Archív článkov za Jún 2024, strana 26

Otvor článok

Pellegrini poveril dvoch vedúcich diplomatických misií SR

25.6 2024 14:26

BRATISLAVA - Pellegrini prvýkrát od svojho nástupu do funkcie poveril dvoch vedúcich diplomatických misií Slovenskej republiky, ktorí budú zastupovať národnoštátne záujmy Slovenska na Ukrajine a pri Svätej stolici.

Otvor článok

Výzvy recyklácie plastov v Európe? Český startup navrhuje globálne riešenie

25.6 2024 15:00

Česká spoločnosť Green Future možno nájde riešenie na európsky problém s plastami. Recyklačné jednotky využívajúce termochemické procesy na recykláciu plastov sa tento rok začnú stavať na Slovensku a v Rakúsku. Spoločnosť tvrdí, že sú schopné spracovať celý obsah „žltého kontajnera“. Táto technológia by mohla byť „globálnym riešením“ recyklácie plastov, ktoré dnes často končia v spaľovniach.

Otvor článok

Medzinárodný trestný súd vydal zatykače na ruských vojenských lídrov Šojgua a Gerasimova

25.6 2024 15:36

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v utorok (25. 6.) zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova pre obvinenia z vedenia útokov proti civilným objektom a civilistom na Ukrajine.

Otvor článok

Koniec odvodovej úľavy pre potravinárov môže zvýšiť ceny potravín

25.6 2024 15:52

BRATISLAVA - Mesačne mohol ušetriť potravinársky podnik za jedného zamestnanca práve vďaka odvodovej úľave približne 190 eur. Od prvého júla to už nebude možné.

Otvor článok

Britský chlapec má ako prvý na svete nasadený mozgový implantát na kontrolu epileptických záchvatov

25.6 2024 16:25

LONDÝN - Oranovi Knowlsonovi, ktorý mohol trpieť stovkami záchvatov denne, namontovali neurostimulátor v londýnskej nemocnici na Great Ormond Street.

Otvor článok

Legendárna Štvanica mieri na Slovensko! Bratislavu čaká nabitá šou pod holým nebom

25.6 2024 16:33

Slnko, pohoda, drinky zmiešané s MMA a adrenalínovým prostredím a najlepšia karta v histórii Bratislavy! OKTAGON sa po deviatich mesiacoch vracia do hlavného mesta Slovenska. V tradičnom dejisku turnajov elitnej európskej organizácie nebudú chýbať hviezdne mená z domácej scény ani boj v miliónovej pyramíde Tipsport Gamechanger. K Dunaju smeruje zo Štvanice veľkolepá šou, akú si fanúšik bojových športov nesmie nechať ujsť.

Otvor článok

Kartelová dohoda pri dodávkach liekov? Odpoveďou sú inšpekcie

25.6 2024 16:50

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad SR začal 18. júna správne konanie v prípade možnej dohody obmedzujúcej súťaž uzatvorenej medzi podnikateľmi pôsobiacimi na trhu dodávok a veľkodistribúcie liekov.

Otvor článok

Príbeh o domove: Domov je všade tam, kde sme prijatí a milovaní

25.6 2024 17:00

Čo je to domov? Zrejme sa každému vybaví čosi iné. Rodičovský dom s vôňou škorice a medu. Prázdninové bývanie u starých rodičov, kde znejú staré piesne a smiech detí z ulice. Všetci ho potrebujeme a pravdou je, že nie všetci ho máme.

Otvor článok

Tipy ako zlepšiť naše duševné zdravie

25.6 2024 17:10

BRATISLAVA - Iniciátori poukázali napríklad na potrebu debyrokratizovať procesy, lepšie nastaviť legislatívu, rozšíriť dobré postupy, podporiť budovanie klímy a kultúry škôl či stabilizovať krízové postupy.

Otvor článok

Linky americkej spoločnosti Delta Airlines sa stretli so 4 letovými incidentmi v priebehu 2 dní

25.6 2024 17:43

SAN FRANCISCO - Podľa pondelkovej správy San Francisco Chronicle sa lietadlá americkej spoločnosti Delta Airlines minulý týždeň v priebehu 48 hodín stretli so štyrmi veľkými incidentmi, vrátane dvoch letov smerujúcich do San Francisca.

Otvor článok

Prešov: Spravbytkomfort chce investovať 8,5 mil. eur do tepelného hospodárstva

25.6 2024 18:03

PREŠOV - Sídlisko Sekčov je podľa spoločnosti Spravbytkomfort postavené na močariskách, spodné vody svojím vplyvom a plynutím času degradujú oceľové potrubia.

Otvor článok

Digitálna revolúcia vo verejných knižniciach: Smerujeme k magickej hranici milióna zdigitalizovaných strán!

25.6 2024 18:19

TRNAVA - Verejné knižnice už dávno neplnia len funkciu miest na požičiavanie kníh. Stávajú sa pulzujúcimi komunitnými centrami plnými nových vedomostí, zručností, zážitkov a príbehov. Avšak ich tradičné poslanie, uchovávať a sprístupňovať knižné dokumenty, ostáva stále rovnako dôležité. Ako však môžeme toto cenné kultúrne dedičstvo ochrániť a sprístupniť pre budúce generácie? Odpoveďou je digitalizácia.

Otvor článok

Riešenie znečistenia rieky Slaná

25.6 2024 18:25

NIŽNÁ SLANÁ - Hlavná banská záchranná stanica (HZBS) v súčasnosti pripravuje technologické postupy, podľa ktorých bude zasahovať v banských priestoroch v Nižnej Slanej v rámci riešenia znečistenia rieky Slaná. Banskí záchranári v uplynulom období vykonali dve prehliadky podzemia, samotné práce by mohli odštartovať v najbližších týždňoch.

Otvor článok

Libanon organizoval pre diplomatov prehliadku letiska po tvrdeniach Hizballáhu o skladovaní zbraní

25.6 2024 19:27

BEJRÚT - Libanonskí predstavitelia v pondelok zorganizovali výlet pre diplomatov a médiá, aby skontrolovali letisko v Bejrúte, deň po tom, čo britské noviny tvrdili, že Hizballáh v zariadení skladuje zbrane, informovala Národná tlačová agentúra (NNA).

Otvor článok

Evanjelista Franklin Graham priniesol správu o Božej láske do Veľkej Británie + VIDEO

25.6 2024 21:45

Dobré správy rezonujú vo Veľkej Británii, kde na turné God Loves You Tour v Birminghame a Glasgowe prišlo viac ako 15 000 ľudí, z toho stovky ľudí povedali: „Chcem Ježiša“.

Otvor článok

Jozef OKLAMČÁK a vedenie zoskupenia osobnosti ČESKOSLOVENSKÉHO LEVA s čínskymi veľvyslancom CAI GE na plavbe po Dunaji + VIDEO

25.6 2024 21:58

BRATISLAVA - pri príležitosti čínskeho sviatku DRAČÍCH LODÍ, sa včera konala plavba po Dunaji za účasti čínskeho veľvyslanca v SR CAI GE. A ako je už tradične dlhé roky zvykom aj za prítomnosti členov zoskupenia osobnosti ČESKOSLOVENSKÉHO LEVA.

Otvor článok

Rusko obmedzí prístup zo svojho územia k viac ako 80 médiám z EÚ. Sú medzi nimi aj slovenské

26.6 2024 08:14

MOSKVA - Rusko uviedlo, že v rámci odvetných opatrení na svojom území obmedzí obsah viac ako 80 médií z Európskej únie. Na zozname, ktorý v utorok (25. 6.) zverejnilo ruské ministerstvo zahraničia, sa nachádza tiež Česká televízia a server Seznam Zprávy. Zo slovenských sú to denníky SME a Denník N.

Otvor článok

Pellegrini navštívi Česko. Čo očakávajú v Prahe?

26.6 2024 08:21

PRAHA - Pellegriniho program sa začne pred sídlom Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha. Bude to jeho prvá zahraničná cesta vo funkcii hlavy štátu. Česko verí, že Pellegriniho návšteva bude znamenať ďalší posun vo vzťahoch so SR.

Otvor článok

Pád z hrebeňa Západných Tatier s fatálnym koncom

26.6 2024 08:36

ZUBEREC - Z vrcholu Ostrého Roháča na hrebeni Západných Tatier v utorok spadol západnou stenou do Smutnej doliny turista. Ako informovala Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke, muž pri páde utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.

Otvor článok

Priezračné more a nádherné prostredie: Najkrajšie pláže Európy, ktoré by ste mali navštíviť

26.6 2024 08:47

Neláka vás Indonézia, Afrika a ani Amerika? Radi by ste zakotvili v príjemnom prostredí, ktoré pripomína trópy, no nachádza sa priamo v Európe? Ak áno, čítajte pozorne, pretože sme si pre vás pripravili niekoľko tipov na najkrajšie pláže Európy.

Otvor článok

Štyria muži vnikli do záhrady britského prieméra Sunaka. Polícia ich zadržala

26.6 2024 09:29

LONDÝN - Britská polícia v utorok popoludní zadržala štyroch mužov podozrivých z neoprávneného vniknutia na domáci pozemok britského premiéra Rishiho Sunaka v severnom Anglicku.

Otvor článok

Rakúska exministerka v ruskom exile Kneisslová popiera, že je agentkou

26.6 2024 09:42

VIEDEŇ - Bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, ktorá žije v Rusku, sa cíti byť očierňovaná, zatiaľ čo v jej vlasti pokračuje ruský špionážny škandál.

Otvor článok

Konferencia Salzburského fóra v Rakúsku sa zameria na migráciu, bezpečnosť a digitalizáciu

26.6 2024 10:03

SALZBURG - Výzvy EÚ v oblasti bezpečnosti a migrácie na nasledujúcich päť rokov boli obsahom prvého dňa konferencie ministrov Salzburského fóra, ktorá sa koná 25. a 26. júna 2024 v rakúskom Laxenburgu. Okrem predstaviteľov členských štátov Salzburského fóra /Rakúsko, Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko/ rakúski hostitelia pozvali aj zástupcov tzv. priateľov fóra najmä z krajín balkánskeho regiónu, ako aj Nemecka a Ukrajiny.

Otvor článok

Útok neďaleko Las Vegas si vyžiadal päť obetí. Útočník sa napokon zastrelil +VIDEO

26.6 2024 10:14

LAS VEGAS - Päť obetí a ťažko zraneného tínedžera si vyžiadal útok strelca v metropolitnej oblasti amerického Las Vegas. Útočník neskôr spáchal samovraždu, uviedla polícia.

Otvor článok

Pellegrini podpísal zákon, ktorý mení príspevok za ubytovanie odídencov

26.6 2024 10:32

BRATISLAVA - Príspevok za ubytovanie odídencov sa bude po novom poskytovať iba 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území SR. Bez časového obmedzenia by ho mohli čerpať definované zraniteľné skupiny osôb.

Otvor článok

Ľuboš Blaha sa vzdal funkcie podpredsedu parlamentu

26.6 2024 10:47

BRATISLAVA - Blaha avizoval vzdanie sa pozície v slovenskom parlamente po zverejnení výsledkov eurovolieb.

Otvor článok

Mužovi z Česka po páde z rebríka prepichla pľúca kovová tyč. Od smrti ho delili len milimetre

26.6 2024 10:49

BOCHOR - Radovan Kučera z Bochora v českom okrese Přerov unikol smrti. Spadol z rebríka priamo na kovovú tyč, ktorá mu prepichla hrudník a prešla cez obe pľúca. Aby mohli záchranári pacienta previezť do nemocnice, museli najskôr hasiči tyč opatrne odrezať.

Otvor článok

Pavel prijal na Pražskom hrade slovenského prezidenta P. Pellegriniho

26.6 2024 11:04

PRAHA - Český prezident Petr Pavel prijal v stredu na Pražskom hrade slovenského prezidenta Petra Pellegriniho, ktorý do Česka prišiel na svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii hlavy štátu. Po skončení rokovania prezidenti zhrnú jeho obsah a výsledky na spoločnej tlačovej konferencii.

Otvor článok

EÚ otvorila prístupové rokovania s Moldavskom a Ukrajinou

26.6 2024 11:18

LUXEMBURG - Popri programe dnešného zasadnutia Rady Európskej únie pre všeobecné záležitosti (GAC) sa v Luxemburgu uskutočnili Medzivládne konferencie s Moldavskom a Ukrajinou, čím sa otvorili prístupové rokovania do Únie s obomi štátmi. Ministri a štátni tajomníci členských štátov EÚ rokovali na zasadnutí GAC predovšetkým o príprave júnového zasadnutia Európskej rady. Na zasadnutiach a medzivládnych konferenciách sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok.

Otvor článok

Zmena minimálnej mzdy prešla medzirezortným pripomienkovým konaním

26.6 2024 11:21

BRATISLAVA - Na margo minimálnej mzdy minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš doplnil, že dopady na štátnu a verejnú správu i podnikateľský sektor sú už dlhšie vyčíslené a známe. Verí, že podporu preto získa aj novela zákona o minimálnej mzde.

Otvor článok

NATO schválilo Marka Rutteho za nového generálneho tajomníka

26.6 2024 11:33

BRUSEL - Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte. Rozhodli o tom v stredu členské krajiny NATO.

Otvor článok

Raši: Na dopravu v Bratislavskom kraji pôjde 250 mil. eur

26.6 2024 11:39

BRATISLAVA - Na lepšiu dopravu v Bratislavskom samosprávnom kraji poputuje takmer 250 miliónov eur. O peniazoch, ktoré pôjdu do BSK, si budú podľa Rašiho rozhodovať samosprávy a prijímatelia sami.

Otvor článok

Slováci majú na bežných a sporiacich účtoch či vkladných knižkách takmer 34,9 mld. eur

26.6 2024 12:11

BRATISLAVA - Situácia, kedy sme na Slovensku čelili vysokej inflácii a v dôsledku nej míňali „železné“ rezervy sa zmenila. Nedávno avizovaný pokles inflácie a stagnácia rastu cien vo výsledku priniesla rast reálnych miezd.

Otvor článok

Severokórejský raketový test zlyhal, uviedla Južná Kórea. Z balistickej strely bola napokon hypersonická

26.6 2024 12:26

PCHJONGJANG - Severná Kórea možno otestovala hypersonickú strelu, tá ale vo vzduchu explodovala. Podľa agentúry Reuters to uviedla juhokórejská armáda. Tá pôvodne hovorila o skúške balistickej rakety.

Otvor článok

Gedra: Sme konečne v cieli a zároveň aj na začiatku. Začína rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach

26.6 2024 12:43

RUSOVCE - Obnova národnej kultúrnej pamiatky bude dokončená v roku 2029, harmonogram prác je naplánovaný na 54 mesiacov. Kaštieľ v Rusovciach bude využívaný nielen na reprezentatívne účely, ale bude sprístupnený aj verejnosti. Tá bude môcť využívať park a objekt čeľadníka.

Otvor článok

Kandidátom SR na člena Európskej komisie je Šefčovič

26.6 2024 13:00

BRATISLAVA - Kandidátom Slovenskej republiky na člena Európskej komisie (EK) na funkčné obdobie 2024 až 2029 je Maroš Šefčovič. Nomináciu v stredu schválila vláda.