Archív článkov za Jún 2024, strana 25

Otvor článok

Agresívny pacient bil sestričku do tváre a zhodil ju na zem

24.6 2024 16:08

BRATISLAVA - V sobotu podvečer došlo na Centrálnom prijímacom oddelení Nemocnice akad. L. Dérera na Kramároch k fyzickému útoku, počas ktorého utrpeli zranenia dvaja zdravotníci a jeden pacient. Agresívnym útočníkom bol 44-ročný muž, ktorého do nemocnice previezla Záchranná zdravotná služba.

Otvor článok

Čínsky prezident Si Ťin-pching zdôrazňuje sci-tech modernizáciu a inováciu

24.6 2024 16:15

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok zdôraznil dôležitosť modernizácie a inovácií sci-tech pri presadzovaní čínskej modernizácie a vysokokvalitného rozvoja.

Otvor článok

Otvorili letné areály vo vodných parkoch na Liptove

24.6 2024 16:29

BEŠEŇOVÁ - Letnú sezónu v oboch vodných parkoch na Liptove, v Liptovskom Mikuláši aj Bešeňovej, otvorili tento víkend. Prístupné sú tak nielen celoročné, ale aj letné areály. V nedeľu informoval Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá je prevádzkovateľom oboch vodných parkov.

Otvor článok

Miliónový boxerský projekt pozná mená štvrťfinalistov: Medzi najlepšími Európanmi aj talentovaní Slováci!

24.6 2024 16:30

Desať národností, viac ako 13-tisíc prihlásených boxerov, štyri váhové divízie, ambasádor Roy Jones Jr. a milión dolárov v hre. To je Hell Boxing Kings, jedinečný projekt v boxe, do ktorého sa zapojilo okrem Česka, Maďarska, Srbska, Grécka či Azerbajdžanu aj Slovensko. Po úspešnej kvalifikačnej fáze, ktorá sa konala v každom z desiatich účastníckych krajín, sa počas minulého týždňa stretli najlepší boxeri v maďarskom Miškovci.

Otvor článok

Vlna horúčav v USA prináša rekordné teploty. Vyžiadala si aj niekoľko obetí

24.6 2024 17:20

LOS ANGELES - Intenzívna vlna horúčav tento víkend naďalej zachvátila veľkú časť Spojených štátov, čo vyvolalo rekordné teploty a vystavilo sa varovaniu pred horúčavami pre milióny ľudí.

Otvor článok

Britská princezná Anne utrpela menšie zranenia a bola hospitalizovaná

24.6 2024 17:40

LONDÝN - Britská princezná Anne bola preventívne hospitalizovaná po tom, ako v nedeľu utrpela menšie zranenia a otras mozgu.

Otvor článok

Europol odhalil 219 obchodníkov s ľuďmi a identifikoval 1 374 obetí počas týždňa akcií

24.6 2024 18:31

LYON - Od 3. do 9. júna sa 39 krajín z celého sveta zúčastnilo spoločných akčných dní EMPACT proti obchodovaniu s ľuďmi. Rozsiahla operácia pod vedením Rakúska a pod vedením Rumunska, Europolu, Frontexu a INTERPOLu mala za následok zatknutie 219 osôb a identifikáciu viac ako 1374 obetí vrátane 153 detí. Akčný týždeň zameraný na narušenie sietí vysoko rizikových zločincov sa zameral na prípady sexuálneho vykorisťovania, nútenej kriminality a núteného žobrania.

Otvor článok

Dinosaurus s „nožovými rohmi podobnými čepeli“ vykopaný v americkej Montane môže byť novým druhom

24.6 2024 18:41

KENNEDY COULEE - Pozostatky nájdeného Lokiceratopsa, pomenovaného podľa nórskeho boha Lokiho, sú možno dôkazom piateho druhu Ceratopsa, ktorý sa po Zemi pohyboval pred takmer 78 miliónmi rokov.

Otvor článok

V Grécku zomrelo v júni 6 turistov. Miestne úrady varujú pred horúčavami

24.6 2024 19:06

ATÉNY - Na gréckom ostrove Kréta zomrel nemecký turista, ktorý sa vydal na dlhú túru a zrejme zišiel z trasy, uviedli v pondelok miestne médiá. Ide už o šiesteho turistu, ktorý v júni zomrel v Grécku sužovanom mimoriadne teplým počasím.

Otvor článok

Archeológovia našli pod sídlom G. Washingtona 35 fliaš so zaváraninami

24.6 2024 19:25

NEW YORK - Archeológovia objavili počas rekonštrukcie bývalého sídla prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona 35 sklenených fliaš so zaváraným ovocím.

Otvor článok

Druhá vojna s Iránom v zastúpení s Hizbolláhom je na spadnutie. Podľa pozorovateľov sa jej už nedá zabrániť (komentár Iva Samsona)

24.6 2024 20:10

Výbor moslimov proti antisemitizmu (CMAA) v Ontáriu vyzval moslimov na svete, aby odmietli zneužívanie islamu extrémistami. V kanadskom denníku National Post označil Hamas za teroristickú organizáciu a kritizoval útoky IRGC na Izrael. CMAA obvinil Hamas a Irán z masakrov zo 7. októbra 2023, podporil židovské komunity a odsúdil antisemitizmus. Výbor tiež pripomenul, že za civilné obete v Gaze je zodpovedný Hamas, nie Izrael.

Otvor článok

EURO 2024: Stopercentní Španieli nedostali v skupine ani gól. Taliani uchmatli Chorvátsku postup v posledných sekundách

25.6 2024 08:16

LIPSKO - Španielski futbalisti zvíťazili aj vo svojom záverečnom skupinovom zápase na ME v Nemecku. V pondelkovom stretnutí zdolali Albánsko 1:0, v 13. minúte o tom rozhodol Ferran Torres. Španieli triumfovali v B-skupine s plným bodovým ziskom, pre Balkáncov sa šampionát skončil.

Otvor článok

Cavendish opäť zaútočí na rekord v počte etapových víťazstiev. Astana ho nominovala na TDF

25.6 2024 08:28

PARÍŽ - Mark Cavendish figuruje v nominácii tímu Astana na tohtoročnú Tour de France. Tridsaťdeväťročný britský cyklista tak bude mať ďalšiu šancu osamostatniť sa na čele historického rebríčka v počte etapových triumfov na slávnych pretekoch.

Otvor článok

Novým slovenským veľvyslancom na Ukrajine bude Pavel Vízdal

25.6 2024 08:48

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár dnes informoval o vyslaní nového veľvyslanca SR na Ukrajinu. Bude ním doterajší veľvyslanec s osobitným poslaním pre Ukrajinu Pavel Vízdal. Podľa šéfa slovenskej diplomacie je vojnový konflikt na Ukrajine pre Slovensko najakútnejšou zahranično-politickou a bezpečnostnou výzvou. „Prioritou v tejto oblasti pre nás naďalej ostáva poskytovanie humanitárnej pomoci, podpora mierového riešenia a čo najskoršieho ukončenia konfliktu,“ zdôraznil minister J. Blanár.

Otvor článok

Slovensko má nového veľvyslanca vo Vatikáne

25.6 2024 09:02

BRATISLAVA - Novým veľvyslancom Slovenskej republiky vo Vatikáne bude Juraj Priputen. Pred odchodom na zahraničné vyslanie prijal veľvyslanca minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a vyzdvihol význam slovenskej diplomatickej misie pri Svätej stolici a Zvrchovanom vojenskom špitálskom ráde svätého Jána Jeruzalemského z Rodosu a Malty.

Otvor článok

Zakladateľ portálu Wikileaks Julian Assange opustil väzenie v Británii. S úradmi USA sa dohodol na priznaní viny

25.6 2024 09:13

LONDÝN - Portál Wikileaks v utorok (25. 6.) uviedol, že jeho zakladateľ Julian Assange opustil väzenie v Británii, kde bol doposiaľ zadržiavaný, a odletel z krajiny. K oznámeniu došlo krátko po zverejnení informácií, podľa ktorých sa Assange po dohode s úradmi USA prizná k vine v súvislosti s porušením amerických zákonov o špionáži. To mu umožní návrat domov do Austrálie.

Otvor článok

Bratislavská MHD prejde do prázdninového režimu. Cestujúcich čaká rozlúčka s ikonickými trolejbusmi

25.6 2024 09:33

BRATISLAVA - Začiatok júla prinesie do bratislavskej mestskej hromadnej dopravy niekoľko zmien. Ako informuje hovorca Dopravného podniku Bratislava Jozef Vozár, okrem prázdninového režimu upravia trasy aj cestovné poriadky viacerých liniek.

Otvor článok

Čínska sonda so vzorkami z odvrátenej strany Mesiaca pristála na Zemi

25.6 2024 09:41

PEKING - Čínska sonda Čchang-e 6 v utorok (25. 6.) pristála na Zemi so vzorkami hornín a pôdy z málo preskúmanej odvrátenej strany Mesiaca.

Otvor článok

DUCHOŇ: Predstavujeme hlavných predstaviteľov filmu o hudobnej legende Karolovi Duchoňovi

25.6 2024 10:00

Príbeh hudobnej legendy a jedného z najobľúbenejších spevákov 70-tych a 80-tych rokov v Československu – Karola Duchoňa – sa dostane na plátna kín už budúci rok v lete. Film o živote tejto legendy začne režisér Peter Bebjak nakrúcať už o niekoľko týždňov.

Otvor článok

PS: Ľuďom so zdravotným znevýhodnením chceme uľahčiť život, predkladáme dva návrhy zákonov

25.6 2024 10:07

BRATISLAVA - Poslankyne NR SR Veronika Veslárová a Jana Hanuliaková (PS) predkladajú dva návrhy na uľahčenie života ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Rozšíriť chcú odľahčovaciu službu a umožniť tiež overovanie listín aj mimo úradných miestností.

Otvor článok

Skoro polovica Slovákov nemá žiadne úspory

25.6 2024 10:12

BRATISLAVA - Finančné problémy majú podľa prieskumu častejšie ženy, ľudia vo veku 34 až 49 rokov a s nižším vzdelaním bez maturity. Iba 2,6 % ľudí má nasporených viac ako 50.000 eur.

Otvor článok

Darček za vysvedčenie a prekvapenie každý víkend - Šmolkovia budú deti baviť aj cez prázdniny!

25.6 2024 10:30

Šmolkovská zmrzlina, cukrová vata a odmena za vysvedčenie! To sú prekvapenia, ktoré čakajú deti v zábavnom parku Šmolkovia Magický svet a to zadarmo. Okrem Šmolkovskej dedinky a zábavy vo vnútri si v bratislavskom Sport Mall v Lamači môžu rodičia a deti užiť atrakcie aj v lunaparku pod holým nebom. Roztomilé modré rozprávkové postavičky sa na vás tešia počas celého leta až do 1. septembra!

Otvor článok

Ministerstvo obrany SR: Sliač máme vo vlastnej réžii

25.6 2024 10:44

LUXEMBURG - Štátny tajomník Martin Vojtašovič Ministerstva obrany SR absolvoval pracovné rokovanie v Luxemburgu. Prioritnou témou bola rekonštrukcia leteckej základne Sliač. Slovenská delegácia sa s NSPA (Agentúra NATO pre podporu a obstarávanie) dohodla na tom, že bude v dobudovaní infraštruktúry letiska pokračovať vo vlastnej réžii.

Otvor článok

Rokovania šéfov diplomacií členských štátov EÚ v Luxemburgu: Situácia na Ukrajine a v Gaze zostáva v centre pozornosti

25.6 2024 11:05

LUXEMBURG - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa včera (24. júna 2024) zúčastnil na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC) v Luxemburgu. Šéfovia diplomacií členských štátov Únie opätovne diskutovali o situácii na Ukrajine a na Blízkom východe. Venovali sa otázkam regiónu Veľkých jazier v Afrike aj situácii v Gruzínsku, súčasťou programu bolo stretnutie s partnermi zo západného Balkánu.

Otvor článok

Hygienik: Ako zistiť kvalitu zmrzliny?

25.6 2024 11:11

BRATISLAVA - Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať vôňu, chuť aj farbu zodpovedajúcu použitým surovinám. Mala by mať hladkú konzistenciu, bez kryštálikov a hrudiek spracovaných surovín a prísad. Odborníci na ľudí apelujú, aby si pri kúpe nebalenej zmrzliny dávali pozor, či sú informácie o prítomnosti alergénov viditeľne uvedené.

Otvor článok

Nový líder na bojisku: Zelenskyj po nespokojných volaniach z armády vymenil elitného veliteľa

25.6 2024 11:23

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vymenoval brigádneho generála Andrija Hnatova za veliteľa Spojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Hnatov vo funkcii vystriedal generálporučíka Jurija Sodoľa.

Otvor článok

Opitý motorkár, ktorý je ešte pod zákonom, havaroval pri obci Rajecká Lesná. Namerali mu takmer 3 promile alkoholu v krvi

25.6 2024 11:32

RAJECKÁ LESNÁ - Muž na motocykli, ktorý sa nemôže prevádzkovať v cestnej premávke, narazil do kovovej zábrany a spadol na vozovku.

Otvor článok

Okolo Slovenska budú možno posledné preteky Sagana na ceste: Ambície dosiahnuť niečo veľké nemám

25.6 2024 11:42

DUNAJSKÁ STREDA - Slovenský cyklista Peter Sagan vníma preteky Okolo Slovenska ako príležitosť rozlúčiť sa so slovenskými fanúšikmi.

Otvor článok

Rodičia môžu získať ošetrovné aj cez letné prázdniny, ak sú materské školy zatvorené

25.6 2024 12:06

BRATISLAVA - Aj počas letných prázdnin si môžu rodičia uplatniť nárok na ošetrovné z dôvodu zatvorenia materských škôl. Nárok na finančný príspevok majú rodičia iba raz, a to najviac na 14 dní, upozornila Sociálna poisťovňa (SP).

Otvor článok

ZOO Bojnice: Samec tigra z nelegálneho chovu zahynul

25.6 2024 12:14

BOJNICE - V apríli tohto roka boli do Národnej zoo Bojnice umiestnené tri mláďatá tigra. Jeden samec a dve samice pochádzali od chovateľa veľkých mačkovitých šeliem. Išlo o nelegálny odchov.

Otvor článok

Ďalšie dve miestenky na olympiádu pre Slovensko: Plavkyňa Potocká s novým národným rekordom a plavec Duša

25.6 2024 12:31

BRATISLAVA - Slovenskí reprezentanti v plávaní Tamara Potocká a Matej Duša budú štartovať na OH v Paríži. Rozhodla o tom Slovenská plavecká federácia, ktorá obdržala univerzálne miestenky do plaveckých súťaží pre jedného muža a jednu ženu a vybrala si práve dvoch menovaných.

Otvor článok

Výrobný areál Vihorlat v Sobranciach: Prácu tu nájde 200 ľudí

25.6 2024 12:47

SOBRANCE - Výrobný areál Vihorlat v Sobranciach možno opäť ožije. Podľa zámeru predlženého na posúdenie vplyvov na životné prostredia chce do roky nevyužívaných objektov investovať košická spoločnosť ARM servis.

Otvor článok

Viac peňazí pre slovenský priemysel? Ministri Saková s Tarabom sa vyjadrili k novinkám v odvetví

25.6 2024 13:10

BRATISLAVA - Na dnešnom tlačovom brífingu slovenský minister životného prostredia Tomáš Taraba a ministerka hospodárstva Denisa Saková predstavili dôležité novinky pre slovenský priemysel. Minister Taraba zdôraznil význam spolupráce medzi rezortmi pri ochrane životného prostredia a podpore priemyslu. Spolu s ministerkou Sakovou informovali o plánoch na investície do zelenej energetiky, vrátane výroby zeleného vodíka a modernizácie energetickej infraštruktúry.

Otvor článok

Návšteva prezidenta Pellegriniho v Česku bude príležitosťou nastaviť komunikáciu

25.6 2024 13:29

PRAHA - Stredajšia návšteva slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Česku bude podľa Pražského hradu príležitosťou, ako medzi prezidentmi nastaviť otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany. Mala by tiež potvrdiť, že česko-slovenské vzťahy zostávajú výnimočné, uviedol v utorok zahraničný odbor českej Kancelárie prezidenta republiky (KPR).

Otvor článok

Pracovníkov firiem oklamú najmä správy o nezaplatenej faktúre či dlžnej čiastke

25.6 2024 13:47

BRATISLAVA - Z pohľadu potenciálnych finančných škôd sú pre firmy najnebezpečnejšie krádeže prístupových údajov, cielené falošné maily a zverejnenie citlivých informácií. Pracovníkov dokážu pritom oklamať najmä phishingové maily o nezaplatenej faktúre. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GFI Software, ktorý sa uskutočnil medzi jej českými a slovenskými partnermi.

Otvor článok

Americký dolár zostáva hlavnou svetovou rezervnou menou

25.6 2024 14:18

WASHINGTON - Americký dolár zostáva hlavnou svetovou rezervnou menou. Ani euro, ani rozvíjajúce sa ekonomiky združené v skupine BRICS nedokázali znížiť závislosť globálneho finančného systému od dolára, ukazuje nová štúdia Geoekonomického centra Atlantickej rady (Atlantic Council).