Archív článkov za Jún 2024, strana 2

Otvor článok

Airbus: Problémy Boeingu ohrozujú celý letecký priemysel!

3.6 2024 11:39

BERLÍN - Technické problémy, ktorým v súčasnosti čelí americký výrobca lietadiel Boeing, podľa jeho hlavného konkurenta Airbusu ohrozujú celý letecký priemysel. Informovala o tom agentúra DPA.

Otvor článok

NDS tento rok opraví takmer 100 kilometrov ciest

3.6 2024 11:50

Národná diaľničná spoločnosť zintenzívňuje práce na obnove vozoviek vo svojej správe. Pre tento rok plánuje opraviť 94 kilometrov. Plánované opravy prebehnú v rámci celého Slovenska. NDS zároveň v roku 2024 zvýšila tempo aj pri oprave mostov.

Otvor článok

SAV otvára dvere excelentným vedcom: Vedecký grantový program IMPULZ má štvrté pokračovanie

3.6 2024 12:05

BRATISLAVA - Excelentní vedci z celého sveta majú dvere otvorené, ak chcú prísť na Slovensko. SAV dnes otvorila výzvu na podávanie prihlášok do grantového programu IMPULZ 2024. Medzinárodne uznávaní vedci a vysoko talentovaní mladí výskumníci majú opäť príležitosť realizovať svoje vedecké zámery na Slovensku, a to za podmienok blížiacich sa k prestížnemu európskemu grantu. Vybrané projekty môžu požiadať o finančné prostriedky do výšky 160,000 EUR ročne. Výzva je otvorená do 2. septembra 2024 do polnoci, predpokladaný začiatok riešenia projektov je apríl 2025.

Otvor článok

Rusko: Nemecký investor dostal za spreneveru 5 rokov natvrdo. Skončí vo väzenskom tábore

3.6 2024 12:07

MOSKVA - Súd v Moskve odsúdil nemeckého investora Ralpha Novaka na 5 rokov väzenia v kauze sprenevery v spoločnosti na zdieľanie áut BelkaCar. Informovali o tom agentúry RIA a Reuters odvolávajúc sa na rozhodnutie súdu.

Otvor článok

Brazília: Ceny pomarančového džúsu na nových maximách. A dôvod? Bude sa riediť?

3.6 2024 12:16

NEW YORK - Nízke úrody vytlačili ceny pomarančového džúsu v týchto dňoch na novú rekordnú úroveň a potravinársky priemysel prinútili zvažovať alternatívy. Dôvodom je klesajúca produkcia na Floride, najmä však pre meniacu sa klímu a extrémne počasie v kľúčových produkčných oblastiach Brazílie, uvádza CNBC.

Otvor článok

Záujem o rekreačné nehnuteľnosti rapídne klesá

3.6 2024 12:25

Majitelia začali rozpredávať rekreačné nehnuteľnosti. Sumy z rokov 2021 a 2022 sú nereálne

Otvor článok

Lufthansa vracia späť bezplatné nápoje v 1. triede: Dostanete čaj či kávu „zadarmo“

3.6 2024 12:37

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa oznámila, že počas leta bude opäť, aj keď zatiaľ v skúšobnej prevádzke, podávať bezplatné nápoje v 1. triede na letoch na krátke a stredné vzdialenosti, informovala DPA.

Otvor článok

Dnes je 110 rokov od vstupu Štefana Baniča do dejín vedy

3.6 2024 13:07

Tretieho júna sa Štefan Banič zapísal do histórie. Vo Washingtone predviedol verejnosti svoj prvý zoskok padákom.

Otvor článok

Odhodil varechu, vychováva mladú generáciu. Európsky šampión Šimo už uvažuje o profesionáloch

3.6 2024 13:30

Rešpekt, pokora, zdravé sebavedomie a zároveň neutíchajúca chuť posúvať sa čoraz vyššie. Marcel Šimo má osobné hodnoty striktne nastavené a vštiepiť ich chce aj svojim zverencom. Čerstvý amatérsky majster Európy sa nedávno odhodlal k životnej zmene. Kuchársku zásteru zavesil na klinec, aby mohol všetku energiu obetovať milovanému športu. Vychádzajúci slovenský talent sa aktuálne pripravuje na júnový zápas pod patronátom FABRIQ MMA.

Otvor článok

Export ikonických švajčiarskych hodiniek sa opäť naštartoval. Čo tomu predchádzalo?

3.6 2024 13:45

BERN - Po výraznom poklese v marci sa export švajčiarskych hodiniek v apríli zotavil a oproti rovnakému mesiacu vlani vzrástol o viac než 4 percentá. Informovala o tom Federácia švajčiarskych výrobcov hodiniek (FH).

Otvor článok

Erik Tomáš o vyplácaní rodičovského dôchodku + VIDEÁ

3.6 2024 14:03

BRATISLAVA - Dnes sa konala tlačová beseda ministra práce Erika Tomáša a generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Michala Tarišku

Otvor článok

Opitý neznámy muž sa dostal do českého Senátu. Ochranka si myslela, že je kuchár. Zalarmovali aj pyrotechnikov

3.6 2024 14:14

PRAHA - Do sídla českého Senátu sa ešte 16. mája dostal neznámy opitý muž, ktorého tam pustila ochranná služba. Myslela si, že je to kuchár. Detaily o incidente priniesol Seznam Zprávy.

Otvor článok

Vodiči: Dôvod na radosť. Podmienky pri evidencii áut budú jednoduchšie!

3.6 2024 14:32

BRATISLAVA - Rezort vnútra chce podnikateľom i verejnosti zjednodušiť podmienky pri evidencii motorových vozidiel.

Otvor článok

Americký prezident dal Izraelu ultimátum: Ak nás nebudete poslúchať, s našou podporou už nerátajte (komentár Iva Samsona)

3.6 2024 14:46

Konflikt na Strednom východe nadobúda nové obrysy. Z konfliktu medzi Izraelom a palestínsko-arabským štátom Gaza neboli USA nadšené, aj keď po povestnom 7. októbri 2023 sa postavili na stranu Izraela. Izrael začal vojnu proti tomuto miliadárskemu štátu po niekoľkých týždňoch (tí multimiliardári však žijú v zahraničí, milionári v tuneloch) a o život prišli tisícky ľudí. Značnú časť z nich tvoria civilisti. A to nie sú ani miliardári, ani milionári a dokonca ani tisíckári. Sú to obete útoku zo 7. októbra. Tieto obete sa „inštrumentalizujú“ a svet chce vidieť záver tejto vojny. Koniec koncov, iná vojna s beznádejným koncom práve prebieha v Európe. A každý, ako vždy, upiera svoj zrak k „Amerike“. Nech s tým tí Američania konečne niečo urobia!

Otvor článok

Nezvyčajná zábavka: Hľadajú poklad pod vodou pomocou silných magnetov

3.6 2024 15:07

NEW YORK - Newyorský pár sa zabáva hľadaním predmetov pod vodou pomocou silných magnetov. Z jazera v Queense napríklad vylovil trezor obsahujúci zhruba 100-tisíc dolárov v stodolárových bankovkách. Informovala o tom televízna stanica NY1.

Otvor článok

Banskobystrická župa začala s výstavbou okružnej križovatky na Rákoši vo Zvolene

3.6 2024 15:25

ZVOLEN - Dlho očakávaná prestavba križovatky v časti Rákoš pri vjazde do Zvolena zo Sliača a z rýchlostnej cesty R1 od Banskej Bystrice sa stáva skutočnosťou. Súčasné dopravné riešenie nahradí moderná turbo-okružná križovatka za približne 1,5 milióna eur. Doprava v tejto časti mesta sa tak významne zrýchli, práce sa už rozbehli.

Otvor článok

O fajčení treba rozprávať s deťmi už na prvom stupni ZŠ

3.6 2024 15:47

BRATISLAVA - Odborníci rodičom odporúčajú, aby s deťmi o tabakových výrobkoch hovorili. Treba vysvetľovať.

Otvor článok

Chcete precestovať Európu zadarmo?

3.6 2024 16:11

BRUSEL - Európska komisia (EK) oznámila, že 35 511 mladých ľudí vrátane 437 Slovákov dostane vďaka výsledkom posledného kola projektu DiscoverEU cestovné preukazy na cestovanie po Európe zadarmo už od tohto leta.

Otvor článok

Ministerstvo obrany sa tento rok nezapojí do leteckých dní SIAF

3.6 2024 16:12

BRATISLAVA - Rezort obrany to zdôvodnil prelínajúcimi sa dátumami.

Otvor článok

Do talianskej Serie A odchádza hviezda Podbrezovej Peter Kováčik. Prestupuje do klubu Calcio Como

3.6 2024 16:20

PODBREZOVÁ - Slovenský futbalista Peter Kováčik prestúpil z FK Železiarne Podbrezová do tímu nováčika talianskej Serie A Como 1907. Slovenský klub o tom informoval na svojej oficiálnej stránke.

Otvor článok

Polícia: Zvýšená kontrola nákladných vozidiel

3.6 2024 16:37

Ako informovalo Prezídium Policajného zboru, kontroly môžu vodiči očakávať v najbližších dňoch.

Otvor článok

Sociálne čistky v Paríži: Vysťahovali tisícky ľudí pred olympiádou

3.6 2024 16:54

PARÍŽ - Pred olympijskými a paralympijskými hrami vo Francúzsku bolo z metropolitnej oblasti Paríža do iných regiónov vysídlených viac ako 5 200 sociálne odkázaných ľudí. Správu priniesol France Info.

Otvor článok

Kaliňák: O politickej situácii, ale aj o tom, ako je na tom Fico + VIDEO

3.6 2024 17:11

BRATISLAVA – Dnes sa uskutočnila tlačová beseda podpredsedu vlády a ministra obrany Roberta Kaliňáka o aktuálnej politickej situácii.

Otvor článok

Sociálna poisťovňa spúšťa pilotnú prevádzku informatívneho výpočtu dôchodku. Informácie k príprave na dôchodok rozširuje aj pre mladších poistencov

3.6 2024 17:15

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa opäť zvyšuje rozsah a posúva na novú úroveň elektronické služby pre svojich klientov. Na ceste digitalizácie a elektronizácie urobila ďalšie kroky, ktoré poistencom prinášajú komfort online prístupu k potrebným údajom o ich dôchodkovom poistení v pohodlí domova, bez návštevy pobočky.

Otvor článok

Wanliss sa pripravuje na zrod novej sily. Ak nastúpi, bude to jeho smrť, varuje Legierskeho

3.6 2024 17:30

Pár týždňov mu stačilo na to, aby sa stal jedným z najnenávidenejších bojovníkov pod patronátom OKTAGON MMA. Akonne Wanliss (8-2) prešiel prvým kolom miliónového projektu Tipsport Gamechanger suverénnym spôsobom. Vyostrený spor so Sahilom Sirajom (9-3) vyriešil už za 48 sekúnd. Vo štvrťfinále ho však čaká obrovská výzva v podobe na žlto-čiernej pôde neporazeného Mateusza Legierskeho (11-1).

Otvor článok

NÚDCH tento rok riešil 5 prípadov detí po požití látky HHC

3.6 2024 18:07

BRATISLAVA - Lekári riešia zhruba dva prípady detí týždenne s podozrením na užitie drog

Otvor článok

Úrady nezistili porušenie zákona pri nákupe vrtuľníka

3.6 2024 18:17

BRATISLAVA - Proti rozhodnutiu sa nie je možné odvolať

Otvor článok

Rodina chcela baletku, dostala bojovníčku. Kostik v klietke ľudí ničí, mimo nej im chce pomáhať

3.6 2024 18:30

Prvotne z toho mal byť iba dočasný pobyt pod Tatrami, napokon sa na Slovensku usadila. Olexandrina Kostik prišla do trnavského Spartakus Fight Gym s cieľom zdokonaliť sa v boji na zemi. Hlavný tréner Ján Hudák však v talentovanej Ukrajinke videl veľký potenciál, preto ju presvedčil, aby sa začala venovať MMA. A spravil dobre. Mladá reprezentantka našich východných susedov už pri prvých vystúpeniach ukázala, že s ňou do budúcnosti treba počítať.

Otvor článok

Minister Taraba vymenoval nového riaditeľa SHMÚ. Bude ním manažér v oblasti ekonomiky a informačných technológií Penev

3.6 2024 18:42

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba dnes na základe výsledkov riadneho výberového konania menoval do funkcie generálneho riaditeľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Vasila Peneva.

Otvor článok

Ministerstvo vnútra obnovuje súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany

3.6 2024 19:09

BRATISLAVA - Z celého Slovenska sa na okresných kolách súťaže zúčastnilo 334 družstiev s 1 336 žiakmi II. stupňa základných škôl a 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií. V najbližších dňoch sa víťazné tímy okresných kôl stretnú v krajských kolách. Finalisti si zmerajú sily na majstrovstvách Slovenska počas druhého júnového týždňa.

Otvor článok

Poľsko: 8-ročný podpaľač napodobňoval videá zo sociálnych sietí. Naozaj veci horia?

3.6 2024 19:17

Polícia v Dolnom Sliezsku chytila osemročného chlapca, ktorého podozrievajú zo zakladania požiarov. Chcel sa údajne presvedčiť, či veci naozaj horia tak, ako to videl vo videách, informuje spravodajská televízia TVN24.

Otvor článok

Robo Opatovský prichádza s letnou novinkou Nie som ideálny chlap +VIDEO

3.6 2024 19:41

BRATISLAVA - Robo Opatovský (52) púta od začiatku tohto roka pozornosť hneď niekoľkými novinkami. Po viac než roku príprav vydal v marci album Nie som ideálny chlap, s postupne predstavovanými skladbami z neho žne jeden úspech za druhým, jeho nový projekt Babské jazdy predčil všetky očakávania a kým sa naplno vrhne do letného koncertovania, stíha vypustiť do sveta ďalší singel. A ten má, podľa spevákových vlastných slov, hneď niekoľko jedinečností.

Otvor článok

Jedno veľké meno vedľa druhého: Brichta zabojuje o titul na jednej z najväčších akcií roka

3.6 2024 20:00

Spolupráca organizácií RFA a IAF už priniesla dva turnaje, pričom na tom prvom sme boli svedkami hneď troch titulových zápasov. Galavečer s názvom Special Title Night tentokrát dostáva pokračovanie a jeho hlavnou hviezdou bude nedávny titulový vyzývateľ v organizácii KSW, Leo Brichta. Galavečer sa uskutoční 21. septembra v Prahe.

Otvor článok

Ženevské rokovania priniesli konsenzus: Slovensko sa dištancovalo od revidovaných zdravotných predpisov WHO

4.6 2024 07:10

ŽENEVA - Zasadnutie 77. Svetového zdravotníckeho zhromaždenia v Ženeve bolo ukončené 1. júna 2024. Pandemická dohoda prijatá nebola a rokovania k jej finálnemu zneniu budú pokračovať. Krajiny však prijali balík revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR), od ktorých sa Slovenská republika dištancovala.

Otvor článok

Djokovič bol v osemfinále Roland Garros na pokraji vypadnutia, napokon ide po päťsetovej bitke ďalej +VIDEO

4.6 2024 07:33

Srbský tenista Novak Djokovič postúpil do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros. Najvyššie nasadený obhajca titulu zdolal v dramatickom osemfinále turnajovú 23-ku Argentínčana Francisca Cerundola po päťsetovom boji 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Otvor článok

Kylian Mbappe podpísal kontrakt s Realom Madrid + VIDEO

4.6 2024 07:49

MADRID - Francúzsky futbalista Kylian Mbappe je už oficiálne hráč Realu Madrid. Dvadsaťpäťročný útočník podpísal so španielskym šampiónom a víťazom Ligy majstrov zmluvu do roku 2029. Klub potvrdil skompletizovanie dohody na sociálnych sieťach.