však k útlmu a pocitu ospalosti. Zelený čaj má silné proti-zápalové účinky na kožu, a to vďaka obsahu katechínov. Podporuje zdravie pokožky, upokojuje, eliminuje začervenanie, opuch a akné (zápal). Sťahuje póry a eliminuje tvorbu kožného mazu. Čaj obsahuje vitamíny skupiny B a E výborné na podporu pevnosti a elasticity pokožky. Maska či krém zo zeleného čaju upokojuje pleť, sťahuje zápal a znižuje jej mastnotu. Zelený čaj pôsobí aj na chudnutie
Podľa viacerých dostupných štúdií, zelený čaj môže podporovať redukciu telesnej hmotnosti.
Pitie zeleného čaju podporuje energetický metabolizmus a spaľovanie tukov.
Vplyv na podporu úbytok hmotnosti je spôsobený najmä prítomnosťou kofeínu, ktorý má súčasnej povzbudzujúce účinky na fyzický výkon a zrýchľuje metabolizmus.
Čaj má mierne diuretické (močopudné) účinky, ktoré tak zbavujú organizmu nadbytočnej vody v tele, opuchov a zavodnenia.Príjem zeleného čaju podporuje detoxikačnú činnosť orgánu pečene a poskytuje ochranu pred rôznymi ochoreniami pečene. V zriedkavých prípadoch môže však nadmerná konzumácia extraktu viesť k poškodeniu pečene.
Je však potrebné si uvedomiť, že bez úpravy jedálnička (kalorického deficitu) nie je možné schudnúť nadbytočné kilá, a to i napriek pravidelnému pitiu zeleného čaju. Viaceré štúdie však poukazujú na výborný spaľovací efekt spojenia konzumácie zeleného čaju, pohybovej aktivity a úpravy jedálnička. Extrakt zeleného čaju ako taký nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky. Pokiaľ je však prekročená odporúčaná denná dávka, dochádza k riziku vedľajších účinkov kofeínu, L-theanínu a katechínov. Theanín v zelenom čaji môže pri vysokej dávke zvyšovať produkciu žalúdočnej kyseliny, čo následne môže spôsobiť tráviace obtiaže, ako je bolesť brucha, nevoľnosť, pálenie záhy alebo zápcha.
Ak jedinec konzumuje zelený čaj obsahujúci kofeín spolu s ďalšími stimulantmi, môže následne dôjsť k zvýšeniu krvného tlaku a srdcového tepu.
Možné nežiadúce vedľajšie účinky pri prekročení dávky:
Bolesť hlavy a migréna
Nekvalitný spánok
Nervozita
Tráviace obtiaže
Zvýšenie tepovej frekvencie
Štúdie a zdroje, ktoré opisujú účinky zeleného čaju sa úplne nezhodujú v optimálnej stanovenej dennej dávke. Denná dávka sa taktiež líši i na základe výsledkov, ktoré chce
daný výskum dosiahnuť a na aký zdravotný problém sa zameriava. Doporučená denná dávka zeleného čaju sa týka najmä kvôli obsahu kofeínu, katechínov a fluóru.
Maximálna doporučená denní dávka kofeínu denne je stanovená na 400 mg, pričom jednorazovo by sme nemali do tela prijať viac ako 200 mg kofeínu. Zelený čaj v priemere obsahuje 35 g kofeínu na 230 ml nápoja. Tento údaj však ovplyvňuje vek čajových listov, spracovanie a použitá teplota vody.
S pitím zeleného čaju by mali byť opatrní jedinci, ktorí trpia:
Chronické tráviace problémy
Citlivý žalúdok
Zvýšená žalúdočná kyselina
Nedostatok železa a anémia
Ochorenia srdca a vysoký krvný tlak
Zvýšená citlivosť na kofeín
Hypoglykémia
Jedným z rizík môže byť zvýšená citlivosť na kofeín prejavovaná nekvalitným spánkom, podráždenosťou, nevoľnosťou či problémami so žalúdkom. Nakoľko zelený čaj obsahuje taníny, ktoré môžu narúšať (znížiť) správne vstrebávanie železa, odporúča sa nepiť čaj súčasne s konzumáciou potravín bohatých na železo. Zelený čaj môže spôsobiť blokovanie účinku niektorých liekov a liečiv, a to najmä farmakoterapie určenej na zníženie krvného tlaku. Rizikom pri prekročení maximálnej doporučenej dávky je poškodenie pečene. Pozor na dávkovanie by si mali dať najmä tehotné a dojčiace ženy, ktoré môžu vypiť maximálne 1 až 2 šálky zeleného čaju denne. Zložky kofeín, katechíny a taníny môžu byť riskantné pri tehotenstve. Je preto vhodné konzultovať pitie zeleného čaju a kofeínu s gynekológom. Pri dojčení zase môže kofeín prostredníctvom materského mlieka ovplyvniť správanie dieťaťa. Z toho dôvodu sa zelený čaj neodporúča podávať malým deťom.
Správna príprava zeleného čaju
Pri príprave zeleného čaju nie je vhodná vriaca voda, ale o niečo málo nižšia teplota. Teplota vody by sa tak mala pohybovať okolo 70-80°C a nemala presahovať 90°C.
Zelený čaj je vhodné lúhovať približne jednu až dve minúty, pričom je potrebné sa riadiť odporúčaním výrobcu na obale produktu. Neodporúča sa čaj nechať lúhovať dlhšie ako je odporúčané, a to najmä kvôli chuti (horkosti) a pre zvýšenie obsahu kovov pri dlhom lúhovaní.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies