Archív článkov za Jún 2024, strana 24

Otvor článok

Amazon investuje ďalších 10 miliárd eur do cloud computingu v Nemecku

23.6 2024 15:00

BERLÍN - Americký internetový gigant Amazon v stredu oznámil, že v Nemecku investuje ďalších 10 miliárd eur, pričom väčšina sumy bude smerovať do cloud computingu. Je to ďalšia veľká investícia technologického giganta v Európe.

Otvor článok

Bývalý kaštieľ je teraz moderný hotel: Palárikovo ponúka okrem welnessu aj jazdenie na koni a ranč

23.6 2024 15:22

I keď sú použité pôvodné budovy družstva, prekvapí luxusným interiérom, aký nečakáte ani vo väčšine hotelov. Ubytovať sa dá aj priamo v samotnom kaštieli, ktorý je len krok od welnessu. Milo vás prekvapia aj prijateľné ceny a možnosti aktivít.

Otvor článok

Aj zvieratá vedia mať poriadne rozvírené emócie. Havrany by sa za vás aj pobili

23.6 2024 16:20

Morské živočíchy ako chobotnice, chobotnice, kraby a homáre sú vnímavé a ukázalo sa, že cítia rôzne emócie vrátane bolesti a strachu. Existujú dôkazy, že hmyz má schopnosť myslieť a že môže prežívať stres a pesimizmus.

Otvor článok

Minister J. Blanár sa stretol so srbským šéfom diplomacie: Integrácia Srbska do EÚ môže napomôcť zaceliť rany v regióne západného Balkánu

23.6 2024 17:30

BRATISLAVA / WACHAU - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár absolvoval v piatok 21. júna 2024 popri zasadnutí neformálneho zoskupenia „Priatelia západného Balkánu“ v rakúskom Kláštore Göttweig bilaterálne stretnutie s ministrom zahraničných vecí Srbskej republiky Markom Đurićom. Minister J. Blanár potvrdil podporu Slovenska v prístupových rokovaniach Srbska do Európskej únie s cieľom dosiahnuť posun v negociačnom procese otvorením ďalšieho hodnotiaceho klastra pre oblasť konkurencieschopnosti.

Otvor článok

Alexandra Okálová a.k.a SASH vydáva letný song o zakázanej láske +VIDEO

23.6 2024 18:15

Skladba má názov NIE SME IBA NÁHODOU a je v poradí druhým singlom z pripravovaného eponymného EP, ktoré vychádza tento rok v októbri. Tí, ktorí poznajú SASH z jej domovskej kapely FUNKIEZ môžu byť prekvapení, ako v skladbe znie.

Otvor článok

Cyklista Lukáš Kubiš sa stal premiérovo majstrom Slovenska

23.6 2024 19:10

JEVÍČKO - Cyklista Lukáš Kubiš sa stal premiérovo majstrom Slovenska v hromadných pretekoch mužov. Na spoločnom šampionáte v českom Jevíčku triumfoval medzi Slovákmi pred Martinom Svrčekom a Richardom Riškom. Celkovým víťazom sa stal domáci pretekár Tomáš Přidal, ktorý tak získal titul majstra ČR.

Otvor článok

EURO 2024: Nemci potvrdili prvenstvo v A-skupine, do osemfinále postúpili aj Švajčiari

24.6 2024 08:13

FRANKFURT - Futbalisti Nemecka potvrdili v nedeľu (23. 6.) vo Frankfurte prvenstvo v A-skupine domácich ME remízou so Švajčiarskom 1:1.

Otvor článok

Štátny tajomník Chovanec navštívil výrobný závod juhokórejskej automobilky

24.6 2024 08:22

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec absolvoval pracovné rokovanie s prezidentom spoločnosti Hyundai Mobis Slovensko v Gbeľanoch Kang Shin Youngom a generálnym manažérom Michalom Lackom.

Otvor článok

Rocková balada od legendárnej Tublatanky! Kde našla kapela inšpiráciu na skladbu V pevnosti lží?

24.6 2024 08:45

Skupina Tublatanka prináša pre fanúšikov novú pieseň V pevnosti lží. Chytľavá rocková balada pochádza z aktuálneho albumu Uprostred chaosu. Autorsky sa na piesni V pevnosti lží podieľala Mirka Ďurindová. Manželka speváka, gitaristu a frontmana skupiny Maťa Ďurindu napísala text aj zložila hudbu. Vypočujte si novinku s naliehavým odkazom o neprávosti, podvode a klamstve!

Otvor článok

Húsíovia zaútočili na dve lode v Červenom mori a Indickom oceáne

24.6 2024 09:02

KÁHIRA - Hovorca jemenských povstalcov húsíov vyhlásil, že húsíovia zaútočili na dve lode v Červenom mori a Indickom oceáne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvor článok

Matúš Šutaj Eštok: Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov

24.6 2024 09:13

BRATISLAVA - Na Slovensku by sa mohol zmeniť volebný systém. Mohlo by vzniknúť viacero volebných obvodov, uviedol minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Deklaroval, že bude boxovať za policajtov.

Otvor článok

Japonsko, Južná Kórea a USA odsudzujú spoluprácu medzi Ruskom a KĽDR

24.6 2024 09:34

SOUL - Japonsko, Južná Kórea a Spojené štáty spoločne "ostro odsúdili" rozširujúcu sa vojenskú spoluprácu medzi Ruskom a Severnou Kóreou, informovala juhokórejská agentúra Jonhap v pondelok.

Otvor článok

Boeing 777 sa po nahlásení technickej chyby musel vrátiť na letisko

24.6 2024 09:48

AMSTERDAM - Lietadlo Boeing 777 sa v nedeľu 40 minút po odlete muselo vrátiť z bezpečnostných dôvodov na letisko Schiphol v Amsterdame. Lietadlo vypustilo nad Severným morom prebytočné palivo a bezpečne pristálo.

Otvor článok

Vo francúzskom safari parku napadli ženu vlky. Jej stav je kritický

24.6 2024 10:06

PARÍŽ - Tri vlky v nedeľu v safari parku neďaleko Paríža napadli 37-ročnú návštevníčku. Záchranári ženu previezli do neďalekej nemocnice na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Otvor článok

Na úseku Modra - Budmerice musia vodiči rátať s obmedzeniami. Cesta sa ide rekonštruovať

24.6 2024 10:11

MODRA / BUDMERICE - Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) začína od zajtra 25.6.2024 s revitalizáciou úseku cesty II/504 Modra – Budmerice.

Otvor článok

Rada ministrov zdravotníctva EPSCO aj o akútnom nedostatku liekov

24.6 2024 10:24

LUXEMBURG - Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník sa 21. júna zúčastnil na rokovaní Rady ministrov zdravotníctva EPSCO v Luxemburgu. Témou rokovaní boli farmaceutický balík EÚ, prístup k zdravotnej starostlivosti, problematika očkovania proti HPV a hepatitíde B a ďalšie témy.

Otvor článok

Po útoku žraloka na Havaji počas surfovania zahynul plavčík

24.6 2024 10:31

HONOLULU - Profesionálny plavčík zahynul v nedeľu po útoku žraloka počas surfovania na havajskom ostrove Oahu.

Otvor článok

Nvidia podpísala dohodu s katarskou telekomunikačnou skupinou Ooredoo

24.6 2024 10:44

DAUHA - Americký výrobca čipov Nvidia podpísal dohodu o nasadení svojej technológie umelej inteligencie (AI) v dátových centrách katarskej telekomunikačnej skupiny Ooredoo v piatich krajinách Blízkeho východu.

Otvor článok

Deepfake je čoraz dokonalejší: Vyše polovica Slovákov má skúsenosti s toxickými javmi generovanými umelou inteligenciou

24.6 2024 11:05

BRATISLAVA - Významná časť Slovákov má skúsenosti s toxickými javmi generovanými umelou inteligenciou. Vyplýva to z najnovšieho reprezentatívneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) s podporou Nadácie ESET.

Otvor článok

Branislav Ondruš: Prioritou EÚ by mali byť sociálne práva pracujúcich

24.6 2024 11:12

LUXEMBURG - V Luxemburgu včera rokovala Rada EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti EPSCO. Hlavnými témami boli sociálna dimenzia vnútorného trhu, deklarácia z La Hulpe a európske zamestnanecké rady.

Otvor článok

Medzinárodne hľadaný Slovák bol prevezený z USA do výkonu trestu na Slovensku

24.6 2024 11:33

BRATISLAVA - Interpol Bratislava úspešne zrealizoval prepravu odsúdeného slovenského občana z Los Angeles v Kalifornii, USA na Slovensko. Odsúdený bol medzinárodne hľadaný na základe zatýkacieho rozkazu vydaného Okresným súdom v Nitre.

Otvor článok

Hygienici zaradili 3 nové lokality medzi vody určené na kúpanie

24.6 2024 11:44

BRATISLAVA - Medzi vody určené na kúpanie pribudli tri nové lokality. Do zoznamu od tohto roka zaradili aj Palcmanskú Mašu, Klinger a Belianske jazero, informovali z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Otvor článok

Pobyt vo vode môže spôsobiť aj urologické ťažkosti

24.6 2024 12:11

HANDLOVÁ - Letné dni sú neodmysliteľne spojené s kúpaním. S pobytom v bazéne, ale aj v jazere však rastie riziko urologických či gynekologických ťažkostí. Prevenciou pred ich výskytom je správna hygiena. Upozornila na to urologička nemocnice v Handlovej Viola Filipovičová.

Otvor článok

Poľský prezident Duda je na návšteve Číny. Bude debatovať o situácii na Ukrajine

24.6 2024 12:31

PEKING - Poľský prezident je na oficiálnej návšteve Číny. Líder Poľska Andrzej Duda by sa dnes mal stretnúť s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom a uviedol, že plánujú diskutovať o mieri na Ukrajine, migrácii aj o hybridnej vojne, informuje The Associated Press.

Otvor článok

Zabijak, ktorého jednoducho nejde zastaviť: Pripíše si Václav Sivák svoje 30. víťazstvo?

24.6 2024 12:45

Český postojár Václav Sivák patrí k najlepším európskym kickboxerom naprieč všetkými váhovými kategóriami. V Česku ani na Slovensku nemá konkurenciu a o svojej tvrdosti presvedčil aj mnohých kvalitných bojovníkov zo sveta. Prvú kariérnu porážku medzi profesionálmi mu naposledy neuštedril ani Adam Król.

Otvor článok

Raši: Slovensko a jeho regióny sa nedajú riadiť z Bratislavy

24.6 2024 13:06

VIŠŇOVÉ - Prebehol v poradí už 19. medzirezortný deň Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Tentokrát minister navštívil okresy Žilina a Bytča. Minister Raši je presvedčený, že rozhodnutia by sa nemali robiť len na ministerstvách bez diskusie, ale mali by byť prekonzultované s obcami a mestami.

Otvor článok

Muž bez domova v Holandsku odovzdal polícii peňaženku s 2000 eurami

24.6 2024 13:15

AMSTERDAM - Bezdomovec našiel peňaženku s približne 2000 eurami v prázdnom vlaku na stanici v Amsterdame a rozhodol sa ju odovzdať na polícii. Za svoju čestnosť dostal darčekovú poukážku,

Otvor článok

V Policajnom zbore realizujú prednášky na podporu duševného zdravia

24.6 2024 13:39

BRATISLAVA - Policajný zbor (PZ) sa zaoberá aj duševným zdravím svojich príslušníkov. Na podporu sa realizujú rôzne prednášky a druhy psychologického vzdelávania. Pre policajtov sú k dispozícii i služobní psychológovia. Uviedlo to Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti s júnom, mesiacom duševného zdravia mužov.

Otvor článok

Minister Kamenický oznámil rozsiahle kontroly. Spolu s finančnou správou chcú pracovať na pláne boja proti daňovým únikom

24.6 2024 13:55

BRATISLAVA - Minister financií Ladislav Kamenický avizuje, že spolu s finančnou správou idú pracovať na pláne boja proti daňovým únikom. Lepší výber daní má štátu pomôcť s konsolidáciou rozpočtu. Majú sa napríklad skrátiť daňové kontroly, uvažuje aj o zavedení eFaktúry, čo však bude podľa neho na dlhšie.

Otvor článok

Bitcoin, takisto aj s ďalšími kryptomenami, pokračuje v poklese

24.6 2024 14:08

LONDÝN - Bitcoin, ako aj ďalšie kryptomeny, pokračuje v poklese po výraznom oslabení v minulom týždni, ktorý bol pre digitálne meny jedným z najhorších v tomto roku.

Otvor článok

Ministerstvo školstva podpísalo memorandum o spolupráci pri vytvorení pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy

24.6 2024 14:21

RAKÚSY - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, obec Rakúsy, Prešovská univerzita v Prešove a Asociácia škôl s vyučovaním rómskeho jazyka podpísali memorandum o spolupráci na vytvorení pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy. Tento projekt predstavuje významný krok k podpore skvalitnenia rómskeho národnostného školstva na Slovensku.

Otvor článok

Čína: Nech EÚ zruší clá na elektromobily do 4. júla

24.6 2024 14:47

PEKING - Vyšetrovanie nadmerných a nespravodlivých dotácií pre čínskych výrobcov elektrických vozidiel bude v EÚ pokračovať do 2. novembra a výsledkom môžu byť konečné clá, zvyčajne na päť rokov. Čína chce, aby Európska únia zrušila predbežné clá na čínske elektrické vozidlá do 4. júla, keďže sa obe strany dohodli na začatí rokovaní.

Otvor článok

Ľudia schopní robiť s AI nahrádzajú tých, ktorí sa neadaptovali

24.6 2024 15:14

BRATISLAVA - Umelá inteligencia nenahradí vo firmách všetkých ľudí. Tí, ktorí s ňou dokážu pracovať, však už dnes nahrádzajú tých, ktorí sa nedokázali adaptovať. Rovnako tak firmy, ktoré neimplementujú AI do svojho biznisu, už dnes prestávajú byť konkurencieschopné.

Otvor článok

INEKAFE valcujú so skladbou Otázka za milión slovenské rádiá a tešia sa na letné festivaly!

24.6 2024 15:29

Skupina INEKAFE sa teší z úspechu jej novinky! Skladba Otázka za milión je druhou najhranejšou piesňou v slovenskom éteri a po mesiaci od zverejnenia má na Youtube vyše 400 tisíc vzhliadnutí. Pieseň si spievajú fanúšikovia na koncertoch a budú si ju môcť užiť aj na letných festivaloch!

Otvor článok

SOPK: Účasť 41 našich firiem na 6 veľtrhoch a výstavách v zahraničí

24.6 2024 15:43

BRATISLAVA - SOPK v 1. polroku 2024 operatívne zabezpečovala pripomienky a odborné stanoviská k predkladaným návrhom právnych noriem či opatreniam v oblasti podnikateľského sektora. Prijaté boli štyri obchodné misie zo zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 92 slovenských firiem.

Otvor článok

Udalosť tohto mesiaca pre všetky romantičky! Na Slovensko zavítala autorka Julie Klassen a čitateľov neraz rozosmiala

24.6 2024 15:45

Večné romantičky, ale aj tie, čo sa všeobecne rady strácajú v knihách, obzvlášť v takých, kde sa píše iné storočie a vládnu iné mravy, si vo Štvrtok večer v Bratislave prišli na svoje. No dobre, nielen ženy, boli i nejakí muži, ale jednoznačne ženy mali prevahu. Na Slovensko totiž zavítala obľúbená americká spisovateľka Julie Klassen, ktorá je i držiteľkou niekoľkých ocenení za svoje literárne počiny.