Zníženie DPH na základné potraviny: Krok k prístupnejšej cene pre VŠETKÝCH + ZOZNAM + VIDEO

NETKY.SK • 19 September 2024, 11:59 • 2 min
Zníženie DPH na základné potraviny: Krok k prístupnejšej cene pre VŠETKÝCH + ZOZNAM + VIDEO

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky, vedená premiérom Robertom Ficom, oznámila významnú zmenu, ktorá začiatkom roka 2025 prinesie zníženie DPH na základné potraviny na 5 percent. Toto opatrenie má za cieľ znížiť náklady domácností a zlepšiť dostupnosť základných potravín.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky, pod vedením premiéra Roberta Fica, oznámila významnú zmenu, ktorá má pozitívne ovplyvniť náklady domácností na potraviny.

Od 1. januára 2025 začne platiť znížená DPH na základné potraviny, ktorá bude predstavovať len 5 percent. Tento krok je odpoveďou na dlhodobé požiadavky verejnosti a má za cieľ uľahčiť prístup k základným potravinám.

Zdroj: MF SR

Pozitívne reakcie a spolupráca s obchodníkmi

Počas štvrtkového stretnutia so zástupcami obchodných reťazcov premiér Fico vyjadril spokojnosť s týmto opatrením.

"Zníženie DPH na potraviny je krok správnym smerom," povedal Fico. Tento krok nie je len výhodný pre spotrebiteľov, ale aj krok, ktorý reflektuje potreby a očakávania verejnosti.

Zástupcovia obchodných reťazcov vítajú tento krok a sú pripravení pracovať na tom, aby sa znížená DPH prejavila v konečných cenách potravín. 

"Je pre nás dôležité, aby spotrebitelia pocítili pozitívny dopad tejto zmeny," povedal zástupca obchodného reťazca.

 

Široký rozsah zníženia DPH

Premiér Fico upresnil, že znížená DPH sa bude vzťahovať na široký zoznam základných potravín.

"Zameriame sa na potraviny, ktoré sú pre každodenný život najdôležitejšie," uviedol. Medzi týmito položkami sa ocitnú rôzne druhy mäsa, zelenina, chlieb a pečivo, ovocné šťavy, mliečne výrobky a ďalšie základné produkty.

Tento krok má zabezpečiť, aby tieto potraviny boli cenovo dostupnejšie pre všetkých obyvateľov, čo prinesie úľavu najmä tým, ktorí najviac pociťujú nárast cien.

Financovanie a rovnováha v rozpočte

Fico tiež vysvetlil, že zníženie DPH na potraviny bude mať svoje finančné dôsledky, ktoré je potrebné pokryť z iných oblastí. Preto bola zvolená úprava základnej sadzby DPH na 23 percent.

Táto úprava má zabezpečiť, že zníženie DPH na potraviny bude udržateľné a nebude mať negatívny dopad na štátny rozpočet. "Rozumieme, že nájsť rovnováhu je náročné, ale je to nevyhnutné pre stabilitu a efektívnosť našich hospodárskych opatrení," povedal Fico.

Kontrola a podpora potravinového sektora

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč zdôraznil, že vláda plánuje viacero kontrol cien pred a po zavedení zníženej DPH. "Do konca roka vykonáme viaceré kontroly, ktoré budú zamerané na ceny," spresnil minister.

Kontroly budú zahŕňať obchodníkov aj výrobcov s cieľom zabezpečiť, že znížená DPH sa skutočne prejaví v cenách na pultoch obchodov. Takáč tiež upozornil na historicky najvyššiu podporu prvovýrobcov a potravinárov vo výške 20 miliónov eur, ktorá má pomôcť stabilizovať sektor a zabrániť zvyšovaniu cien.

Pozitívny dopad na spotrebiteľov

Zníženie DPH na základné potraviny je významným krokom, ktorý prinesie úľavu domácnostiam a pozitívne ovplyvní cenovú dostupnosť základných potravín.

Tento krok podporuje transparentnosť v cenotvorbe a zabezpečuje, že spotrebitelia pocítia skutočné zníženie nákladov na potraviny. Vláda bude pokračovať v monitorovaní a kontrolovaní cien, aby zabezpečila, že tento krok bude mať želaný dopad na trh a rozpočet domácností.

Zoznam základných potravín

  • Mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat položky
  • Mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené – len mäso z domácich svíň, čerstvé alebo chladené
  • Mäso z oviec alebo kôz, čerstvé, chladené alebo mrazené len mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých oviec a kôz
  • Mäso a jedlé droby, z hydiny, čerstvé, chladené alebo mrazené – len mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené
  • Ostatné mäso a jedlé mäsové droby, čerstvé, chladené alebo mrazené – len mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené
  • Živé ryby – len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky
  • Ryby, čerstvé alebo chladené, okrem rybieho filé a ostatného rybieho mäsa položky 0304 – len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb
  • Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté), čerstvé, chladené alebo mrazené – len rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) zo sladkovodných rýb okrem ozdobných rýb, čerstvé alebo chladené
  • Mlieko a smotana nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor ani ostatné sladidlá – len mlieko
  • Cmar, kyslé mlieko a smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieko a smotana, tiež zahustené alebo obsahujúce pridaný cukor alebo ostatné sladidlá alebo ochutené alebo obsahujúce pridané ovocie, orechy alebo kakao
  • Syry a tvaroh – len ovčia bryndza podľa osobitného predpisu
  • Prírodný med
  • Zemiaky, čerstvé alebo chladené
  • Rajčiaky, čerstvé alebo chladené
  • Cibuľa, šalotka, cesnak, pór a ostatná cibuľová zelenina, čerstvá alebo chladená
  • Kapusta, karfiol, kaleráb, kel a podobná jedlá hlúbovitá zelenina, čerstvé alebo chladené
  • Hlávkový šalát (Lactuca sativa) a čakanka (Cichorium spp.), čerstvé alebo chladené
  • Uhorky šalátové a uhorky nakladačky, čerstvé alebo chladené
  • Strukoviny, lúpané alebo nelúpané, čerstvé alebo chladené
  • Ostatná zelenina, čerstvá alebo chladená
  • Jablká, hrušky a duly, čerstvé
  • Chlieb, sladké pečivo, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, tiež obsahujúce kakao; hostie, prázdne oblátky druhu vhodného na farmaceutické účely, oblátky na pečenie, ryžový papier a podobné výrobky – len čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu a len čerstvé pečivo podľa osobitného predpisu v hmotnosti 40 g až 50 g
  • Šťavy ovocné (vrátane hroznového muštu) a šťavy zeleninové, nekvasené a neobsahujúce pridaný alkohol, tiež obsahujúce pridaný cukor alebo ostatné sladidlá – len šťavy bez pridaného cukru alebo šťavy s pridaným cukrom maximálne 5 g na 100 ml.
  • Chlieb, neobsahujúci pridaný med, vajcia, syr alebo ovocie a obsahujúci v sušine najviac 5 % hmotnosti cukrov a najviac 5 % hmotnosti tuku – len čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, MF SR, Foto: FB/Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies