Archív článkov za Júl 2024, strana 7

Otvor článok

Pred 30 rokmi prvýkrát implantovali pacientovi kochleárny implantát

8.7 2024 08:46

BRATISLAVA - Na Slovensku sa program kochleárnej implantácie začal rozvíjať od roku 1989 a prvého nepočujúceho pacienta touto metódou operovali 8. júla 1994. V pondelok 8. júla teda uplynie 30 rokov ako na Slovensku prvýkrát vykonali kochleárnu implantáciu.

Otvor článok

EURO 2024: Turci dlho vzdorovali, no Holandsko dokonalo obrat a teší sa z postupu +VIDEO

8.7 2024 09:07

BERLÍN - Holandskí futbalisti otočili nepriaznivé skóre v zápase proti Turecku a po výsledku 2:1 postúpili do semifinále. V ňom sa stretnú v stredu (10. 7.) s Anglickom, ktoré zdolalo Švajčiarov po penaltovom rozstrele. Pre Holanďanov to bude prvé semifinále na ME od roku 2004 a celkovo šieste.

Otvor článok

Tradičná Levočská púť vyvrcholila svätou omšou na Mariánskej hore

8.7 2024 09:21

LEVOČA - Program tohtoročnej Mariánskej púte v Levoči sa začal v nedeľu 30. júna. Prepojená bola s Rokom modlitby. Jej témou bolo Nauč nás modliť sa.

Otvor článok

Podľa odborníkov treba v lete používať krém s vysokým ochranným faktorom

8.7 2024 09:43

BRATISLAVA - Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno, odporučila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Otvor článok

Jalové nádeje a ilúzie po zvolení údajne reformného prezidenta v Iráne. Skepsa je zatiaľ na mieste (komentár Iva Samsona)

8.7 2024 10:10

Voľby v Iráne, resp. plným názvom Iránskej islamskej republiky, sa skončili víťazstvom človeka (samozrejme muža, žena je na tomto poste nepredstaviteľná, to by tam mali pekný bordel!), ktorého západné médiá a agentúry (AFP, DPA, Reuters) označujú za reformného politika. Hlavná hlásna trúba iránskeho režimu pre západný svet, denník The Tehran Times, pojmom „reformista“ šetrí a má v podstate pravdu.

Otvor článok

Orbán pricestoval na návštevu Číny, rokoval s prezidentom Si Ťin-pchingom

8.7 2024 10:20

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v pondelok v Pekingu stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý do krajiny pricestoval na vopred neohlásenú návštevu. Informovali o tom čínske štátne médiá.

Otvor článok

Nehoda v Bratislave: Nákladné vozidlo narazilo do budovy na Vajnorskej

8.7 2024 10:21

Dopravní policajti aktuálne vyšetrujú okolnosti nehody, ku ktorej došlo krátko po 08:45 na križovatke ulíc Vajnorská a Rožňavská v Bratislave.

Otvor článok

Mladí futbalisti v Šamoríne: Týždeň plný hier a nových priateľstiev

8.7 2024 10:30

V uplynulom týždni sa v Šamoríne uskutočnil letný denný kemp ŠTK Šamorín, na ktorom sa zúčastnilo 51 detí. Počas piatich dní sa mladí futbalisti venovali intenzívnym tréningom, zábavným súťažiam a hrám. Kemp bol zameraný na rozvoj futbalových zručností detí a podporu kolektívneho ducha pod vedením skúsených trénerov. Okrem tréningov si deti užili aj kúpanie v thermalparku v Dunajskej Strede.

Otvor článok

Meškajúce lety aj chýbajúca batožina. Aká je situácia na letiskách a čo robiť, keď sa vám stratí kufor?

8.7 2024 10:47

Cestujúci, ktorí leteli z Prahy na dovolenku, zažili na začiatku júla krušné chvíle. Meškali lety, museli čakať hodiny na letisku a viacerým chýbala batožina. Letecká doprava tam skolabovala a deväť letov odletelo s prázdnym nákladným priestorom.

Otvor článok

V predčasných voľbách vo Francúzsku zvíťazila ľavicová aliancia

8.7 2024 11:05

PARÍŽ - Ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku pred centristickou koalíciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov druhého kola hlasovania,

Otvor článok

Riziko vzniku trombózy zvyšuje cesta lietadlom či dlhé sedenie

8.7 2024 11:18

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU - Práve s príchodom leta odborníci zaznamenávajú zvýšený počet prípadov trombózy, a to nielen kvôli zvýšenej potrebe príjmu tekutín, ale aj cestovaniu.

Otvor článok

Erik Tomáš vyhlásil boj proti nezamestnanosti

8.7 2024 11:26

BRATISLAVA - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš pred pár dňami vyhlásil boj proti nezamestnanosti, respektíve tým, ktorí podľa jeho slov radšej zostanú doma a poberajú dávky. Od začiatku svojho pôsobenia na ministerstve práce sa snaží spúšťať nové pracovné programy pre nezamestnaných, ktorí si hľadajú prácu.

Otvor článok

Premiéri Poľska a Španielska privítali výsledky volieb vo Francúzsku

8.7 2024 11:33

Poľský premiér Donald Tusk a predseda španielskej vlády Pedro Sánchez privítali v nedeľu výsledky parlamentných volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa odhadov nezvíťazila krajná pravica.

Otvor článok

Zistenie vedcov: Prostredie a štýl výchovy môžu ovplyvniť to, ako často deti klamú

8.7 2024 11:47

Sociálne prostredie a štýl výchovy môžu ovplyvniť to, ako často deti klamú. Vyplýva to zo štúdie vedcov z univerzít vo Würzburgu, Bonne a Oxforde, ktorí uskutočnili rozhovory s viac ako 1 600 rodinami a skúmali správanie školákov a ich rodičov.

Otvor článok

Robert Fico: Dobrý hospodár musí vedieť ako budú naplnené sýpky +VIDEO + FOTO

8.7 2024 12:09

SLOVENSKÁ NOVÁ VES - Slovensko sa opäť pustilo správnou cestou, vyhlásil premiér Robert Fico na návšteve Poľnohospodárskeho družstva v Slovenskej Novej Vsi.

Otvor článok

Cestujete na dovolenku autom? PZP a havarijné poistenie nemusia stačiť

8.7 2024 12:23

Mnohí Slováci cestujú na dovolenku do zahraničia autom. Povinné zmluvné poistenie (PZP) ani havarijné poistenie im však pri nečakaných udalostiach nemusia pomôcť tak, ako si predstavujú.

Otvor článok

Šokujúca nehoda v Breznianskom okrese: Motocyklista sa zrazil s medveďom

8.7 2024 12:35

K dopravnej nehode došlo včera (7.7.) po 18.00 hod. na ceste I/72 v katastrálnom území obce Jarabá (okr. Brezno).

Otvor článok

Pri prvom behu s býkmi v Pamplone utrpelo zranenia 6 ľudí +VIDEO

8.7 2024 13:09

PAMPLONA - Šesť ľudí utrpelo zranenia v prvý deň tohtoročného tradičného behu s býkmi v španielskej Pamplone, uviedli v nedeľu miestni zdravotníci.

Otvor článok

Rezort diplomacie upozorňuje na sopečnú aktivitu na Stromboli a Etne +VIDEO

8.7 2024 13:27

BRATISLAVA - Turistom, ktorí sú v týchto oblastiach, odporúčame riadiť sa pokynmi civilnej ochrany a miestnych orgánov, podotkol rezort diplomacie.

Otvor článok

Prezident odcestoval do Washingtonu na samit NATO

8.7 2024 13:43

BRATISLAVA - Prezidenta SR okrem rokovaní na samite čakajú aj viaceré stretnutia s politickými lídrami, ale aj stretnutia s krajanskou komunitou.

Otvor článok

Pokuta 5 000 eur za fajčenie za volantom. Pravidlá sú prísne

8.7 2024 13:54

BRATISLAVA - Fajčenie za volantom je kontroverznou témou, ktorá vyvoláva diskusie nielen medzi fajčiarmi a nefajčiarmi, ale aj medzi odborníkmi na bezpečnosť a zdravotníctvo. Mnohé krajiny v Európe už prijali zákony, ktoré zakazujú fajčenie v aute, ak sú prítomné deti alebo tehotné ženy.

Otvor článok

Rusi zasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve. Hlásia odtiaľ desiatky mŕtvych +VIDEO

8.7 2024 14:02

KYJEV - Moskovská armáda spustila masívny raketový útok na Ukrajine. Okrem iného Rusi zasiahli aj detskú nemocnicu v Kyjeve.

Otvor článok

Raši na rezortnom dni v Martine: Bývalé vlády nenačúvali potrebám regiónov a peniaze rozdávali na nezmyselné a nerealizovateľné projekty

8.7 2024 14:18

MARTIN - Rezortné dni pokračujú aj počas letných prázdnin. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom navštívili dnes Martin, ktorý je už 21. v poradí. Okrem toho, že si vypočuli problémy, ktoré tunajších predstaviteľov samospráv trápia, informovali ich aj o zámeroch a novinkách ministerstva.

Otvor článok

NATO bude potrebovať 35-50 nových brigád, vyplýva z najnovších plánov

8.7 2024 14:41

WASHINGTON - Severoatlantická aliancia (NATO) bude potrebovať 35 až 50 nových brigád, aby mohla naplno uskutočniť svoje nové plány na obranu proti možnému útoku Ruska, informuje agentúra TASR podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry Reuters, pre ktorú to uviedol zdroj z prostredia armády.

Otvor článok

Talianske múzeá prilákali vlani rekordných 58 mil. návštevníkov

8.7 2024 15:09

RÍM - Taliansko zaznamenalo v roku 2023 rekordný počet návštevníkov svojich štátnych múzeí, keďže turisti sa "hrnuli" do pôsobivého množstva pamiatok a archeologických nálezísk tejto stredomorskej krajiny, uviedlo v stredu ministerstvo kultúry.

Otvor článok

Bratislava: Psík ponechaný na 4 hodiny v rozpálenom aute zachránený v poslednej chvíli

8.7 2024 15:22

Vďaka všímavosti a ohľaduplnosti okoloidúcich nedošlo k tragédii na parkovisku medzi nemocnicou Bory a nákupným centrom v Bratislave. Majiteľka zanechala svojho psíka vo vozidle bez pootvorených okien na priamom slnku a odišla na manikúru. Zlatý retríver bol nájdený v zlom zdravotnom stave, no vďaka rýchlemu zásahu polície a veterinárov sa podarilo zabrániť najhoršiemu.

Otvor článok

Potraviny do roku 2030 výrazne zdražejú. Čo nás čaká?

8.7 2024 15:27

BRATISLAVA - Ceny základných potravín, ako sú olivový olej, fazuľa v konzervách a biely cukor, môžu v najbližších rokoch dramaticky narásť.

Otvor článok

Slovan začína novú cestu v pohárovej Európe: V úvodnom predkole Ligy majstrov ho čaká FC Struga

8.7 2024 15:53

BRATISLAVA - Úvodné predkolo futbalovej Ligy majstrov 2024/25 odštartuje v utorok (9. 7.) šiestimi zápasmi. Ďalšie stretnutia sú na programe o deň neskôr (10. 7.), keď začne misiu v pohárovej Európe aj jediný slovenský zástupca v súťaži ŠK Slovan Bratislava.

Otvor článok

ZMOS vyzýva prevádzkovateľov hier, aby nezasielali výzvy samosprávam +VIDEO

8.7 2024 16:05

ZVOLEN - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta predbežné prerokovania nároku na náhradu škody a žaloby od prevádzkovateľov hazardných hier. Na tlačovej konferencii vo Zvolene o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.

Otvor článok

Pogačar je s doterajším priebehom Tour spokojný, s Evenepoelom kritizovali Vingegaarda

8.7 2024 16:20

TROYES - Slovinský cyklista Tadej Pogačar je spokojný s doterajším vývojom 111. ročníka Tour de France. Dvadsaťpäťročný jazdec SAE Team Emirates je po úvodných deviatich dňoch na čele celkového poradia pred Remcom Evenepoelom i svojim najväčším rivalom Jonasom Vingegaardom.

Otvor článok

Nižšia úroda obilnín a repky je dôsledkom menších hektárových výnosov

8.7 2024 16:37

BRATISLAVA - Prvé odhady naznačujú medziročný pokles úrody hustosiatych obilnín o viac ako 14 %. Hektárové výnosy skoro všetkých obilnín však prevýšia ich 5-ročné priemery, uviedol Štatistický úrad SR.

Otvor článok

Paradeiser dosahuje stále lepšie výsledky, na čierneho koňa ešte nehľadí. Ako dopadne Keita?

8.7 2024 17:00

Šesť víťazstiev v rade, opasok ľahkej divízie a životná forma. Nie nadarmo patrí Ronald Paradeiser (19-8) k absolútnym favoritom druhej edície miliónového projektu Tipsport Gamechanger. Slovenského obľúbenca čaká v polovici júla štvrťfinálová bitka na domácej pôde. V Bratislave sa mu zoči-voči postaví Daniel Torres (15-5), ďalší z horúcich adeptov na najvyššie priečky.

Otvor článok

Čínske samoriadiace autá sú na ceste k skutočnej pripravenosti na cestu

8.7 2024 17:15

PEKING - Čínsky sektor autonómneho riadenia naberá na obrátkach s masívnym rozšírením cestných testov, ktoré sa šíria po celej krajine.

Otvor článok

Zájazd a jeho reklamácia. Cesta k vysnívanej dovolenke

8.7 2024 17:47

BRATISLAVA - Letné dni trávia mnohí Slováci na dovolenke pri mori. Veľká časť z nich už má zájazd s cestovnou kanceláriou dojednaný, zálohu zaplatenú a plavky kúpené. Iní dávajú prednosť last minute ponukám. Čoho by si mali byť slovenskí spotrebitelia vedomí, aby predišli komplikáciám a ich vysnívaná dovolenka dopadla dobre?

Otvor článok

Ríbezle posilňujú obranyschopnosť tela a regulujú trávenie

8.7 2024 18:20

BRATISLAVA - Ríbezle tiež pomáhajú v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a majú aj diuretický účinok, teda čistia telo od škodlivých látok.

Otvor článok

Svetový deň alergií. Na čo si musíme dať pozor?

8.7 2024 18:27

BRATISLAVA - Svetový deň alergií, ktorý si pripomíname 8. júla, je tu, aby sme zvýšili povedomie o alergiách a ich dopade na kvalitu života miliónov ľudí po celom svete. Tento deň je príležitosťou na šírenie informácií a zlepšenie našich vedomostí o prevencii, diagnostike a liečbe alergických ochorení.