Archív článkov za Jún 2024, strana 1

Otvor článok

Speváčka ANNABELLE víta jar singlom "flowers on my eyes". Peckou s klipom z Los Angeles manifestuje pozitívnu energiu +VIDEO

1.6 2024 08:10

PRAHA - ANNABELLE prichádza s novinkou "flowers on my eyes". Tá sa ešte pred vydaním stala focus trackom týždňa pre krajiny strednej Európy Universal Music, a tak dnes môžeme ANNABELLE a jej "flowers on my eyes" počuť v playliste New Music Friday v dvanástich európskych krajinách. Track napísala speváčka v Prahe s francúzskym producentským duom Her Demons, ktoré má na svojom konte spoluprácu napríklad aj s Davidom Guettom.

Otvor článok

Lákavé legálne praktiky obchodníkov: Tieto "marketingové ťahy" využívajú predajcovia na spotrebiteľov

1.6 2024 09:05

BRATISLAVA - V rámci našej činnosti sa stretávame s mnohými nekalými praktikami obchodníkov. Na tie myslí aj zákon, ktorý niektoré vymenúva, k iným poskytuje všeobecné pokyny a všetky zakazuje. Obchodníci však používajú množstvo praktík, ktoré sú pre spotrebiteľov lákavé a úplne v súlade s právnymi predpismi. Dokonca nemusí ísť ani o hraničné situácie, keď by napríklad predajcovia využívali nepresnosť či nejasnosť právnej úpravy a spotrebitelia tieto praktiky nemusia vôbec vedome vnímať. O aké lákavé praktiky môže ísť?

Otvor článok

AKTUALIZOVANÉ Hlas-SD: Počas dňa ho čaká snem, zvolí si nového predsedu + VIDEÁ

1.6 2024 09:13

BRATISLAVA/KOŠICE - Hlas-SD si bude počas dňa na svojom štvrtom pracovnom sneme v Košiciach voliť nového predsedu. Dosluhujúci predseda Hlasu-SD a novozvolený prezident SR Peter Pellegrini sa vzdá predsedníckej stoličky a pozastaví si členstvo v strane. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu-SD Karolína Ducká.

Otvor článok

Deti, máte sa na čo tešiť: jazda Cabriobusom a bohatý program v zoo

1.6 2024 09:54

BRATISLAVA – Deti sa v našej metropole na svoj veľký sviatok môžu tešiť na jazdu Cabriobusom. Bude bezplatná. Pre najmenších cestujúcich sú pripravené pamätné cestovné lístky a malé prekvapenie. Bohatý program pripravila aj Bratislavská zoo.

Otvor článok

V novej súťažnej sekcii MFF Art Film sa predstavia snímky zo strednej a východnej Európy

1.6 2024 10:50

KOŠICE - 30. jubilejný ročník MFF Art Film premiérovo v programe predstaví novú súťažnú sekciu - Medzinárodná súťaž filmov zo strednej a východnej Európy, ktorá je určená filmovým tvorcom celovečerných snímok z regiónu bez druhového a žánrového obmedzenia. Týmto krokom chcú organizátori podporiť nové kinematografické trendy filmárov z bývalých krajín východného bloku.

Otvor článok

Z vojny na Ukrajine profituje Západná Európa: Nórsko zarába milióny z predaja plynu a ropy, sme na ňom však závislí

1.6 2024 12:00

Kým doma je severská krajina známa svojou ekologickou politikou a ochranou prírody, pri exporte už tieto priority tak viditeľné nie sú. Nórska spoločnosť Equinor má obrovské zisky práve vďaka vojne na Ukrajine, podarilo sa jej suplovať časť dodávok ropy a plynu z Ruska.

Otvor článok

Budúcnosť nemocníc: Stanú sa umelá inteligencia a zdravotníctvo synonymami?

1.6 2024 12:11

Kto je zodpovedný, ak sa AI pomýli? Dehumanizuje AI zdravotnú starostlivosť? Väčšina spotrebiteľov prítomnosť umelej inteligencie v zdravotníctve podporuje. Niektoré otázky však zostávajú visieť vo vzduchu a obavy narastajú. Výskumy však potvrdzujú, že AI dokáže prácu v nemocniciach uľahčiť, robotickú pomoc ocení hlavne radiológia.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Ako oslavujú MDD Ego, Peter Cmorík či Anita Soul? Všetci vyskúšali nový lunapark Šmolkovia!

1.6 2024 13:30

Dokonalú oslavu Dňa detí pripravil zábavný park Šmolkovia Magický svet, ktorý otvoril vonkajší lunapark! Okrem Šmolkovskej dedinky a zábavy vo vnútri si v bratislavskom Sport Mall môžu rodičia aj deti užiť atrakcie aj pod holým nebom. Na slávnostnom otvorení vystúpilo obľúbené Spievankovo. Pozrite si reportáž Netiek - raper Ego, soulová diva Anita Soul a speváci Peter Cmorík či Robo Papp nám prezradili, ako oslavujú MDD!

Otvor článok

Župný správca komunikácií rekonštruuje hlavnú mestskú cestnú tepnu v Pezinku. Rekonštrukcia potrvá do konca prázdnin

1.6 2024 14:25

PEZINOK - Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý sa stará o cesty II. a III. triedy v Bratislavskom kraji, v spolupráci so spoločnosťou Eurovia SK, a. s. a mestom Pezinok začína od pondelka 3.júna 2024 s rekonštrukciou cesty II/502. Ide o hlavný ťah v intraviláne Pezinku. Súčasťou rekonštrukcie bude aj výstavba novej modernej svetelnej križovatky Bratislavská – Drevárska. Rekonštrukcia je rozdelená do piatich etáp a predpokladaný termín ukončenia stavby je koniec augusta.

Otvor článok

Tri dôvody, prečo pre skutočný kresťanský život nestačí len v nedeľu chodiť do cirkvi

1.6 2024 16:30

Boh nechce len naše ráno, ale celý deň. Netúži len po našich slzách, ale aj po našich úsmevoch. Nenaťahuje sa po polovici srdca, ale po celom-celučičkom srdci.

Otvor článok

Pápež Slovákom odkázal, aby medzi sebou hľadali pokoj

1.6 2024 17:03

VATIKÁN - Pápež František v sobotu prijal na osobnej audiencii prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Ľuďom na Slovensku Svätý otec v súčasnej ťažkej situácii odkázal, aby medzi sebou hľadali pokoj. Prezidentka to uviedla po audiencii. Informovala TASR.

Otvor článok

O čom píšu španielske noviny: Amerika je chorá (komentár Iva Samsona)

1.6 2024 17:15

El País, ako jedny z najfrekventovanejších novín v Španielsku (okrem Katalánska a možno Baskicka) priniesli pre španielsky gramotným pre hŕstku nešpanielsky negramotných Európanov, ktorí ešte čítajú po španielsky, najnovšie správy o antisionistických, antisemitských a antisemitských výtržnostiach na jednej z najznámejších univerzitách USA - na samotnej Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

Otvor článok

Real Madrid môže získať historický titul Ligy majstrov. Proti bude Dortmund, ktorý túži po druhej “ušatej“ trofeji

1.6 2024 18:22

MADRID - Futbalistov Borussie Dortmund delí jediná prekážka od dosiahnutia vytúženého cieľa. V sobotňajšom (1. 6.) finále Ligy majstrov však budú „žlto-čierni“ čeliť vo Wembley favoritovi a najúspešnejšiemu klubu prestížnej súťaže – Realu Madrid.

Otvor článok

Načítavajú sa vám videá na YouTube pomaly? Tak to je správne, Google to robí naschvál

1.6 2024 19:30

Ak používali Edge alebo Firefox, videá sa načítali pomaly. Ak však použili Chrome od Googlu, zrazu sa videá načítavali rýchlo a pripojenie sa vôbec nezmenilo. Tu už zistili, že Google zmenu urobil zámerne. Motiváciou bol nepochybne zisk.

Otvor článok

Značka Cadillac sa vracia na európsky trh

2.6 2024 09:07

Americká značka Cadillac sa pomaly vracia na európsky trh. Po elektromobile Lyriq, ktorý je dostupný na vybraných európskych trhoch, napríklad v Nemecku, by sa mal koncom tohto roka predstaviť Optiq.

Otvor článok

Egypťania sa pred 4-tisíc rokmi zrejme pokúšali liečiť rakovinu

2.6 2024 09:11

MADRID/KÁHIRA - Starovekí Egypťania sa zrejme pokúšali o chirurgickú liečbu rakoviny. Konštatuje sa to v štúdii, ktorá skúmala dve lebky staré približne 2 500 a 4 500 rokov, informuje Phys.org.

Otvor článok

Parížske múzeum: Klimatická aktivistka prelepila Monetovo Makové pole

2.6 2024 10:11

PARÍŽ - Environmentálnu aktivistku zadržali v sobotu po tom, čo v parížskom Múzeu Orsay prelepila časť Monetovho obrazu. Informovala o tom agentúra AP.

Otvor článok

Robotaxis: Platené taxíky bez vodiča sa pomaly stávajú realitou

2.6 2024 11:00

Pozrime sa na situáciu minulého roka. Okolo druhej hodiny ráno 19. marca Adam Wood, hasič v San Franciscu, zavolal na číslo 911 a utekal do mestskej štvrte Mission, aby pomohol mužovi, ktorý mal zdravotnú pohotovosť. Po naložení pacienta do sanitky zastavilo čiernobiele auto a zablokovalo cestu. "Všetko to bol len bezdôvodne stratený čas," povedal pán Wood.

Otvor článok

Chystáte sa do Chorvátska? Vysokým pokutám sa nevyhnete ani po príchode domov

2.6 2024 12:37

Ak sa tento rok chystáte do Chorvátska autom, dávajte si pozor na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, píše dnevnik.hr.

Otvor článok

Toto je Attila schopný robiť pre výhru nad Karlosom: Trénuje aj o polnoci!

2.6 2024 13:04

Veľkolepý druhý vzájomný duel medzi Karlosom Vémolom (36-8) a Attilom Véghom (33-9-2) sa nezadržateľne blíži. Obaja aktéri preto momentálne v tréningovom procese už len dolaďujú posledné detaily a fanúšikovia očakávajú, že 8. júna budú vo vrcholovej forme. Na dosiahnutie tohto cieľa dokonca „Pumukli“ do prípravy zakomponoval netypický prvok. Motivácia mu rozhodne nechýba!

Otvor článok

Podnikateľ zrušil turistický okružný let celebrít okolo Mesiaca

2.6 2024 13:04

TOKIO - Japonský podnikateľ Jusaku Maezawa zrušil misiu dearMoon, v rámci ktorej mal s celebritami absolvovať prvý turistický let okolo Mesiaca. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvor článok

Renault a Geely vytvorili spoločný podnik Horse. Ročné tržby: 15 mld. eur

2.6 2024 14:03

Renault a Geely vytvorili spoločný podnik na vývoj, výrobu a predaj spaľovacích motorov a hybridných pohonných systémov, informuje agentúra Reuters.

Otvor článok

Chystáte sa Malorku? Starosta mesta Palma de Malllorca chystá turistom „prekvapenia“. Radosť z nich mať nebudú

2.6 2024 15:03

Starosta mesta Palma de Mallorca chce zakročiť proti masovému turizmu. S informáciou prišla agentúra DPA.

Otvor článok

Krásne a srdcervúce! Také sú príbehy troch detí a troch želaní

2.6 2024 16:10

Pamätáte si to ešte? Tie veci z detstva, tie, pri ktorých sa vám ešte aj dnes rozbúcha srdce. Tie, ktoré si želáte vrátiť späť, obzvlášť vtedy, keď vám je ťažko a na hrudi vás tlačí, slzy v očiach hovoria o krivej prítomnosti. Ach, iste, ako by ste mohli zabudnúť. Pamätáte si to rovnako ako aktéri týchto príbehov.

Otvor článok

Turisti, pozor! Benátky zakázali skupiny nad 25 ľudí, megafóny a ešte veľa ďalšieho

2.6 2024 17:16

BENÁTKY - V talianskych Benátkach vstúpili do platnosti nové pravidlá zakazujúce používanie megafónov a obmedzujúce veľkosť turistických skupín na 25 osôb. Informovala o tom BBC News.

Otvor článok

Japonsko: Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 + VIDEO

3.6 2024 08:14

TOKIO - Silné zemetrasenie s magnitúdou 5,9 zasiahlo v pondelok ráno stredné Japonsko, nevydali však po ňom varovanie pred prívalovými vlnami cunami. Vyplýva to z údajov Japonského meteorologického úradu (JMA). Informáciu priniesla agentúra AFP.

Otvor článok

Apel USA adresovaný Izraelu: Ukončite vojnu v Pásme Gazy! + VIDEO

3.6 2024 08:37

WASHINGTON - Spojené štáty po predstavení návrhu na prímerie v Pásme Gazy naďalej naliehajú na Izrael, aby tamojšiu vojnu ukončil. Podľa Washingtonu už v Gaze dosiahol väčšinu svojich vojenských cieľov, informuje DPA.

Otvor článok

Menia sa ceny ropy?

3.6 2024 08:53

SINGAPUR - Ceny ropy sa v pondelok ráno takmer nezmenili. Vývoj ovplyvnil najmä krok skupiny OPEC+, ktorá sa počas víkendu rozhodla pokračovať v reštriktívnej produkčnej politike. Správu priniesli agentúry Reuters a Bloomberg.

Otvor článok

Firmy: Nový formulár pre cudzincov čakajúcich na udelenie víz

3.6 2024 09:17

BRATISLAVA - Od začiatku júna je dostupný nový formulár pre firmy, ktoré podávajú žiadosti na udelenie národných víz pre pracovníkov z tretích krajín. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

Otvor článok

Letecké spoločnosti: Čakajú rekordný zisk a prepravia 5 mld. cestujúcich

3.6 2024 09:39

DUBAJ - Oživenie po pandémii nového koronavírusu a vyššie ceny leteniek priniesli leteckým spoločnostiam na celom svete v roku 2023 vyššie zisky ako pred krízou. Správu priniesli AFP a DPA.

Otvor článok

Florida zdolala New York Rangers a po roku opäť zabojuje o Stanleyho pohár vo finále NHL

3.6 2024 09:48

NEW YORK - Hokejisti Floridy sa po roku opäť prebojovali do finále NHL. O svojom postupe rozhodli v noci na nedeľu (2. 6.) v šiestom stretnutí finále Východnej konferencie, v ktorom zvíťazili nad New Yorkom Rangers 2:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

Otvor článok

Čína: Čo je za masívnym naštartovaním výroby?

3.6 2024 10:13

PEKING - Aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla v máji najrýchlejším tempom za posledné dva roky. Stalo sa tak vďaka oživeniu výroby a objednávok, najmä v menších firmách. S informáciou prišla agentúra Reuters odvolávajúca sa na prieskum spoločnosti Caixin.

Otvor článok

Vzrušujúca cesta do minulosti Rímskej ríše na území dnešného Slovenska: Vezme vás tam nová slovenská digitálna hra Heritage Quest AR

3.6 2024 10:46

BRATISLAVA - Hra Heritage Quest AR prepojila moderné technológie rozšírenej reality so školským prostredím a vytvára pre učiteľov príležitosť spraviť z hodín dejepisu nezabudnuteľný zážitok.

Otvor článok

Nemecko: Devastačné záplavy sa podpísali pod sériu nešťastí + VIDEÁ

3.6 2024 10:50

BERLÍN - Silné nepretržité dažde spôsobili cez víkend na juhu Nemecka záplavy, miestami mimoriadneho rozsahu. Od piatkového večera boli v nasadení desaťtisíce záchranárov. Správu priniesla DPA.

Otvor článok

Legierski si servítku pred ústa nedával, Wanlissovi poriadne naložil!

3.6 2024 11:00

Pod hlavičkou OKTAGON MMA sa predstavil doposiaľ osemkrát a zakaždým odchádzal z klietky so zdvihnutou rukou. Mateusz Legierski (11-1) vstúpil do miliónového projektu Tipsport Gamechanger dominantným víťazstvom nad Matoušom Kohoutom (11-7). Hoci následne mal príležitosť vybrať si súpera ako prvý, postavil sa k dvojici, z ktorej mal vzísť víťaz až v nadchádzajúcich dňoch. Ako sa s odstupom času ukázalo, čeliť bude mnohými nenávidenému ostrovanovi menom Akonne Wanliss (8-2).

Otvor článok

Je Rakúsko za zákaz spaľovacích motorov v EÚ?

3.6 2024 11:17

VIEDEŇ - Rakúsky kancelár Karl Nehammer zvolal na pondelok (3. 6.) okrúhly stôl za účasti odborníkov, zástupcov verejného sektora a podnikateľskej sféry, s ktorými chce diskutovať o spoločnom postupe v otázke plánovaného zákazu spaľovacích motorov, ktorý má platiť v Európskej únii pre nové automobily od roku 2035. Informoval o tom portál orf.at.