Archív článkov za Jún 2024, strana 22

Otvor článok

Dolinková: Spochybňovanie pandémie je neúctou k pozostalým obetí

20.6 2024 15:14

BRATISLAVA - Akékoľvek spochybňovanie pandémie ochorenia COVID-19 je neúctou k pozostalým obetí pandémie. Uviedla to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková s tým, že Slovensko zaznamenalo asi 20 000 nevynútených obetí pandémie. Vyjadrila nad nimi ľútosť. Zároveň poukázala na potrebu vyšetrenia zodpovednosti za pandémiu.

Otvor článok

Podľa prieskumu si každý desiaty Slovák môže dovoliť dovolenku za 2 až 4 tisíc. Väčšina Slovákov však len do sumy 800 eur

20.6 2024 15:22

BRATISLAVA - Približne polovica Slovákov počíta s tým, že dovolenka počas tohto leta ich vyjde na približne rovnakú sumu ako vlani. Na druhej strane, 14 percent očakáva výrazne vyššie výdavky a ďalších 22 percent trochu vyššie. Slováci najčastejšie uvádzajú, že minú od 400 do 800 eur, no každý desiaty ráta s oveľa vyššou položkou, a to 2 až 4 tisíc eur.

Otvor článok

Únia miest víta národný program dobudovania verejných vodovodov a kanalizácií

20.6 2024 15:23

BRATISLAVA - Únia miest Slovenska víta zámer vytvoriť národný plán dobudovania a modernizácie verejných vodovodov a kanalizácií v regiónoch SR. Navrhuje, aby nevyhnutnou súčasťou tohto plánu boli aj viaceré finančné mechanizmy, ktoré ho umožnia realizovať v čo najkratšom čase. O národnom pláne informoval štátny tajomník ministerstva investícií Michal Kaliňák.

Otvor článok

Na oblohe možno pozorovať zaujímavé hry farieb

20.6 2024 15:46

HURBANOVO - Oblaky na nočnej oblohe sú bežnou záležitosťou. Svietiace oblaky už nie. Začalo sa obdobie letného slnovratu, a teda aj obdobie tohto zvláštneho úkazu. Ak máte šťastie, môžete na ne naraziť na večer aj vy. o Týchto úkazoch informovala Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo.

Otvor článok

Minister Drucker a jeho český náprotivok Bek sa dohodli na spolupráci

20.6 2024 15:48

BRATISLAVA - Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) a minister školstva, mládeže a telovýchovy ČR Mikuláš Bek sa dohodli na spolupráci medzi ich tímami. Školské systémy sú totiž v oboch krajinách podobné, zároveň disponujú aj mnohými takmer totožnými výzvami. Pracovné tímy by mali koncom leta pracovať už nad konkrétnymi projektmi. Uviedli to vo štvrtok po spoločnom bilaterálnom stretnutí.

Otvor článok

Štúdia UNICEF ukazuje, že znečistenie ovzdušia je hlavným rizikovým faktorom pre dospelých a deti

20.6 2024 16:20

Podľa správy o stave globálneho ovzdušia (SoGA), zverejnenej v stredu, sa znečistenie ovzdušia stáva celosvetovo druhým hlavným rizikom smrti pre dospelých a deti.

Otvor článok

Vláda intenzívne rokuje o ponukách na protivzdušnú obranu

20.6 2024 16:40

BRATISLAVA - Vláda SR intenzívne rokuje o ponukách v súvislosti so zabezpečením systému protivzdušnej obrany. Najďalej sú rokovania s Izraelom, odkiaľ sú dve ponuky. Povedal to minister obrany Robert Kaliňák v pléne Národnej rady SR počas štvrtkovej hodiny otázok.

Otvor článok

Bude to boj! Brichta sa na titulový zápas pripravuje s tými najlepšími

20.6 2024 16:44

Český MMA bojovník Leo Brichta dostáva ďalšiu šancu na zisk titulu v ľahkej váhe. V najprestížnejšej európskej organizácii KSW mu to napriek skvelému výkonu nevyšlo, a tak tentokrát skúsi šťastie v RFA. Jeho súperom bude súčasný šampión Arbi Mezhidov, ktorého čaká prvá obhajoba od zisku titulu na RFA 15 v Bratislave. Súboj Mezhidov vs. Brichta bude hlavným ťahákom RFA x IAF Special Title Night, ktorý prebehne 21. septembra v Prahe.

Otvor článok

Prichádza čas dovoleniek a brigád v zahraničí: Pozor na obchodníkov s ľuďmi

20.6 2024 17:10

Letné mesiace po ukončení štúdia na vysokej alebo strednej škole, úspešné štátnice a maturitné skúšky sú zavŕšením životnej etapy, ktorá je u mnohých absolventov spätá s následným relaxom a dobrodružstvami, hľadaním nových zážitkov, nadväzovaním nových kontaktov a priateľstiev nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Otvor článok

Newyorčania oslávili Deň nezávislosti Afroameričanov napriek vlne horúčav

20.6 2024 17:15

NEW YORK - Afroameričania v New Yorku sa v stredu pripojili k ostatným, aby si pripomenuli koniec otroctva v Spojených štátoch (známy aj ako Juneteenth), keďže vlna horúčav spaľuje severovýchod a stredozápad krajiny.

Otvor článok

Česko chce do piatich rokov poslať do vesmíru svojho astronauta Svobodu

20.6 2024 18:19

PRAHA - Česká vláda chce najneskôr do piatich rokov poslať svojho astronauta a člena záložného tímu astronautov Európskej kozmickej agentúry Aleša Svobodu do vesmíru. Vznikol preto zámer Česká cesta do vesmíru, ktorého cieľom je vzbudiť o túto tému záujem firiem, vedeckých inštitúcií aj škôl. Vo štvrtok to uviedol český minister dopravy Martin Kupka. Predseda českej vlády Petr Fiala zámer označil za českú národnú misi.

Otvor článok

Európsky súdny dvor v Štrasburgu tvrdí, že gazanskí Arabi majú nárok na politický azyl v EÚ (komentár Iva Samsona)

20.6 2024 18:42

Palestínskych Arabov nechce ako azylantov prijímať žiadna iná arabská krajina, pričom Izrael tvorí len 0, 1% územia Arabmi obývaného regiónu Stredného východu a Severnej Afriky. Naopak, Židia z Európy a všetkých štyroch Amerík sa rýchlo sťahujú. Kam? No do arabského sveta nie, odtade ich po roku 1948 takmer všetkých (podľa údajov OSN 850 000) vyhnali alebo museli utiecť iba s holým životom, ak vôbec prežili pogromy a masakry. Uchyľujú sa do malého židovského štátu, do Izraela, aby zistili, že ani tam nie sú v bezpečí, ako im všetky izraelské vlády po roku 1948 sľubovali.

Otvor článok

Na letisku Stansted, v ktorom parkuje aj Taylor Swift, klimatickí aktivisti posprejovali lietadlá +VIDEO

20.6 2024 19:28

LONDÝN - Britskí klimatickí aktivisti zo skupiny Just Stop Oil (JSO) vo štvrtok prenikli do areálu letiska Stansted ležiaceho severovýchodne od Londýna, kde údajne parkovalo luxusné lietadlo americkej speváčky Taylor Swiftovej, a oranžovou farbou postriekali dve súkromné lietadlá.

Otvor článok

Vojaci KĽDR prekročili demarkačnú líniu, Soul vypálil varovné výstrely

21.6 2024 08:18

SOUL - Juhokórejská armáda v piatok informovala, že v predchádzajúci deň vypálila varovné výstrely smerom k severokórejským vojakom, ktorí nakrátko prekročili demarkačnú líniu oddeľujúcu obe krajiny, čo sa stalo v júni už po tretí raz.

Otvor článok

Juraj Blanár sa zúčastnil na zasadnutí ministrov Dunajskej stratégie

21.6 2024 08:21

VIEDEŇ - Šéf rezortu diplomacie SR Juraj Blanár sa vo štvrtok vo Viedni zúčastnil na zasadnutí ministrov zahraničných vecí štátov Dunajskej stratégie. S rezortnými kolegami podľa jeho slov diskutovali predovšetkým o bezpečnosti, ale tiež o procese rozširovania Európskej únie a jeho dôsledkoch.

Otvor článok

Putin zopakoval, že Rusko uvažuje o pozmenení svojej jadrovej doktríny

21.6 2024 08:36

HANOJ - Rusko uvažuje o možnom pozmenení svojej jadrovej doktríny, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok pri ukončení návštevy Vietnamu.

Otvor článok

EURO 2024: Španieli si výhrou nad Talianskom zabezpečili postup do osemfinále

21.6 2024 08:57

GELSENKIRCHEN - Futbalisti Španielska si ako druhý tím zabezpečili miestenku do osemfinále ME 2024. Vo štvrtkovom šlágri B-skupiny zdolali v Gelsenkirchene obhajcov titulu Talianov 1:0 vďaka vlastnému gólu Riccarda Calafioriho z 55. minúty. Pridali sa tak k domácemu Nemecku.

Otvor článok

Filmový svet v slzách: Zomrel Donald Sutherland

21.6 2024 09:30

NEW YORK - Vo veku 88 rokov zomrel vo štvrtok kanadský filmový a televízny herec Donald Sutherland, ktorého kariéra trvala sedem desaťročí. Smrť svojho otca potvrdil jeho syn, herec Kiefer Sutherland.

Otvor článok

Víkend so SAV v Trnave: Vedci predstavia fascinujúci svet vedy

21.6 2024 09:40

TRNAVA - Podujatie Víkend so SAV ponúkne v dňoch 21. a 22. júna 2024 možnosť stretnúť sa s vedcami najväčšej výskumnej inštitúcie na Slovensku na Hlavnej ulici v Trnave. Verejnosti sa predstaví takmer 20 ústavov a zložiek SAV, pričom budú mať zastúpenie všetky oddelenia vied – živá príroda, neživá príroda aj spoločenské vedy. Vo svojich stánkoch prevedú vedci malých aj veľkých návštevníkov z vesmírnych diaľok cez rozmanité, bohaté, ale aj krehké životné prostredie až do mikrosveta chemických procesov, drobných organizmov či moderných materiálov s neobvyklými vlastnosťami.

Otvor článok

NHL: Obranca Patrik Koch zostáva v zámorí, podpísal ročnú zmluvu s klubom z Utahu

21.6 2024 09:50

UTAH - Slovenský hokejista Patrik Koch podpísal ročný kontrakt s klubom NHL Utah HC. Dvojcestná zmluva má na profiligovej úrovni hodnotu 775-tisíc dolárov (vyše 723-tisíc eur).

Otvor článok

Smer-SD avizuje v lex atentát zmeny

21.6 2024 10:04

Bratislava - Poslanci Smeru dnes na tlačovej konferencii deklarovali, že ak bude treba, lex atentátov bude viac. Upokojovali obce, ktoré sa obávajú pokutovania v prípade nelegálnych protestov. Zároveň očakávajú rozumné návrhy a námietky opozície. Koalícia je ochotná viesť diskusiu pod podmienkou, že bude vecná a nie útočná.

Otvor článok

Slovensko má najvyšší podiel poberateľov dôchodkov v EÚ

21.6 2024 10:05

BRATISLAVA - Každý tretí obyvateľ SR poberá od štátu nejaký dôchodok v rámci sociálnej ochrany, poberatelia dôchodkov tvoria 33,2 % obyvateľstva. Je to najviac v EÚ. Celkové sumy vyplatené na dôchodky tvoria takmer 9 % HDP, čo patrí k najnižším hodnotám v EÚ.

Otvor článok

EURO 2024: Angličania remizovali s Dánskom a upevnili si pozíciu na prvom mieste v tabuľke

21.6 2024 10:18

FRANKFURT - Futbalisti Anglicka remizovali vo štvrtkovom (20. 6.) druhom vystúpení v C-skupine ME v Nemecku s Dánskom 1:1. V 18. minúte ich vo Frankfurte poslal do vedenia Harry Kane. Severania vyrovnali v 34. minúte po ďalekonosnej strele Mortena Hjulmanda.

Otvor článok

Štátny tajomník M. Eštok prijal dánskeho štátneho tajomníka pre európske záležitosti a Arktídu

21.6 2024 10:31

BRATISLAVA - Dnešná prvá návšteva Bratislavy dánskeho štátneho tajomníka pre európske záležitosti a Arktídu Jonasa Beringa Liisberga sa uskutočnila v rámci príprav Dánska na predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktoré bude zastávať v druhom polroku 2025. J. Liisberg navštívi postupne všetky hlavné mestá Európskej únie s cieľom lepšie spoznať názory a pozície členských štátov v jednotlivých politických a hospodárskych témach.

Otvor článok

Začiatok letnej sezóny zastavil pokles cien lacnejšieho benzínu a nafty

21.6 2024 10:47

BRATISLAVA - Ceny pohonných látok v polovici júna prestali klesať, platilo to pre lacnejší benzín a naftu. Aktuálne ceny benzínov boli rovnaké ako pred rokom, nafta bola mierne drahšia.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Senecké leto odštartovalo letnú sezónu koncertami

21.6 2024 11:06

SENEC - Počas minulého víkendu sa uskutočnilo jedno z najväčších podujatí Mesta Senec na Slnečných jazerách. Vystúpili interpreti ako Lukáš Adamec, Boki, Rytmus, Desmod, Sima, či Iconito. A pre deti v detskej zóne vystúpili Fiha Tralala, Cupi Lupi či Kamaráti z Trinity. Taktiež sa tam nachádzala Rocková škola a zóna s Multiballom.

Otvor článok

Starostka Paríža si zapláva v Seine: Kritikom chce dokázať, že jej voda nie je nebezpečná

21.6 2024 11:19

PARÍŽ - Starostka Paríža si necelé dva týždne pred začiatkom olympijských hier vo svojom meste plánuje zaplávať v Seine. Cieľom je utíšiť hlasy kritikov, podľa ktorých je voda v tejto rieke príliš špinavá, čo by mohlo spôsobiť odklad, zrušenie alebo zmenu lokality niektorých olympijských súťaží. Anne Hidalgo si v Seine údajne zapláva 15. júla, teda len 11 dní pred začiatkom OH. Upozornil na to web insidethegames.biz.

Otvor článok

Prezident Pellegrini plánuje častejšie návštevy Košíc a východného Slovenska

21.6 2024 11:33

KOŠICE - Prezident SR Peter Pellegrini plánuje v Košiciach úradovať častejšie než raz ročne, uviedol to počas svojej prvej návštevy regionálneho pracoviska Kancelárie prezidenta SR. Zdôraznil, že tento priestor nie je len symbolický, ale plnohodnotne vybavený pre jeho prácu a prácu jeho spolupracovníkov.

Otvor článok

USA povolili Ukrajine útočiť ich zbraňami na ciele kdekoľvek pri hraniciach

21.6 2024 11:51

KYJEV - Spojené štáty povolili Ukrajine používať nimi dodané zbrane kdekoľvek v pohraničných regiónoch Ruska, odkiaľ ruská armáda útočí na ukrajinské územie. Povolenie sa tak už nevzťahuje len na miesta v blízkosti Charkova, píše server Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov.

Otvor článok

EURO 2023: Potom, čo Slováci zdolali favorizované Belgicko chcú pokračovať v úspechu aj dnes proti Ukrajine

21.6 2024 12:08

DÜSSELDORF - Slováci idú do druhého zápasu na ME vo futbale ako tím, ktorý šokoval favoritov celého turnaja z Belgicka. Stretnú sa v Düsseldorfe s Ukrajinou, tá je v opačnej pozícii, keďže zakopla proti Rumunom a na bodovom konte má nulu. Zápas E-skupiny v Düsseldorfe je na programe o 15.00 h.

Otvor článok

Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov

21.6 2024 12:19

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Ukrajine, ku ktorému došlo v marci 2023 počas mandátu dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera.

Otvor článok

Arménsko uznalo Palestínu ako nezávislý štát

21.6 2024 12:32

JEREVAN - Arménsko uznalo Palestínu ako nezávislý štát. Informovala o tom v piatok (21. 6.) ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Jerevane. V uplynulých týždňoch sa k podobnému kroku odhodlali aj niektoré európske krajiny.

Otvor článok

Podľa Kaliňáka prijatím lex atentátu dôjde k deeskalácii atmosféry

21.6 2024 12:43

BRATISLAVA - Prijatím lex atentát dôjde k deeskalácii atmosféry v spoločnosti. Uviedol to minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák v pléne Národnej rady SR v úvode diskusie k vládnym zmenám po atentáte na premiéra Roberta Fica. Do diskusie k lex atentát sa v piatok prihlásilo sedem rečníkov písomne, z toho traja sú za klub.

Otvor článok

Zdravotná poisťovňa a nemocnice sa dohodli na predĺžení zmlúv

21.6 2024 13:16

BRATISLAVA - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa sa dohodli na predĺžení zmluvných vzťahov do konca októbra. Doteraz mali zmluvy platné len do konca júna. So súkromnými poisťovňami Dôvera a Union ZP majú členovia ANS dodatky zmlúv platné do konca roka.

Otvor článok

Podľa vedcov môže staroveká loď vrhnúť nové svetlo na vývoj navigácie na mori

21.6 2024 13:31

TEL AVIV - Spoločnosť ťažiaca zemný plyn pri pobreží severného Izraela objavila 3300-ročnú loď aj s nákladom. Nález je jedným z najstarších známych príkladov lode plaviacej sa ďaleko od pobrežia, vyhlásil vo štvrtok Izraelský pamiatkový úrad (IPÚ).

Otvor článok

Dni Petržalky sa pretvorili na trojdňový festival. Čo všetko uvidíte?

21.6 2024 14:18

BRATISLAVA - Najobľúbenejší festival všetkých Petržalčanov sa uskutoční od 21. do 23. júna na Dostihovej dráhe v Petržalke. Už 27. ročník podujatia sľubuje v porovnaní s vlaňajším ďalšie novinky a vylepšenia.