Archív článkov za August 2024, strana 2

Otvor článok

VESMÍRNE PREDSTAVENIE: Nočnú oblohu zaplnia padajúce Perzeidy

1.8 2024 17:18

BRATISLAVA - Podmienky na pozorovanie v roku 2024 sú podľa Svoreňa priaznivé pred maximom.

Otvor článok

Izrael: Šéf vojenského krídla Hamasu Dajf bol zabitý pri júlovom útoku

1.8 2024 17:36

TEL AVIV - Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že vodca vojenského krídla palestínskeho hnutia Hamas Muhammad Dajf bol "zlikvidovaný" pri júlovom leteckom útoku Izraela v Pásme Gazy.

Otvor článok

Vďaka Samsungu boli fanúšikovia športovcom na úvodnom ceremoniáli olympiády bližšie než kedykoľvek v histórii

1.8 2024 18:03

PARÍŽ - Parížska olympiáda 2024 mala úplne jedinečný úvod. Po prvýkrát v histórii sa dejiskom ceremoniálu stala rieka Seina a jej nábrežie. A globálny partner olympijských a paralympijských hier Samsung pre túto príležitosť pripravil prelomovú inováciu, vďaka ktorej bol ceremoniál ešte intenzívnejším zážitkom.

Otvor článok

Horúčavy si v európskom regióne WHO ročne vyžiadajú 176.000 obetí

1.8 2024 18:17

KODAŇ - Európsky región sa zo šiestich regiónov na základe členenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) otepľuje najrýchlejšie, pričom teplota v ňom stúpa približne dvakrát rýchlejšie než celosvetový priemer. V rokoch 2000 až 2019 v dôsledku horúčav zomrelo v regióne, ktorý zahŕňa 53 krajín, každoročne priemerne 176.040 ľudí, uviedol vo vyhlásení Hans Henri P. Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu.

Otvor článok

Nezamestnanosť v Nemecku v júli stúpla, po tom, ako ekonomika zaznamenáva pokles

1.8 2024 18:39

BERLÍN - Počet nezamestnaných v Nemecku v júli výrazne vzrástol o 82 000 na viac ako 2,8 milióna, keďže ekonomika klesá, informovala v stredu Spolková agentúra pre zamestnanosť (BA).

Otvor článok

Peskov: Ruské sily zostrelia stíhačky F-16 doručené Ukrajine

1.8 2024 19:25

MOSKVA - Stíhačky F-16 nie sú pre ukrajinskú armádu "všeliekom" a ruské sily sú pripravené ich zostreliť. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že ruským vojakom už boli ponúknuté odmeny za ich zničenie.

Otvor článok

Nová štúdia ŠOKUJE vedcov: ŠIMPANZY sa ROZPRÁVAJÚ ako ľudia!

1.8 2024 19:43

Ľudská komunikácia má takmer univerzálny rytmus: rýchle rozprávanie, striedanie sa v prejave, občasné prerušenie. Nová štúdia naznačuje, že šimpanzy komunikujú podobným spôsobom, čím vrhá nové svetlo na správanie, ktoré ľudia a primáty zdieľajú.

Otvor článok

Bilancie hasičov: Najviac požiarov bolo o 19-tej, nehôd o 17-tej

2.8 2024 08:05

BRATISLAVA - Technická pomoc bola najčastejšie poskytovaná o 11.00 h.

Otvor článok

Schmiedlová prehrala v semifinále dvojhry s Vekičovou

2.8 2024 08:17

PARÍŽ - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v semifinále dvojhry na olympijskom turnaji v Paríži. Na antuke v areáli Roland Garros prehrala s trinástou nasadenou Chorvátkou Donnou Vekičovou za 65 minút 4:6, 0:6. V piatok o 15.00 h nastúpi v dueli o bronzovú medailu proti svetovej i nasadenej jednotke Poľke Ige Swiatekovej.

Otvor článok

Washington a Moskva uskutočnili najväčšiu výmenu väzňov v postsovietskej histórii. Američania oslobodili Gershkovicha či Whelana

2.8 2024 08:31

ANKARA - Spojené štáty a Rusko vo štvrtok dokončili svoju najväčšiu výmenu väzňov v postsovietskej histórii, pričom Moskva prepustila reportéra Wall Street Journal Evana Gershkovicha a šéfa bezpečnostnej služby v Michigane Paula Whelana. V rámci nadnárodnej dohody bolo oslobodených asi 24 ľudí. Výmena sa udiala v Turecku.

Otvor článok

Vážna nehoda na východe Slovenska. Medzi zranenými aj MALÉ DETI

2.8 2024 08:42

SABINOV - Záchranári transportovali dvoch dospelých a dve deti s rôznymi zraneniami na traumatologické oddelenie do nemocnice v Prešove.

Otvor článok

Podľa CNN vodcu Hamasu Haníju zabila v Teheráne nastražená bomba

2.8 2024 09:05

WASHINGTON - Vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismaíla Haníju zabila explózia výbušného zariadenia, ktoré bolo niekoľko týždňov ukryté v rezidencii, kde sa počas pobytu v Teheráne zvyčajne zdržiaval. Informovala o tom vo štvrtok americká televízia CNN s odvolaním na nemenovaný zdroj oboznámený s operáciou.

Otvor článok

DRÁMA v uliciach Bratislavy: Na mieste streľby zasahovali policajti!

2.8 2024 09:13

BRATISLAVA - Vo štvrtok podvečer mala polícia prijať viacero hlásení o streľbe v bratislavskej Petržalke. Svedkovia počuli minimálne dva výstrely.

Otvor článok

Erdogan tvrdí, že Izrael sa snaží rozšíriť vojnu do širšieho regiónu

2.8 2024 09:22

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom vo štvrtok povedal, že Izrael sa snaží rozšíriť vojnu v Pásme Gazy do širšieho regiónu a nechce prímerie. Uviedla to kancelária tureckého prezidenta.

Otvor článok

Juh Talianska zasiahlo zemetrasenie, pocítili ho aj 250 km od epicentra

2.8 2024 09:37

RÍM - Zemetrasenie s magnitúdou 5,0 zasiahlo vo štvrtok juh Talianska. Škoda bezprostredne neboli hlásené, píše sa v správach agentúr AFP a Reuters.

Otvor článok

Poriadny ŠOK: Nátresk v Tatrách! Ľudia čakali v dlhých radoch + VIDEÁ

2.8 2024 09:53

VYSOKÉ TATRY - Ak ste počas uplynulého víkendu navštívili Tatry, mohol vás čakať poriadny šok.

Otvor článok

Hizballáh zaútočil raketami na sever Izraela

2.8 2024 10:03

BEJRÚT - Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok oznámilo, že zaútočilo raketami na sever Izraela "v reakcii" na útok izraelskej armády na juh Libanonu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o prvý útok Hizballáhu na Izrael po tom, čo pri utorkovom izraelskom údere na Bejrút zahynul jeden z veliteľov tohto hnutia.

Otvor článok

Prezident odsúdil šírenie nenávisti pri spomienke na rómsky holokaust

2.8 2024 10:14

BRATISLAVA - Dodnes je podľa jeho slov nemožné bez mrazenia v chrbte prijať fakt, že sa niekto v mene svojej nenávistnej ideológie rozhodne skoncovať so životom miliónov ľudí len preto, lebo sú v niečom iní.

Otvor článok

Banská Bystrica: ĎALŠIA kolobežka v plameňoch! Synov pohotový zásah zachránil byt pred požiarom

2.8 2024 10:32

BANSKÁ BYSTRICA - V byte v Banskej Bystrici vypukol v noci požiar kolobežky. Situácia bola dramatická, keď susedia počuli výbuchy a mysleli si, že niekto odpaluje zábavnú pyrotechniku. Syn majiteľov bytu zareagoval pohotovo a kolobežku vyhodil z piateho poschodia, čím zabránil väčšiemu šíreniu plameňov.

Otvor článok

Najmenej 15 Palestínčanov zahynulo počas útoku Izraela na školu v Gaze

2.8 2024 10:41

GAZA - Po útoku izraelskej armády (IDF) na školu v meste Gaza zahynulo najmenej 15 ľudí a 29 utrpelo zranenia, uviedla palestínska civilná záchranná služba.

Otvor článok

Bratislava: KONIEC pestovateľskej kariéry! Muža zadržali pri protidrogovej akcii + VIDEO

2.8 2024 11:04

BRATISLAVA - Zo strany vyšetrovateľa bude spracovaný podnet na jeho väzobné stíhanie.

Otvor článok

Turecko v piatok zablokovalo prístup k Instagramu

2.8 2024 11:14

ISTANBUL - Bez uvedenia dĺžky zákazu prístupu na túto sociálnu sieť spoločnosti Meta to oznámil turecký regulačný orgán pre informačné technológie. Riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun v stredu kritizoval túto platformu s tým, že „bráni ľuďom zverejňovať sústrastné odkazy pre mučeníka (Ismáíla) Haníju“, lídra hnutia Hamas, ktorý zahynul v stredu pri útoku v Iráne.

Otvor článok

Na Trenčianskom hrade sprístupnili obytné priestory Barborinho paláca

2.8 2024 11:28

TRENČÍN - Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska bude verejnosti prístupný aj obytný palácový priestor na poschodí, ktorý nebol nikdy prístupný.

Otvor článok

Bratislava: Cyklotrasu za Bielym krížom zrekonštruovali

2.8 2024 11:46

BRATISLAVA - Opravou spomínanej cyklotrasy bude podľa mesta sieť už zrekonštruovaných cyklotrás, ktoré sa na seba navzájom napájajú, ucelenejšia.

Otvor článok

Firmám hrozia miliónové pokuty. Ako sa pripraviť na novú kybersmernicu z Európskej únie?

2.8 2024 12:00

V prípade nesplnenia pravidiel novej smernice NIS2 hrozí podnikom dočasný zákaz činnosti, či pozastavenie práce na oddelení, ktoré ani po upozornení bezpečnosť nezlepšilo. Dohľad nad dodržiavaním smernice majú členské štáty, ktoré sú kontrolným orgánom.

Otvor článok

Izrael vážne pochybil, ale pracovníkov charity nezabil úmyselne, zistila Austrália

2.8 2024 12:05

GAZA - Izraelské nálety, pri ktorých v apríli v pásme Gazy zahynuli medzinárodní humanitárni pracovníci, boli dôsledkom závažných operačných pochybení, ale neboli úmyselné. K tomuto záveru dospelo austrálske vyšetrovanie aprílového izraelského zásahu konvoja charity World Central Kitchen (WCK), pri ktorom zomrelo sedem jej pracovníkov. Uviedla to dnes ministerka zahraničia Penny Wongová, podľa ktorej sa bude austrálska vláda usilovať o potrestanie vinníkov vrátane ich možného odsúdenia, pokiaľ to bude na mieste.

Otvor článok

Bratislava: Samosprávy vítajú zrušenie spoplatnenia diaľnice od Lamača do Stupavy

2.8 2024 12:17

BRATISLAVA - Využívanie niektorých častí diaľnic a diaľničných obchvatov bez úhrady diaľničnej známky umožňuje od 1. augusta vyhláška ministerstva dopravy.

Otvor článok

Ministerstvo financií: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o vyše tretinu

2.8 2024 12:32

BRATISLAVA - Príjmy štátneho rozpočtu sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka znížili o 450 miliónov eur alebo 3,7 % na 11,586 miliardy eur.

Otvor článok

Raritná situácia v Tatranskej Lomnici: Z potoka vyzbierali stovky rakov, niektoré boli uhynuté

2.8 2024 12:48

TATRANSKÁ LOMNICA - Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) vo štvrtok zachraňovali v potoku v intraviláne Tatranskej Lomnice vo Vysokých Tatrách raky. Na miesto vyrazili po tom, ako dostali oznámenie, že raky takmer nejavili známky života a na jednom úseku potoka sa ich nachádzalo veľké množstvo. Informovala o tom na sociálnej sieti správa národného parku.

Otvor článok

AKTUALIZOVANÉ Eštok: Migráciu sme znížili o 900 %. Na hranici s Ukrajinou cvičia boj s nelegálnou migráciou + VIDEO

2.8 2024 13:13

VYŠNÉ NEMECKÉ - Cvičenie má taktiež preveriť koordináciu rôznych bezpečnostných zložiek Policajného zboru v teréne aj v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom.

Otvor článok

Eurokomisia chce vysvetlenie, ako Maďari zabránia vstupu špiónov

2.8 2024 13:36

BUDAPEŠŤ - Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová napísala list ministrovi vnútra Maďarska Sándorovi Pintérovi, v ktorom žiada vysvetlenie, ako Budapešť chce brániť vstupu ruských špiónov na svoje územie, a teda aj na územie Európskej únie.

Otvor článok

Holíč: Muž vrazil do policajného auta a zranil policajta. MAL ZÁKAZ ŠOFÉROVAŤ!

2.8 2024 13:38

HOLÍČ - V prípade dokázania viny hrozí tomuto 29-ročnému mužovi trest odňatia slobody v trvaní tri až osem rokov. Stíhaný je vo väzbe.

Otvor článok

Maďarský minister obrany Szalay-Bobrovniczky: Z Libanonu evakuujeme Maďarov, Čechov aj Slovákov

2.8 2024 13:49

BUDAPEŠŤ - Vzhľadom na nebezpečenstvo eskalácie vojny na Blízkom východe evakuuje lietadlo maďarských ozbrojených síl z Libanonu 29 osôb, 18 občanov Maďarska, desať Čechov a jednu Slovenku. Podľa agentúry MTI to oznámil vo štvrtok maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Otvor článok

Banská Štiavnica: Podujatie Náckova Štiavnica pozýva na kvíz aj jazdu Štiavnickou Ančou

2.8 2024 14:04

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Podujatie organizuje Klub historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen a Banskoštiavnicko-hodrušský spolok v Banskej Štiavnici.

Otvor článok

Košice: Situácia s premnoženými hlodavcami je kritická! RÚVZ avizuje celoplošnú jesennú deratizáciu

2.8 2024 14:11

KOŠICE - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach avizuje celoplošnú jesennú deratizáciu v Košiciach už na september, a to vzhľadom na súčasnú situáciu s premoženými hlodavcami v meste.

Otvor článok

Izraelčania prekročili červenú líniu, nech čakajú pomstu, odkázal vodca Hizballáhu

2.8 2024 14:27

GAZA - Izrael prekročil červenú líniu a musí čakať pomstu na všetkých frontoch od tých, ktorí podporujú Palestínčanov v Pásme Gazy. Povedal to šéf libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh na pohrebe vysokého činiteľa svojho hnutia Fuáda Šukra, ktorého v utorok zabil izraelský úder na predmestí Bejrútu. Informoval o tom server The Times of Israel.