Archív článkov za Jún 2024, strana 21

Otvor článok

Cenu v Karlových Varoch dostane Viggo Mortensen známy z Pána prsteňov

19.6 2024 17:31

PRAHA - Jednou z hlavných hviezd 58. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch (MFF KV) bude americký herec a režisér Viggo Mortensen, ktorého preslávila rola Aragorna v ságe Pán prsteňov. Cenu prezidenta festivalu okrem neho dostanú aj herci Clive Owen či Daniel Brühl.

Otvor článok

ROZHOVOR: V našej relácii Uhol pohľadu sme privítali Michaelu Mihokovú, autorku, ktorá prináša nádej aj v beznádeji

19.6 2024 17:45

Michaela Mihoková je nevidiaca redaktorka a spisovateľka. Doposiaľ jej vyšlo päť kníh, a keďže v septembri má vyjsť šiesta, Netky sa rozhodli vyspovedať ju. V rozhovore sme sa dotkli vážnych aj menej vážnych tém, prezradila nám, okrem iného, o čom bude jej pripravovaná novinka.

Otvor článok

Prvý exkluzívny elektromobil od Ferrari bude stáť údajne viac ako 500 000 dolárov

19.6 2024 18:20

MILÁNO - Prvý elektromobil Ferrari bude stáť najmenej 500 000 eur (535 000 dolárov), uviedol pre agentúru Reuters zdroj oboznámený s touto záležitosťou, keďže luxusná automobilka sa pripravuje na otvorenie závodu, v ktorom bude tento model vyrábať – a mohla by tak zvýšiť produkciu skupiny až o tretinu.

Otvor článok

Bratislavské letisko využilo od januára do mája takmer 500 000 ľudí

19.6 2024 18:50

BRATISLAVA - Letisko M. R. Štefánika v Bratislave od januára do konca mája tohto roka vybavilo na odletoch a príletoch celkovo 487.094 cestujúcich. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast o osem percent. Len počas tohtoročného mája využilo bratislavské letisko 128.677 pasažierov, čo je o štyri percentá viac ako vlani. V stredu o tom informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.

Otvor článok

Čínski a americkí predstavitelia diskutovali o spolupráci v boji proti narkotikám

19.6 2024 19:11

WASHINGTON - Čínski a americkí predstavitelia sa nedávno stretli a diskutovali o podpore spolupráce v boji proti narkotikám medzi oboma krajinami.

Otvor článok

Popredný americký lekár žiada zaviesť pre sociálne médiá výstrahy ako pri cigaretách

19.6 2024 19:37

LONDÝN / WASHINGTON - Hlavný lekár USA Vivek žiada zaviesť pre sociálne médiá podobné výstrahy, ako sa objavujú na krabičkách cigariet.

Otvor článok

Taiwan získa viac ako 1000 ozbrojených bezpilotných lietadiel pri predaji nových zbraní v USA

19.6 2024 20:10

TCHAJ-PEJ - Spojené štáty schválili predaj viac ako 1 000 malých ozbrojených bezpilotných lietadiel Taiwanu za 360 miliónov dolárov, keďže cieľom samovládneho ostrova, na ktorý si Čína nárokuje, je posilniť svoje asymetrické bojové schopnosti s ohľadom na úspešnú taktiku používanú na bojisku na Ukrajine.

Otvor článok

Peter Pellegrini chce úradovať aj v Banskej Bystrici

20.6 2024 07:36

BANSKÁ BYSTRICA - Pellegrini vydal pokyn, aby Kancelária prezidenta SR začala stredajším dňom robiť všetky potrebné kroky na obnovenie činnosti regionálneho pracoviska v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Po viac ako trojročnej prestávke tam bude hlava štátu niekoľkokrát do roka úradovať a podnikať výjazdy do okolitých regiónov stredného Slovenska. Pellegrini zároveň oznámil, že na začiatok septembra pozve zástupcov samospráv na spoločné stretnutie do Prezidentského paláca.

Otvor článok

Oficiálna návšteva ministra zahraničných vecí Moldavska

20.6 2024 07:48

BRATISLAVA - Moldavský šéf diplomacie zavítal na Slovensko po 12 rokoch na pozvanie ministra Juraja Blanára, ktorý sa s podpredsedom vlády a ministrom Mihaiom Popsoiom stretol pred niekoľkými mesiacmi na diplomatickom fóre v tureckej Antályi.

Otvor článok

Klimatickí aktivisti posprejovali v Británii historický kamenný monument +VIDEO

20.6 2024 08:03

LONDÝN - Klimatickí aktivisti z hnutia Just Stop Oil v stredu (19. 6.) posprejovali prehistorický kamenný kruh Stonehenge v Británii oranžovou farbou. Skupina sa usiluje o to, aby britská vláda zastavila vydávanie nových licencií na ťažbu fosílnych palív. O incidente informovali britské médiá.

Otvor článok

EURO 2024: Švajčiari remizovali so Škótskom. Výrazne sa priblížili k postupu do osemfinále

20.6 2024 08:22

KOLÍN NAD RÝNOM - Futbalisti Švajčiarska remizovali v stredajšom (19. 6.) zápase A-skupiny ME so Škótskom 1:1. „Helvéti“ majú na konte štyri body a výrazne sa priblížili k postupu do osemfinále. Ten si v rovnaký deň zabezpečil ako prvý na turnaji favorizovaný domáci výber Nemecka.

Otvor článok

V Ekvádore ostalo 18 miliónov ľudí bez elektriny

20.6 2024 08:34

QUITO - Ekvádor v stredu zasiahol celoplošný výpadok elektrickej energie, v dôsledku čoho zostalo približne 18 miliónov ľudí niekoľko hodín v tme. Výpadok ochromil domácnosti, nemocnice aj metro v hlavnom meste.

Otvor článok

Dohoda Ruska a Severnej Kórey: Sľúbili si vojenskú pomoc v prípade útoku

20.6 2024 08:47

PCHJONGJANG - Severná Kórea (KĽDR) a Rusko sa dohodli na poskytnutí bezodkladnej vojenskej pomoci, ak bude druhá strana vystavená ozbrojenej agresii. Vyplýva to z dohody podpísanej v stredu (19. 6.) v Pchjongjangu lídrami oboch krajín. Informovala o tom vo štvrtok (20. 6.) severokórejská tlačová agentúra KCNA. Informovali o tom agentúry AP, Reuters a Jonhap.

Otvor článok

Slovensko v procedúre nadmerného deficitu

20.6 2024 09:11

Európska komisia prvýkrát od roku 2020 spúšťa mechanizmus, ktorý slúži na nápravu vysokých deficitov a dlhov. Počas pandémie totiž pre krajiny EÚ platila výnimka, na základe ktorej nemuseli dodržiavať fiškálne pravidlá EÚ.

Otvor článok

Rozhovor so Samuelom Miškovom: Ja som sa tak nadstavil, buď výhra alebo nič +VIDEO

20.6 2024 09:15

Samuel Miškov je moderátor a influencer, vystupuje pod prezývkou samo_zvany. Je spoluautorom online kvízu Máš vedieť, začínal v trnavskej mestskej televízii, moderoval v Rádiu Viva, na Instagrame ho sleduje vyše 200-tisíc ľudí. My vám ponúkame exkluzívny rozhovor.

Otvor článok

Blanár sa zúčastní stretnutia ministrov Dunajskej stratégie v Rakúsku

20.6 2024 09:26

BRATISLAVA - Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár odcestuje vo štvrtok do Rakúska na stretnutie ministrov Dunajskej stratégie. Absolvuje tam aj rokovanie zoskupenia Priatelia západného Balkánu. Rezort diplomacie vysvetlil, že Dunajská stratégia je jednou z makroregionálnych stratégií EÚ.

Otvor článok

Silné búrky v Česku si vyžiadali jednu obeť. Spadnutý strom zabil človeka

20.6 2024 09:33

OSTRAVA - České regióny Moravu a Sliezsko zasiahli v stredu večer silné búrky. Spadnutý strom zabil v Českom Těšíne človeka. Nepriaznivé počasie prerušilo dopravu na železničných tratiach a voda zaplavila ulice vo viacerých obciach. Dažde spôsobili na niektorých miestach aj prerušenie dodávky elektrickej energie.

Otvor článok

Nové Mexiko: Naďalej zúria požiare, dvaja ľudia sú mŕtvi + VIDEO

20.6 2024 09:47

Dvaja ľudia zahynuli v dôsledku lesných požiarov na juhu amerického štátu Nové Mexiko. Plamene tam už zničili najmenej 500 obydlí a z horskej obce Ruidoso museli evakuovať približne 8 000 miestnych obyvateľov. Ako uviedla polícia štátu Nové Mexiko, pozostatky jednej obete sa našli na sedadle vodiča v zhorenom vozidle.

Otvor článok

EXKLUZÍVNA REPORTÁŹ: Svetobežník Jozef Oklamčák – aké dobrodružstvá zažil na mesačnej ceste po Číne a Japonsku?

20.6 2024 10:00

Krasológ a svetobežník Jozef Oklamčák precestoval celý svet! Zakladateľ súťaže Miss Slovensko a prezident unikátneho zoskupenia ČESKOSLOVENSKÝ LEV sa nedávno vrátil z mesačnej cesty po Číne, Japonsku a Taliansku. V exkluzívnom rozhovore pre Netky prezradil, prečo sa s ním v Číne všetci fotografovali aj ako oslávil narodeniny Janette Jakubiskovej v talianskom Neapole.

Otvor článok

NR SR: Poslanci ukončili diskusiu k lex atentát, avizujú sa úpravy

20.6 2024 10:15

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR ukončili v stredu večer diskusiu o návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. V diskusii k lex atentát dominovali počas stredy vystúpenia opozičných poslancov.

Otvor článok

Poslanci NR SR nezvolili ani jedného z kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR

20.6 2024 10:32

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR v stredu nezvolili ani jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Z piatich uchádzačov nezískal žiaden potrebný počet hlasov. Voľba sa preto bude opakovať.

Otvor článok

Slanina na zmrzline: Po chybách pri objednávaní AI končí v sieti rýchleho občerstvenia v USA

20.6 2024 10:43

Spoločnosť McDonald’s sa rozhodla z prevádzok v USA odstrániť systém na prijímanie objednávok pomocou umelej inteligencie (AI).

Otvor článok

Pri hromadnej otrave alkoholom v Indii zomrelo najmenej 37 ľudí

20.6 2024 11:00

NAÍ DILLÍ - Najmenej 37 ľudí zomrelo a vyše 50 hospitalizovali po požití nelegálne vyrobeného alkoholu v juhoindickom štáte Tamilnádu.

Otvor článok

Ministerstvo financií: Pozitívne zmeny v PZP pre klientov

20.6 2024 11:07

Bratislava - Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu zákona o povinnom zmluvnom poistení z dielne Ministerstva financií SR. Novela prichádza s viacerými zmenami, ktoré pozitívne pocítia najmä klienti poisťovní.

Otvor článok

Podľa rezortu zahraničných vecí medzi napadnutými ľudmi v Prahe neboli Slováci

20.6 2024 11:16

PRAHA - Medzi šesticou ľudí, ktorú uplynulú stredu v pražských Holešoviciach napadol útočník, neboli Slováci. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že zastupiteľský úrad Slovenska v Prahe prípad sleduje.

Otvor článok

V Kolíne zneškodnili päťtonovú bombu z čias druhej svetovej vojny

20.6 2024 11:32

KOLÍN NAD RÝNOM - Nevybuchnutú leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, ktorú v stredu večer vyzdvihli z rieky Rýn v nemeckom meste Kolín nad Rýnom, sa v noci na štvrtok podarilo úspešne zneškodniť, uviedli tamojší predstavitelia.

Otvor článok

Štátny tajomník M. Eštok: Gruzínsko je náš dôležitý partner, na ktorom nám záleží

20.6 2024 11:48

BRATISLAVA - Politické konzultácie štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Mareka Eštoka s námestníkom ministra zahraničných vecí Gruzínska Teimurazom Janjaliom, ktoré sa uskutočnili v stredu 19. júna 2024 na rezorte diplomacie, potvrdili obojstranný záujem rozvíjania vzájomných vzťahov, ako aj dôležitosť napĺňania eurointegračných ambícií Gruzínska.

Otvor článok

Nová éra verejného obstarávania, obce a mestá budú mať rozviazané ruky

20.6 2024 12:18

BRATISLAVA - Národná rada Slovenskej republiky schválila v stredu novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Nový zákon, ktorý prešiel riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním, výrazne urýchli proces verejného obstarávania a odbúra mnohé komplikácie. Nová éra jednoduchšieho obstarávania začne na Slovensku platiť od 1. augusta 2024.

Otvor článok

Študenti, brigádujete na dohodu? Nezabudnite zamestnávateľa požiadať o odvodovú úľavu a v peňaženke vám zostane viac

20.6 2024 12:24

BRATISLAVA - Počas letných prázdnin si mnoho študentov hľadá brigádu. Ak so svojim zamestnávateľom uzavrú dohodu o brigádnickej práci študentov, majú právo uplatniť si odvodovú odpočítateľnú položku, tzv. odvodovú úľavu, a znížiť si tak vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie. Z výplaty im tak zostane v peňaženke viac.

Otvor článok

Horúčavy a slnečné žiarenie prinášajú vyššie riziko kožných ochorení

20.6 2024 12:39

S vysokými teplotami a intenzívnym slnečným žiarením rastie aj počet prípadov kožných ochorení. Lekári aj toto leto varujú pred vznikom dermatitídy alebo kožnej infekcie najmä u detí.

Otvor článok

Tragická dopravná nehoda motorkára

20.6 2024 12:41

KOMÁRNO - Tragická nehoda sa odohrala Malodunajskom nábreží v Komárne. Motorkár nezvládol riadenie a narazil do kovových stĺpov.

Otvor článok

EURO 2024: Nemci splnili svoj základný cieľ. Maďari sú na pokraji vypadnutia

20.6 2024 13:10

STUTTGART - Futbalisti Nemecka splnili na domácich ME svoj základný cieľ v najkratšom možnom čase. V stredu (19. 6.) si ako prvý tím na šampionáte zabezpečili postup do osemfinále, keď sa po víťazstvách nad Škótskom (5:1) a Maďarskom (2:0) pevne usadili na čele A-skupiny.

Otvor článok

Bratislavskí regionálni zdravotníci odobrili prevádzku 11 kúpalísk

20.6 2024 13:28

BRATISLAVA - V Bratislavskom kraji aktuálne povolili prevádzku deviatim umelým a dvom prírodným letným kúpaliskám. Vyplýva to zo stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave

Otvor článok

Ministerka Saková: Závod na batérie do elektromobilov dostane stimul 214 mil. eur

20.6 2024 13:50

BRATISLAVA - Slovensko podpísalo s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov za 1,233 miliardy eur. Spoločnosť GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani z príjmov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Otvor článok

Začína sa obchodná vojna? Únia uvalila clo na čínske elektromobily, dotkne sa aj BMW

20.6 2024 14:00

Posledným krokom proti dominancii Číny na svetových trhoch bolo mimoriadne clo, ktoré zaviedla Európska únia. Európska komisia uviedla, že od júla zavedie dodatočné clá až do výšky 38,1 percenta na dovážané čínske elektrické autá, čím riskuje odvetné opatrenia zo strany Pekingu.

Otvor článok

Tragédia v Chorvátsku: Výbuch auta neprežilo dieťa z Česka, dve ženy sú zranené

20.6 2024 14:35

OBROVAC - Pri explózii automobilu s českými turistami neďaleko chorvátskeho mesta Obrovac prišlo o život deväťročné dieťa. Informoval o tom vo štvrtok chorvátsky denník Jutarnji list. Dve ženy utrpeli vážne zranenia pri explózii, ktorá sa odohrala v stredu večer, uviedla zadarská polícia.