Archív článkov za Jún 2024, strana 4

Otvor článok

Lex atentát: Budú ústavní činitelia lepšie chránení?

4.6 2024 16:41

Vláda sa zajtra na rokovaní bude zaoberať aj návrhmi legislatívnych zmien po streľbe na Roberta Fica v Handlovej 15. mája. Lex atentát by mal zaistiť lepšiu ochranu trom najvyšším činiteľom.

Otvor článok

Ktorá krajina je najviac vysídľovanou na svete? + VIDEO

4.6 2024 17:00

OUAGADOUGOU - Za najviac zanedbávanú krízu vysídľovania na svete bola Nórskou radou pre utečencov (NRC) už druhý rok po sebe označená situácia v západoafrickej krajine Burkina Faso. Podľa výročnej správy tam v roku 2023 zaznamenali rekordný počet novo vysídlených ľudí - až 707 000. Správu priniesla CNN.

Otvor článok

Spoločnosti NASA a Boeing sa sústreďujú na prvú misiu Starlineru s posádkou. Odštartovať by mala zajtra

4.6 2024 17:21

LOS ANGELES - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Boeing sa v stredu 5. júna zameriavajú na štart prvej misie kozmickej lode Starliner s posádkou k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Otvor článok

Ako sa treba správať pri povodni

4.6 2024 17:46

BRATISLAVA - pri riziku povodne by si obyvatelia v prvom rade mali chrániť zdravie a životy, až potom majetok. Ľudia by sa hlavne mali riadiť pokynmi polície, záchranných zborov a pozorne sledovať oficiálne informácie o vývoji situácie.

Otvor článok

Polícia radí ako postupovať pri nehode

4.6 2024 17:50

BRATISLAVA - Pri nehode je dôležité zachovať chladnú hlavu a niekoľko zásad. Pomôžu predísť ďalšej katastrofe. Je dôležité upozorniť ostatných vodičov výstražnými svetlami alebo výstražným trojuholníkom.

Otvor článok

Záplavy zasiahli aj Srí Lanku. Postihli viacej ako 87 000 osôb a hlásia odtiaľ 12 úmrtí +VIDEO

4.6 2024 18:15

COLOMBO - Ministerka obrany Srí Lanky Premitha Bandara Tennakoonová v pondelok uviedla, že nedávne záplavy v tejto juhoázijskej krajine zabili 12 ľudí a viac ako 87 000 ľudí zasiahli.

Otvor článok

Gauffová otočila duel so Jabeurovou a postúpila do semifinále +VIDEO

4.6 2024 18:42

PARÍŽ - Poľská tenistka Iga Swiateková sa suverénne prebojovala do semifinále Roland Garros, keď za 64 minút zdolala Češku Markétu Vondroušovú 6:0, 6:2. O finále sa stretne s Američankou Coco Gauffovou, ktorá otočila duel s Ons Jabeurovou a vyhrala 4:6, 6:2, 6:3.

Otvor článok

Izrael: Viac ako tretina rukojemníkov v Pásme Gazy je mŕtva + VIDEO

4.6 2024 19:00

TEL AVIV - Izraelská vláda sa domnieva, že viac ako tretina zostávajúcich rukojemníkov v Pásme Gazy je mŕtva. Vyplynulo to z dokumentov, ktoré izraelská vláda zverejnila, informovala agentúra Reuters.

Otvor článok

Irán: Rokovali sme so šéfom Hizballáhu o vojne v Gaze

4.6 2024 19:13

BEJRÚT - Dočasný iránsky minister zahraničných vecí Alí Bágherí rokoval so šéfom Hizballáhu Hasanom Nasralláhom o "navrhovaných riešeniach" na ukončenie vojny v Pásme Gazy. Uviedla to libanonská militantná skupina podporovaná Iránom. Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Volvo: Stanovisko k náboru ľudí vo Valalikoch

4.6 2024 19:26

VALALIKY - Všetky práce na výstavbe automobilky Volvo neďaleko Košíc postupujú ako majú a etapy výstavby napredujú. Priorita automobilky je lisovňa a lakovňa, v ktorých budú inštalované komplexnejšie zariadenia.

Otvor článok

Najväčšia solárna farma na svete je v prevádzke. Farma v Číne je dostatočne veľká na to, aby poháňala celú krajinu

4.6 2024 19:30

DUNHUANG - Najväčšia solárna elektráreň na svete v Číne bola uvedená do prevádzky a je schopná zásobovať malú krajinu svojou ročnou kapacitou viac ako 6 miliárd kilowatthodín.

Otvor článok

Kauza vývozu sôch z aténskeho Parthenónu do Británie

4.6 2024 19:45

Turecko poprelo, že by z čias Osmanskej ríše existovalo povolenie na vývoz sôch z aténskeho Parthenónu do Británie.

Otvor článok

USA uvalili sankcie na iránske subjekty. Týkajú sa dodávok dronov

4.6 2024 19:50

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili nové sankcie na štyri iránske subjekty a jednu osobu v súvislosti s dodávkami dronov do Ruska, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí. Správu priniesla DPA.

Otvor článok

Britskí a európski vedci majú šancu pripojiť sa k historickej misii NASA na planétu Urán

4.6 2024 20:10

Európski vesmírni vedci boli vyzvaní, aby spojili svoje sily s NASA, aby zabezpečili úspech jednej z najambicióznejších vesmírnych misií plánovaných v tomto storočí.

Otvor článok

Krkavčia matka nechala svoje 3 deti na ulici hneď po narodení

4.6 2024 20:15

Britská polícia objavila na východe Londýna opustené novorodené dievčatko, ktorého súrodenca našli policajti v podobnej lokalite v minulosti. Ukázali to testy DNA predložené súdu. Informáciu priniesla BBC.

Otvor článok

Manželka španielskeho premiéra má predvolanie na súd: Podozrenie z korupcie

4.6 2024 20:23

MADRID - Begoña Gómez, manželka španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, bude na súde vypovedať v rámci vyšetrovania zneužitia vplyvu a korupcie, ktoré sa majú týkať jej obchodných väzieb. Informáciu priniesli agentúry AFP a AP.

Otvor článok

Poľsko-bieloruská hranica: Poľského pohraničiara zranil agresívny dav ľudí na druhej strane

4.6 2024 20:30

VARŠAVA - Tlak migrantov na poľsko-bieloruskej hranici sa od minulého roka zdvojnásobil. Skonštatoval to poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak. Označil to za politické rozhodnutie Minska a Moskvy s tým, že 90 percent narušiteľov má ruské víza. Informáciu priniesla PAP.

Otvor článok

Londýn: Kyberútok v nemocniciach! Odkladali operácie, prerušili transfúzie krvi

5.6 2024 07:53

LONDÝN - V dôsledku kybernetického útoku museli vo viacerých nemocniciach v Londýne odložiť operácie. Prerušené boli aj transfúzie krvi. Informoval o tom spravodajský portál Health Service Journal (HSJ). Správu priniesla DPA.

Otvor článok

O rozširovanie miest v materských školách je veľký záujem

5.6 2024 08:10

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR aktuálne eviduje 169 relevantných žiadostí na budovanie nových miest v materských školách. Vzhľadom k tomu, že celková suma v žiadostiach dosiahla alokáciu výzvy vo výške 128,3 milióna eur, rezort bude ďalšie žiadosti v rámci otvorenej výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR prijímať už iba do rezervného zoznamu.

Otvor článok

Výzva EÚ adresovaná Izraelu a Hamasu: Prijmite Bidenov mierový plán

5.6 2024 08:21

BRUSEL - EÚ plne podporuje komplexný plán predložený americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý by viedol k trvalému prímeriu v Pásme Gazy, prepusteniu všetkých rukojemníkov a zvýšeniu humanitárnej pomoci pre palestínsku enklávu. Vyhlásil to šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Otvor článok

V Košickej nemocnici včera zasahovali hasiči

5.6 2024 08:41

KOŠICE - V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciah zasahovali včera hasiči. Išlo o dymenie elektroinštalácie na oddelení Kliniky detí a dorastu oddelenia B.

Otvor článok

Slováci sa stretnú so San Marínom po 15 rokoch. Zo záverečnej nominácie na EURO vypadol kvôli zraneniu obranca pražskej Slavie

5.6 2024 08:52

Slovenskí futbalisti sa stretnú so San Marínom prvýkrát takmer presne po 15 rokoch. V stredu (5. 6.) o 18.00 h. ich vo Viedenskom Novom Meste čaká predposledný prípravný zápas pred júnovými ME v Nemecku. Dva dni po ňom príde záverečná nominácia, v ktorej nebude pre zranenie určite figurovať obranca Michal Tomič.

Otvor článok

Nórsko: Parlament schválil navýšenie obranného rozpočtu. Pribudnú aj ponorky

5.6 2024 09:11

OSLO - Nórsky parlament jednohlasne schválil návrh na výrazné zvýšenie rozpočtu na obranu, oznámila vláda. Plán počíta s dodatočnými približne 53 miliardami eur na obdobie najbližších 12 rokov s cieľom posilniť nórsku armádu, informuje DPA.

Otvor článok

Na Slovensko by dnes mala doraziť povodňová vlna

5.6 2024 09:21

BRATISLAVA - Podľa SHMÚ by mala vlna doraziť počas stredy. Pozvoľna postupovala cez Rakúsko. Bezprostredné ohrozenie obyvateľstva však nehrozí.

Otvor článok

Portugalsko je perspektívna krajina so silným inovačným zázemím. Na Slovensko zavítala velvyslankyňa Maria João Lopes Cardosoová

5.6 2024 09:33

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec prijal v pondelok 3. júna 2024 veľvyslankyňu Portugalskej republiky Mariu João Lopes Cardosoovú. Podľa štátneho tajomníka je Portugalsko pre slovenské firmy perspektívnou krajinou, pričom SR má záujem o rozvoj ďalších príležitostí v rámci obchodu, energetiky, inovácií či automobilového priemyslu.

Otvor článok

Šéf NATO: Kritika Pekingu za bojkot švajčiarskeho mierového summitu o Ukrajine

5.6 2024 09:40

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg kritizuje Čínu za bojkotovanie ukrajinskej mierovej konferencie vo Švajčiarsku. V rozhovore pre nemeckého verejnoprávneho vysielateľa NDR označil rozhodnutie Číny za "poľutovaniahodné". Informuje o tom DPA.

Otvor článok

Česko: Brutálna vražda ženy na autobusovej stanici priamo na námestí

5.6 2024 09:59

JEVÍČKO - Českí policajti vyšetrujú násilnú smrť ženy v Jevíčku v Pardubickom kraji. Pátrajú po páchateľovi, ktorý môže byť nebezpečný, informovala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Správu priniesli Novinky.cz a TN.cz.

Otvor článok

Výstavba bytov na začiatku roka spomalila. Klesli počty kolaudácií aj vydaných stavebných povolení

5.6 2024 10:05

BRATISLAVA - Bytová výstavba sa ocitla v útlme, dokončených bytov bolo najmenej za posledných 8 štvrťrokov, začatých za posledných 24 kvartálov. Aktuálne sa dokončilo o 10 % menej bytov a domov ako pred rokom, stále to však bolo viac ako pred pandémiou. Medziročne klesla aj rozostavanosť.

Otvor článok

OSN: Sme znepokojení novými azylovými obmedzeniami na americko-mexickej hranici

5.6 2024 10:16

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov je hlboko znepokojená novými azylovými obmedzeniami na americko-mexickej hranici, ktoré predstavil americký prezident Joe Biden. Washington vyzvala, aby prehodnotil svoje rozhodnutie. Informáciu priniesla AFP.

Otvor článok

Divadlo Jána Palárika v Trnave oslavuje 50 rokov svojho vzniku

5.6 2024 10:22

TRNAVA - ​Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Tibor Bernaťák savčera zúčastnil na oslavách 50. výročia vzniku Divadla Jána Palárika v Trnave. Okrem galavečera s osobnosťami, ktorých profesijný život bol spojený s divadlom, bola súčasťou osláv aj výstava, ktorú divadlo pripravilo spolu s Divadelným ústavom s názvom Cesty hľadania a nachádzania: 50 rokov Divadla Jána Palárika v Trnave.

Otvor článok

Zvíťazí Végh alebo Vémola? Bojovníci OKTAGON MMA prezradili svoje tipy!

5.6 2024 10:30

Pred necelými piatimi rokmi strhli pozornosť celého Česka a Slovenska. Vzájomné meranie síl dvoch žijúcich legiend si nenechali ujsť ani priaznivci ďaleko za hranicami. Karlos Vémola (36-8) a Attila Végh (33-9-2) pri prvej konfrontácii trhali rekordy sledovanosti. Už nadchádzajúci víkend vkročia medzi pletivá opäť, aby zviedli veľkolepú a očakávanú odvetu storočia. Koho vo svojich očiach favorizujú ich kolegovia spod žlto-čiernej vlajky?

Otvor článok

Kulminácia Dunaja sa očakáva okolo 11.00 h

5.6 2024 10:39

BRATISLAVA - S cieľom zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov Slovenska pred zvýšeným rizikom povodní zvolal minister Tomáš Taraba krízový štáb.

Otvor článok

Na výstave v Banskej Bystrici si môžete zaryžovať zlato

5.6 2024 10:43

BANSKÁ BYSTRICA - Na výstave v Banskej Bystrici si možno vyskúšať ryžovanie zlata. Výstava sa uskutoční 14. a 15. júna.

Otvor článok

Minister Šutaj Eštok: Lex atentát by mala riešiť vláda budúci týždeň

5.6 2024 10:51

BRATISLAVA - Pripravované opatrenia v rámci tzv. lex atentát by mala vláda riešiť na budúci týždeň. Pred stredajším zasadnutím bezpečnostnej rady a vlády to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Otvor článok

Polícia zaznamenala ďalší podvod na seniorku. Páchateľa dolapili

5.6 2024 11:01

BRATISLAVA - Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II objasnili prípad podvodu spáchaného na seniorke, ktorá uverila, že jej príbuzná zapríčinila dopravnú nehodu s vážne zraneným dieťaťom.

Otvor článok

Masívny výbuch munície na vojenskej základni v Izraeli: 9 zranených + VIDEO

5.6 2024 11:17

TEL AVIV - Deväť izraelských vojakov sa zranilo pri výbuchu munície na vojenskej základni. Oznámila to izraelská armáda s tým, že dvaja vojaci sú zranení ťažko. Informovala o tom AFP.