Archív článkov za August 2024, strana 7

Otvor článok

Jahjá Sinwár sa stal novým lídrom Hamasu

7.8 2024 11:13

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok oznámilo, že jeho novým politickým vodcom sa stal Jahjá Sinwár, doterajší líder hnutia v Pásme Gazy. Nahradil Ismáíla Haníju, ktorý bol zabitý 31. júla v Teheráne pri útoku pripisovanom Izraelu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Hamasu.

Otvor článok

V Banskej Bystrici chcú z rozpočtu ľudia ihriská aj lezeckú stenu

7.8 2024 11:31

BANSKÁ BYSTRICA - Do aktuálneho ročníka participatívneho rozpočtu predložili obyvatelia Banskej Bystrice 13 projektových návrhov zameraných na skvalitnenie okolia svojich domov či života miestnych komunít. V súčasnosti ich vyhodnocujú odborné útvary mestského úradu. V utorok o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková s tým, že po prvý raz sa prihlásili aj "nováčikovia" z častí mesta Sásová alebo Senica.

Otvor článok

Europoslanec Ľuboš Blaha informoval o svojom predvolaní na políciu

7.8 2024 11:49

BRATISLAVA - Dôvodom sú vyhrážky, ktoré na jeho adresu vyslovil 75-ročný dôchodca z Bratislavy.

Otvor článok

Navštívte najslnečnejší ostrov Európy: Očarí vás teplom, chutným jedlom i skvelým vínom

7.8 2024 12:05

HVAR - Cestovateľov uchvátilo najslnečnejšie miesto Európy, ktoré sa môže pochváliť nádhernými plážami, uznávanými vinicami, olivovými hájmi a sladkovodnými prameňmi. Ak stále rozmýšľate, kde stráviť posledné týždne letných prázdnin, rozhodne sa vydajte na tento ostrov.

Otvor článok

Šokujúce odhalenie: Prečo bola mladá olympijská plavkyňa vykázaná z dediny športovcov?

7.8 2024 12:16

PARÍŽ - Dvadsťročná plavkyňa Luana Alonso z Paraguaja bola vylúčená z olympijskej dediny po tom, čo bola obvinená z vytvárania nevhodnej atmosféry. Píše o tom dailymail.co.uk.

Otvor článok

Smer pracuje na novej ľavicovo konzervatívnej frakcii. Chcú zlákať aj zaradených europoslancov

7.8 2024 12:27

Europoslanci za Smer Ľuboš Blaha a Erik Kaliňák nevylučujú, že by mohla vzniknúť nová ľavicová frakcia. Úzku spoluprácu údajne nadviazali s nemeckou Alianciou Sahry Wagenknechtovej. Tá to zatiaľ nepotvrdila.

Otvor článok

Trnava: Akcia na neplnoletých, 7 NAFÚKALI! +FOTO

7.8 2024 12:42

TRNAVA - Aj keď namerané hodnoty neboli podľa policajtov vysoké, upozorňujú, že podľa zákona nesmú deti a mládež do 18 rokov piť alkohol a sú povinné podrobiť sa vyšetreniu.

Otvor článok

Na kúpu nového bytu potrebujú Slováci takmer 13 hrubých ročných miezd

7.8 2024 12:59

BRATISLAVA - Slovensko už nie je na absolútnom chvoste rebríčka v nedostupnosti bývania, predbehli nás Česi. Vyplýva to z údajov najnovšieho vydania Property Index spoločnosti Deloitte. Podľa nej Slováci potrebujú na kúpu nového bytu 12,7 hrubých ročných miezd, Česi si musia našetriť o 0,6-násobok viac.

Otvor článok

Rezort zdravotníctva: Lekári a pediatri môžu žiadať o príspevok na vznik novej ambulancie + VIDEO

7.8 2024 13:10

BRATISLAVA - Ide v poradí o tretiu možnosť lekárov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok na vznik novej ambulancie.

Otvor článok

Rezort investícií: Pripravujeme výzvy pre budovanie zdieľaných služieb pre samosprávy + VIDEO

7.8 2024 13:32

BARDEJOV - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v priebehu septembra zverejní prvú výzvu z plánu obnovy na vybudovanie centier zdieľaných služieb. Tieto centrá budú poskytovať služby pre viacero obcí súčasne. Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák v stredu uviedol, že prvá výzva bude zameraná na vytvorenie kancelárií.

Otvor článok

Diváci sa počas súťaže v surfovaní na olympiáde dočkali veľkého zážitku: Na morskej hladine sa objavila veľryba + VIDEO

7.8 2024 13:43

TAHITI - Počas posledného dňa parížskych olympijských hier 2024 v surfovaní na Tahiti sa v noci z pondelka na utorok prítomní diváci dočkali veľkého a zároveň nečakaného zážitku. Počas semifinálovej jazdy Brazílčanky Tatiany Westonovej-Webbovej s Kostaričankou Brisou Hennessyovou sa na morskej hladine objavila veľryba. K udalosti prišilo v bezpečnej vzdialenosti, takže „nečakaný návštevník“ neovplyvnil výkony oboch surfistiek.

Otvor článok

TRAGÉDIA v Nemecku: Zrútila sa časť hotela, dvaja mŕtvi! + VIDEO + FOTO

7.8 2024 14:01

KRŐV - V Nemecku sa zrútila časť hotela, pod troskami zahynuli dvaja ľudia.

Otvor článok

Padne ďalšie tabu? Ukrajinci by mohli pre F-16 verbovať západných pilotov

7.8 2024 14:19

KYJEV - V súvislosti s vojnou na Ukrajine by mohlo v dohľadnej dobe prísť k prelomeniu ďalšieho tabu. Ožívajú totiž debaty o tom, že proti Rusku by mohli v západných stíhačkách F-16 bojovať priamo západní piloti.

Otvor článok

V Podunajských Biskupiciach horela škôlka! + VIDEO + FOTO

7.8 2024 14:25

PODUNAJSKÉ BISKUPICE - Materskú školu na Podzáhradnej ulici v Podunajských Biskupiciach zachvátil v utorok večer požiar. Ako informoval starosta Roman Lamoš na sociálnej sieti, vďaka rýchlemu príjazdu a profesionálnemu zásahu hasičov sa oheň podarilo dostať pod kontrolu.

Otvor článok

Taraba chce upraviť systém zálohovania. Má byť efektívnejší a výhodnejší

7.8 2024 14:37

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Tomáš Taraba dnes oznámil, že predkladá do skráteného medzirezortného konania novelu zákona o zálohovaní PET fliaš a plechoviek. Dôvodom legislatívnej zmeny je zvýšiť efektívnosť zálohového systému, ale tiež dohľad aj kontrolu štátu nad monopolným postavením správcu.

Otvor článok

Americká Nvidia je na výslní. Mikročipy sú „nové zlato a ropa“

7.8 2024 15:22

Spoločnosť Nvidia, ktorá sa špecializuje na výrobu výkonných počítačových čipov, prekonala konkurenciu a stala sa najhodnotnejším podnikom na svete. Rastúci záujem o špičkové technológie naštartoval vývoj umelej inteligencie, ktorý vyžaduje práve mikročipy na tréning a prevádzku rozsiahlych jazykových modelov.

Otvor článok

Slovenská atlétka Forsterová si v Paríži verí na priamy postup do semifinále: Teším sa na zajtrajšie opravné behy

7.8 2024 15:44

PARÍŽ - Slovenská atlétka Viktória Forsterová mala pred rozbehmi na 100 m prekážok dobré pocity. Verila si na dobrý čas a tým aj na priamy postup do semifinále. V samotnom behu jej to však podľa jej slov nesadlo a musí tak absolvovať opravný beh.

Otvor článok

Deadpool a Wolverine priniesol nový svetový rekord: Použili najviac lietajúcich dronov

7.8 2024 15:56

Počas propagačného predstavenia pre film Deadpool a Wolverine bol prekonaný Guinnessov svetový rekord v počte lietajúcich dronov na zobrazenie fiktívnej postavy. V noci na stredu o tom informovala agentúra UPI.

Otvor článok

Ulič: Poloniny ožijú festivalom, ktorý prepája prírodu, kultúru a tradície

7.8 2024 16:10

ULIČ - V ponuke sú aj aktivity v prírode vrátane prechádzok po pralese, jazdy na bicykli, pozorovania hviezd a ochutnávky miestnych špecialít.

Otvor článok

Rožňava: Mal zákaz a nafúkal, prišiel o auto!

7.8 2024 16:35

ROŽŇAVA - Okrem väzenia súd mužovi vymeral aj trest prepadnutia majetku, vlastníkom jeho auta značky Porsche sa tak stal štát.

Otvor článok

POZOR prídu HORÚČAVY: Na Slovensku sa od stredy oteplí

7.8 2024 17:07

BRATISLAVA - V prvej polovici budúceho týždňa by malo byť najteplejšie na juhozápade.

Otvor článok

Nečakaný následok tropickej búrky Debby: Na floridskej pláži ležal kokaín za desiatky miliónov

7.8 2024 17:42

FLORIDA - Besniaca búrka Debby vyplavila na floridskú pláž Keys vyše tridsať kilogramov kokaínu. Okoloidúci objavil balíky s drogou vo vreci medzi ďalšími odpadkami z mora. Podľa tamojších úradov má nález hodnotu v prepočte asi 23 miliónov korún, napísal web Sky News.

Otvor článok

Bratislava: POZOR na podvodníkov! Posielajú rozhodnutia o poplatku za odpad

7.8 2024 18:09

BRATISLAVA - Adresátom na falošnom poštovom poukaze nie je hlavné mesto Bratislava, ale súkromná spoločnosť.

Otvor článok

Servírujú červy v rybách a málo mäsa, zúri olympionik. Športovci v Paríži organizátorom vyčítajú aj iné veci

7.8 2024 18:22

PARÍŽ - Červy v rybích pokrmoch, malý výber, nedostatok mäsa i príliš dlhé čakacie doby. Na stravovanie v Paríži sa sťažuje čoraz viac športovcov, medzi nimi aj britský plavec Adam Peaty. Stravovanie ale nie je jediný problém, ktorý športovci organizátorom vyčítajú.

Otvor článok

Rodičovský príspevok by sa v budúcom roku mal zvýšiť o 6,60 eur

7.8 2024 18:38

BRATISLAVA - Rodičovský príspevok sa od nového roka zvýši na takmer 352 eur mesačne. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhuje vo svojom opatrení zvýšiť príspevok zo súčasných 345,20 eur na sumu 351,80 eur mesačne.

Otvor článok

Elektromobil po náraze pohltili plamene: Dvaja mladí ľudia nemali šancu prežiť! + VIDEO

7.8 2024 19:02

BUCHKIRCHEN - Horiaci elektromobil mali hasiči problém uhasiť. Zomreli v ňom dvaja mladí ľudia.

Otvor článok

Batériový priemysel je dominantný v Číne aj USA. Európa sa musí prebudiť a zabezpečiť adekvátnu reakciu

7.8 2024 19:15

PEKING / WASHINGTON - Batériový priemysel v Európe dostáva rany z Číny aj USA. Ako vyplýva z informácií zverejnených agentúrou Bloomberg, na ktoré upozornila Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA), dôsledkom sú okrem iného aj výrazné zmeny v plánoch viacerých spoločností na výrobu batérií v Európe.

Otvor článok

Dubajské letisko má nový rekord: Za 1. polrok zaznamenalo 44,9 milióna cestujúcich

7.8 2024 19:32

DUBAJ - Počet cestujúcich z prvých šesť mesiacov roka vzrástol na rekordných 44,9 milióna zo 41,6 milióna osôb v rovnakom období 2023. Letisku tak smeruje k novému ročnému historickému maximu.

Otvor článok

YouTube v Rusku prestal prehrávať videá s vysokou kvalitou

7.8 2024 19:47

MOSKVA - Platforma vlastnená technologickou spoločnosťou Google prestala na ruskom území prehrávať videá s vysokou kvalitou obrazu takmer vo všetkých prehliadačoch, uviedla agentúra TASS.

Otvor článok

Schválili projekt na najvyšší obytný mrakodrap sveta, má presiahnuť výšku 500 metrov

7.8 2024 20:15

RIO DE JANEIRO - Mestská rada Balneário Camboriú v Brazílii schválila projekt budovy Triumph Tower od FG. „Megaveža by mala dosahovať výšku viac ako 500 metrov a mať viac ako 100 poschodí, čo z nej urobí najväčšiu obytnú budovu na svete,“ uvádza dezeen.com.

Otvor článok

Počasie Štvrtok

8.8 2024 05:31

Predpoveď počasia na 08.08.2024 (Štvrtok)

Otvor článok

Šéf izraelskej armády sľubuje nájsť a zlikvidovať nového šéfa Hamasu

8.8 2024 08:08

TEL AVIV - Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v stredu prisľúbil nájsť a zabiť Jahju Sinwára, nového politického vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas. Sinwár v tento funkcii nahradil Ismáíla Haníju, ktorého zabili minulý týždeň v Teheráne.

Otvor článok

Rafael Nadal nebude štartovať na US Open

8.8 2024 08:17

NEW YORK - Španielsky tenista Rafael Nadal sa v stredu odhlásil z turnaja US Open a tento rok tak vynechá už tretí zo štyroch Grand Slamov. Štartoval iba na Ronald Garros, kde vypadol už v 1. kole s Alexandrom Zverevom.

Otvor článok

6 demonštrantov v autobuse zatkli v Paríži kvôli protestu proti otváraciemu ceremoniálu

8.8 2024 08:35

PARÍŽ - Šesť kresťanských demonštrantov bolo údajne zatknutých v pondelok v Paríži za demonštráciu proti otváraciemu ceremoniálu olympijských hier v roku 2024 bez súhlasu francúzskej vlády.

Otvor článok

Dušan Kováčik je na slobode: Boris Susko podal v jeho prípade odvolanie + VIDEO

8.8 2024 08:42

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Boris Susko zároveň nariadil prerušenie výkonu trestu odňatia slobody do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) o dovolaní. Premiér Robert Fico zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie.

Otvor článok

Do ulíc v Británii vyšli tisíce ľudí odmietajúcich rasizmus a násilie + VIDEÁ

8.8 2024 09:05

LONDÝN - Tisícky demonštrantov proti rasizmu vyšli v stredu do ulíc mnohých anglických miest vrátane Londýna, Birminghamu, Bristolu, Liverpoolu, Newcastlu či Brightonu. Protestovali tak aj proti násilnostiam, ktoré ostatných dňoch páchajú stúpenci krajnej pravice.