Archív článkov za Jún 2024, strana 5

Otvor článok

Spartak Trnava privíta v júli v prípravnom zápase Aston Villu

5.6 2024 11:36

TRNAVA - Futbalisti Spartaka Trnava sa v lete stretnú na domácej pôde v prípravnom dueli s anglickým klubom FC Aston Villa. Štvrtý tím uplynulého ročníka Premier League sa v rámci svojho turné predstaví na štadióne Antona Malatinského v sobotu 20. júla o 16.00 h. Oba kluby o tom informovali na svojich webstránkach.

Otvor článok

Mannheim: Ďalší útok nožom! + VIDEO

5.6 2024 11:49

BERLÍN - Na komunálneho politika z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v utorok večer zaútočili nožom v juhonemeckom meste Mannheim. Politik utrpel zranenia a páchateľa zadržali, informovala DPA.

Otvor článok

Láska alebo majetníctvo: Dajte si pozor, podmienečná opora vie ľahko skĺznuť do vedomej manipulácie, dary často vedia byť úplatkami

5.6 2024 12:00

Láska je mocná emócia, ktorá vyvoláva pocity, ako je zamilovanosť, vášeň a pripútanosť. Niekedy však môže byť mätúce rozlišovať medzi posadnutosťou a láskou. Medzi láskou a majetníctvom existuje istá hranica, niektorí ľudia však majú problém rozoznať rozdiely medzi nimi. Preto zdanlivá podmienečná láska dokáže rýchlo alebo pomalšie skĺznuť do manipulácie druhej strany.

Otvor článok

Do obehu idú libry s podobizňou kráľa Karola III. A ešte pár zaujímavostí

5.6 2024 12:17

LONDÝN - Britská centrálna banka (Bank of England) uviedla v stredu do obehu nové bankovky s portrétom kráľa Karola III. Tieto platidlá postupne nahradia tie súčasné s portrétom kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela v septembri 2022. Informuje BBC.

Otvor článok

NBS: Inflácia klesá, úrokové sadzby čaká znižovanie, no riziká stále pretrvávajú

5.6 2024 12:36

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) vo svojej správe o finančnej stabilite zhrnula ekonomickú situáciu, podľa ktorej sa viaceré externé riziká mierne znížili a inflácia poklesla, čo viedlo k očakávaniam postupného znižovania úrokových sadzieb. Hlavné riziko predstavuje geopolitický vývoj a obavy o udržateľnosť verejných financií. Finančná situácia podnikov je stabilná, no vyššie riziká sú v sektore komerčných nehnuteľností.

Otvor článok

Dnes o polnoci končí volebná kampaň do Európskeho parlamentu

5.6 2024 12:49

Na Slovensku sa v sobotu 8. júna v čase od 7:00 do 22:00 h uskutočnia v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu po vstupe SR do EÚ. Voliči rozhodnú o 15 poslancoch, ktorí budú zastupovať Slovenskú republiku v EP najbližších 5 rokov.

Otvor článok

SNS: Veríme, že sa koalícia dohodne na postupe pri voľbe predsedu NR SR

5.6 2024 12:54

BRATISLAVA - SNS považuje za dôležité, aby sa na inaugurácií novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho zúčastnil aj nový šéf Národnej rady. Verí, že sa na pondelkovom rokovaní vládna koalícia dohodne na postupe voľby predsedu NR SR.

Otvor článok

Hotel na nábreží Dunaja sa sporí s mestom

5.6 2024 13:06

Jeden zo známych bratislavských hotelov sa súdi o parkovacie miesta. Tvrdí, že patria do jeho súkromného vlastníctva. Magistrát si ich však zahrnul do vlastnej parkovacej politiky.

Otvor článok

Hromadná zrážka na D1: 5 osobných a 3 nákladné autá, 2 dodávky. Vinník pod drogami na ukradnutom aute ušiel

5.6 2024 13:17

PRAHA - Na diaľnici D1 za Brnom v smere na Prahu sa v stredu ráno zrazilo desať vozidiel. Vytvorili sa niekoľkokilometrové kolóny. Vinník nehody z miesta ušiel, ukradol auto a s ním zakrátko opäť havaroval.

Otvor článok

NDS: Privádzač D3 Kysucké Nové Mesto finišuje. Začínajú práce na dotknutých komunikáciách

5.6 2024 13:29

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Práce na privádzači D3 Kysucké Nové Mesto vstupujú do finálnej realizačnej fázy. Privádzač vytvorí nový vstup do mesta, zjednoduší cestu do priemyselnej zóny a odbremení Kysucké Nové Mesto od nákladnej dopravy. Takmer 1,5 kilometrový úsek zároveň predstavuje významnú súčasť kysuckej D3. V najbližších dňoch už prebehnú práce na priľahlých komunikáciách. Tie si však vyžiadajú aj dočasné obmedzenia dopravy.

Otvor článok

Opitý prekročil rýchlosť, putuje do cely

5.6 2024 13:57

KEŽMAROK - Ešte v pondelok zastavila polícia vodiča pre prekročenie rýchlosti. Následne sa zistilo, že šoféroval pod vplyvom alkoholu. V súčasnosti čelí obvineniu z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky

Otvor článok

Kaliňák k aktuálnemu zdravotnému stavu premiéra Fica

5.6 2024 14:03

BRATISLAVA - Zdravotný stav predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa naďalej zlepšuje. Po rokovaní vlády to uviedol podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Otvor článok

ZMOS: Nesúhlasíme so skráteným legislatívnym konaním o vládnom návrhu zákona o krajinnom plánovaní

5.6 2024 14:03

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska nesúhlasí s postupom skráteného legislatívneho konania o vládnom návrhu zákona o krajinnom plánovaní, o ktorom dnes bude rokovať vláda SR na dnešnej schôdzi.

Otvor článok

Súostrovie Palau terčom kyberútoku: Škodlivý softvér pravdepodobne vyvinuli v Rusku, odoslali z Malajzie. Je za tým Čína?

5.6 2024 14:18

NGERULMUD - Tichomorské súostrovie Palau, jeden z mála diplomatických spojencov Taiwanu, sa stalo terčom kybernetického útoku. Potvrdil to tamojší prezident Surangel Whipps. Z tohto kroku upodozrieva Čínu, informuje AFP.

Otvor článok

Kedy odštartuje nosná raketa Ariane 6?

5.6 2024 14:32

PARÍŽ - Štart európskej nosnej rakety Ariane 6 sa po štyroch rokoch odkladov uskutoční 9. júla. Raketa odštartuje z kozmodrómu vo Francúzskej Guiane. Oznámila to Európska vesmírna agentúra (ESA). Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Kaliňák, Taraba a Eštok informovali o výsledkoch z rokovania vlády

5.6 2024 14:47

BRATISLAVA - O výsledkoch dnešného rokovania vlády informovali po jeho skončení minister obrany Robert Kaliňák, minister životného prostredia Tomáš Taraba a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Otvor článok

Vláda predĺži odvodové úľavy pre poľnohospodárov do konca tohto roka

5.6 2024 14:48

BRATISLAVA - Vláda predĺžila odvodové úľavy pre poľnohospodárov do konca tohto roka. Odvodové úľavy sa však od 1. júla nebudú vzťahovať na výrobcov potravín. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň požiadal Národnú radu o prerokovanie v skrátenom konaní.

Otvor článok

Ako uspeli v ďalšom kole primárok Trump a Biden?

5.6 2024 15:07

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden a bývalý prezident Donald Trump zvíťazili v utorok v demokratických, respektíve republikánskych primárkach v niekoľkých štátoch, ktoré patria medzi posledné súťaže v kalendári primárok v roku 2024. Informovali o tom AP a AFP.

Otvor článok

TIP NA KNIHU Keď sa jedno srdce musí rozdeliť medzi dva brehy oceánu

5.6 2024 15:17

Vo vojne bolo všetko iné. Dobre, každá krajina to mohla mať síce v niečom individuálne, ale podstata zostávala rovnaká. Bezduché tváre. Rodiny, predtým veselé, možno hrajúce na klavíri a spievajúce pri večeri, tieto rodiny zosmutneli a do očí sa im presťahoval strach. Aj deti to vnímali, darmo, neboli hlúpe, hoc nie ešte vyspelé, hoc nie ošľahané skúsenosťami, ale vnímali.

Otvor článok

Francúzsko: Začínajú sa podujatia k 80. výročiu vylodenia spojencov

5.6 2024 15:20

PARÍŽ - Americký prezident Joe Biden v stredu pricestoval do Francúzska, kde sa v najbližších dňoch v Normandii zúčastní na oslavách 80. výročia vylodenia spojencov. Informovala o tom AFP.

Otvor článok

Calzona definitívne končí na lavičke Neapolu. Klub oficiálne predstavil nového kormidelníka

5.6 2024 16:22

NEAPOL - Antonio Conte je nový tréner futbalistov SSC Neapol. S talianskym klubom, kde pôsobí aj slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka, podpísal kontrakt do júna 2027.

Otvor článok

Organizátori leteckých dní tvrdia, že rozhodnutie ministerstva je jednostranné

5.6 2024 16:31

KUCHYŇA - Organizátori leteckých dní SIAF sú sklamaní, rozhodnutie ministerstva obrany považujú za jednostranné. Organizátor sa o ich zrušení nedozvedel v januári, ako to tvrdil minister obrany. Slovenská letecká agentúra túto informáciu prijala s veľkou nespokojnosťou.

Otvor článok

Prezentácia slovenských vysokých škôl na americkej NAFSA 2024 otvorila nové možnosti medzinárodnej spolupráce

5.6 2024 16:42

NEW ORLEANS - Sedemnásť verejných vysokých škôl sa zúčastnilo v dňoch 28. až 31. mája 2024 na medzinárodnom veľtrhu NAFSA 2024 v americkom New Orleans, najväčšej udalosti v oblasti medzinárodného vzdelávania. Veľtrh tento rok privítal viac ako 10 000 účastníkov z viac ako 100 krajín sveta. Slovenské vysoké školy nadviazali nové kontakty a predstavili svoje výskumné a vzdelávacie projekty, čím posilnili svoju pozíciu na globálnej akademickej úrovni.

Otvor článok

Ako uspeli tohtoroční deviataci v celoštátnom testovaní?

5.6 2024 17:12

BRATISLAVA - Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) spracoval výsledky celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka ZŠ, 4. ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s 8-ročným vzdelávacím programom a 1. ročníka stredných škôl s 5-ročným vzdelávacím programom.

Otvor článok

Dejiny sa zbláznili: Prvá žena v dejinách na čele Mexika. A navyše pôvodom „echtovná“ Židovka (komentár Iva Samsona)

5.6 2024 17:16

Znie to neuveriteľne, ale prezidentkou štátu označovaného ako násilnícko mužský („macho“) a mafiánsky, sa stala žena. Claudia Sheinbaumová. Veľa Slovákov túto krajinu nenavštívilo, ale treba pripomenúť najmä to, že v Mexiku vládne „prezidentský systém“. Prezident tam neplní iba formálne úkony a neprezentuje štát navonok ako jeho najvyšší ústavný činiteľ, ale je aj šéfom exekutívy na úrovni „nášho“ statusu premiéra.

Otvor článok

HORÚCA AKTUALITA Fico sa v 14-minútovom pôsobivom príspevku prihovoril k ľuďom: Odpúšťam a varujem + VIDEO

5.6 2024 17:26

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico sa k obyvateľom Slovenska prihovoril v 14-minútovom príspevku prostredníctvom sociálnej siete. Svoj príspevok nazval: Odpúšťam a varujem.

Otvor článok

Toto sú výpovede ľudí, toto sú ich dôvody, prečo milujú Slovensko

5.6 2024 17:30

Mnohí snívajú o ďalekých krajinách. O vyšších platoch, lepších podmienkach, milších ľuďoch a väčších šťastiach. Nič zlé na tom nie je, samozrejme, lebo sen je vec súkromná a vzťah s ním je intímny. Platí, že snívať si môže každý, o čom len chce. Ale negativizmus je všadeprítomný a posúva sa sem a tam, ako by mu tu všetko patrilo.

Otvor článok

Lex Ukrajina 4: Vláda schválila zadresnenie systému poskytovania pomoci odídencom z Ukrajiny

5.6 2024 17:34

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky schválila nové úpravy zákona o azyle, ktoré sa týkajú azylového konania a poskytovania dočasného útočiska.

Otvor článok

Ministerstvo obrany plánuje nákup zbraní

5.6 2024 17:40

BRATISLAVA - Informoval o tom minister obrany Robert Kaliňák. Dodal, že treba vymeniť 15 000 zbraní. Dôraz sa bude klásť na domácu produkciu.

Otvor článok

Zistite, čo je „energetický upír“, aké má varovné signály a ako rozpoznať emocionálne vyčerpávajúceho človeka

5.6 2024 17:45

Energetickí upíri nemajú priestor na to, aby niekomu ponúkli takú úroveň pomoci, akú očakávajú od ostatných. Zľahčia vaše boje, aby zväčšili svoje vlastné problémy. Zameriavajú sa na uspokojenie svojich vlastných potrieb. Pokúsia sa minimalizovať a zľahčovať problémy iných, aby sa mohli sústrediť na seba. Vykorisťujú ostatných, pretože sami majú bolesť.

Otvor článok

Ministerstvo podpísalo zmluvu so zhotoviteľom novej nemocnice v Martine

5.6 2024 18:07

MARTIN - Univerzitná nemocnica v Martine dnes podpísala zmluvu so zhotoviteľom stavby novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina.

Otvor článok

Kalifornia sa stáva vedúcim štátom USA v oblasti sídlenia väčšiny spoločností z rebríčka Fortune 500

5.6 2024 18:37

SACRAMENTO - Kalifornia, najväčšia ekonomika a najľudnatejší štát v Spojených štátoch, sa podľa správy magazínu Fortune vrátila na prvé miesto v rebríčku 500 spoločností z rebríčka Fortune.

Otvor článok

Závislosť od internetu mení chémiu mozgu u mladých ľudí, zistila vedecká štúdia

5.6 2024 19:11

Výskum naznačuje, že mladí ľudia so závislosťou od internetu zažívajú zmeny v chémii mozgu, ktoré by mohli viesť k návykovejšiemu správaniu. Zmeny vo viacerých neurónových sieťach môžu viesť k ďalším návykovým tendenciám a negatívnemu správaniu, tvrdia vedci.

Otvor článok

Brankár Marek Rodák už nebude pokračovať v anglickom klube Fulhame

5.6 2024 19:39

FULLHAM - Slovenský brankár Marek Rodák nebude po vypršaní zmluvy pokračovať v anglickom futbalovom klube Fulham FC. Účastník Premier League o tom v stredu (5. 6.) informoval na svojom webe.

Otvor článok

Peľ tráv bude až do júla, jeho koncentrácie ovplyvňujú zrážky

6.6 2024 07:25

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých stále dominuje v ovzduší na celom území Slovenska a bude aj naďalej. Lokálne zrážky a búrková činnosť spôsobovali v uplynulých dňoch výrazné regionálne rozdiely v denných koncentráciách peľu, vyššie zaznamenali v oblastiach, ktoré nezasiahli výdatnejšie dažde, informovali z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Otvor článok

Slováci porazili San Maríno 4:0, presadili sa štyria strelci +VIDEO

6.6 2024 07:55

WIENER NEUSTADT - Slovenskí futbalisti zvíťazili v stredajšom prípravnom zápase nad San Marínom 4:0. Na štadióne v rakúskom Wiener Neustadte rozhodli o svojom triumfe nad outsiderom troma gólmi v prvom polčase. Strelecký účet si pri svojom debute za národný tím otvoril stredopoliar Tomáš Rigo. Reprezentanti uzavrú prípravu na európsky šampionát v nedeľu v Trnave proti Walesu.