Obmedzenie počtu výletných lodí a nová turistická daň: Grécko sa pustilo do boja proti cestovnému ruchu

NETKY.SK • 9 September 2024, 18:30 • 2 min
Obmedzenie počtu výletných lodí a nová turistická daň: Grécko sa pustilo do boja proti cestovnému ruchu

ATÉNY - Grécko chce zaviesť poplatok 20 eur pre turistov na obľúbených ostrovoch Santorini a Mykonos. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu oznámil grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Nový poplatok má zabrániť nadmernému turizmu, ktorý sužuje niektoré destinácie. Časť vybraných prostriedkov pôjde miestnej vláde na investície do infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

"Grécko nemá štrukturálny problém s nadmerným cestovným ruchom. Iba niektoré destinácie počas určitých týždňov alebo mesiacov v roku majú výrazné problémy, ktoré je potrebné riešiť. Výletné lode zaťažujú Santorini a Mykonos, a preto sme sa rozhodli zasiahnuť," povedal Mitsotakis.

Mitsotakis v nedeľu oznámil aj ďalšie opatrenia na reguláciu nadmerného cestovného ruchu. Vláda chce zaviesť limit na maximálny počet výletných lodí, ktoré môžu pristávať v niektorých prístavoch, alebo zaviesť prísnejšiu ochranu vodných zdrojov. Plánujú sa aj zmeny v sektore krátkodobých prenájmov. Majú sa zvýšiť dane z tejto činnosti a v Aténach vláda pozastaví vydávanie nových licencií na turistické prenájmy. Tento týždeň grécke médiá informovali aj o pláne vlády zdaniť dlhodobé prenájmy.

Grécko je do veľkej miery závislé od cestovného ruchu, ktorý je hlavným motorom hospodárstva krajiny. V minulom roku prišlo do tejto juhoeurópskej krajiny 33 miliónov turistov a grécke hospodárstvo dosiahlo príjmy z cestovného ruchu vo výške 20 miliárd eur.

Turisti odchádzajú po pozorovaní slávneho západu slnka z hradu Oia na gréckom ostrove Santorini.
Turisti odchádzajú po pozorovaní slávneho západu slnka z hradu Oia na gréckom ostrove Santorini.
Zdroj: Reuters / Alkis Konstantinidis

Problémy nehlásilo len Grécko

Santorini je ostrov známy svojimi malebnými dedinkami a plážami, na ktorom žije približne 20 000 stálych obyvateľov. Tí sa však čoraz častejšie sťažujú na nadmerný počet návštevníkov ostrova, ktorý znižuje kvalitu života miestnych obyvateľov.

Počet zahraničných turistov na Santorini neustále rastie, pričom starosta Nikos Zorgos uviedol, že vlani ostrov navštívilo približne 3,4 milióna ľudí, čo vytvára tlak na zastaranú infraštruktúru a vytláča miestnych Grékov z trhu s nehnuteľnosťami. Zorzos tvrdí, že už roky nalieha na úrady, aby na ostrove nepovolili ďalšie kotviská pre turistov, a navrhol obmedziť počet návštevníkov výletných lodí zo súčasných približne 17 000 na 8 000 denne.

Napríklad Benátky a Barcelona majú podobné problémy ako Santorini, kde sa už organizovali protesty proti davom turistov. Talianske Benátky regulujú počet turistov počas hlavnej sezóny obmedzením počtu vstupov na päť eur. Mesto tak tento rok vybralo 2,2 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, ČTK, Foto: Bloomberg / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies