Archív článkov za Jún 2024, strana 23

Otvor článok

Masívny výpadok prúdu ochromil Balkán. Príčiny zatiaľ nie sú známe

21.6 2024 14:39

ZÁHREB - Výpadok zasiahol Čiernu Horu, Bosnu a Hercegovinu, Albánsko a veľkú časť Chorvátska. Príčiny výpadku elektriny zatiaľ nie sú známe, informuje o tom chorvátsky denník Dnevnik.

Otvor článok

Manuál na bezpečnú dovolenku: Na turistov striehnu kybernetickí útočníci

21.6 2024 15:16

Na nástrahy, ktoré na dovolenkárov číhajú počas cestovania, upozornil na tlačovej konferencii Národný bezpečnostný úrad. Na pozore treba byť pri pripájaní na verejnú Wi-Fi, výbere ubytovanie, ale aj pri nabíjaní telefónov.

Otvor článok

Cez víkend sa v Bratislavskej zoo bude konať výstava kaktusov a sukulentov

21.6 2024 15:42

BRATISLAVA - Výstava kaktusov a sukulentov v spolupráci s Klubom kaktusárov Nobilis a Botanickou záhradou v Bratislave sa uskutoční 21. až 23. júna 2024 od 09:00 do 18:00. Vystavené budú rozmanité druhy kaktusov a sukulentov z rôznych častí sveta.

Otvor článok

SHMÚ vydal výstrahy pred búrkami. Potrápi nás aj saharský prach

21.6 2024 16:03

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatok výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami a môžu padať aj krúpy. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, priblížili meteorológovia.

Otvor článok

V Bratislave sa dnes bude konať Noc hudby. Otvorí Bratislavské kultúrne leto

21.6 2024 16:25

BRATISLAVA - Príďte zažiť atmosféru Noci hudby do ulíc Bratislavy už dnes, 21. júna 2024. Jednodňové pouličné podujatie bude zároveň otvorením najstaršieho a najväčšieho letného mestského festivalu – Bratislavské kultúrne leto.

Otvor článok

Zásah do srdca: Opitá žena v Bratislave nezvládla riadenie

21.6 2024 16:31

BRATISLAVA - Vodička pod vplyvom alkoholu spôsobila vo štvrtok dopravnú nehodu. Na Trojičnom námestí v Bratislave narazila do kovového stĺpika a železného koša v tvare srdca. Polícia ju obvinila z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Otvor článok

Dotácia na stravu: Rezort práce pokračuje v podpore rodín

21.6 2024 16:55

Zabezpečiť jedlo pre deti v školských zariadeniach, viesť ich k zdravým stravovacím návykom a odbremeniť rodičov od finančných výdavkov. To sú hlavné ciele dotácie na stravu, ktorú štát poskytuje na bezmála pol milióna detí v škôlkach a školských zariadeniach.

Otvor článok

Nitránsky Street Food Fest aj tento rok spojí dobré jedlo s kvalitnou muzikou

21.6 2024 17:15

NITRA - Nitránsky Street Food Fest 2024 opäť privíta všetkých milovníkov pouličného jedla a hudby na Svätoplukovom námestí v Nitre. V piatok (21. 6.) budú atmosféru dotvárať DJ Andee a DJ Milan Lieskovský a sobotu (22. 6.) sa môžu návštevníci tešiť na sety DJ Jay Jay a takisto na DJ-a EKG.

Otvor článok

Minister Takáč: Musíme konať rýchlo, aby sme zachránili ešte zdravé lesy

21.6 2024 17:40

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč vystúpil pred Výborom Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, kde okrem iného ozrejmil aj zákonný postup pri uzatváraní zmlúv štátneho podniku Lesy SR s dodávateľmi.

Otvor článok

Dnes sa na oblohe ukáže Jahodový mesiac: Medovinový zázrak vidno raz za 20 rokov

21.6 2024 17:50

Starý európsky názov pre tento spln je Medovinový Mesiac alebo aj Honeymoon práve kvôli svojmu zlatistému odtieňu. Slovensko má dnes večer jedinečnú príležitosť pozrieť si takzvaný jahodový mesiac. Spln prichádza presne 28 hodín po letnom slnovrate, čím vznikne unikátne sfarbenie. Podľa NASA ho bude možné pozorovať tri dni, až do nedele.

Otvor článok

Národná diaľničná spoločnosť investuje do novej vozovky na R1 850-tisíc eur

21.6 2024 18:10

BANSKÁ BYSTRICA - Národná diaľničná spoločnosť v posledných dňoch realizuje opravu vozovky banskobystrickej rýchlostnej cesty R1, kde boli vykonané práce doposiaľ v hodnote zhruba 360-tisíc eur a v najbližších dňoch začne s ďalšou opravou vozovky aj v blízkosti križovatky Banská Bystrica – Kremnička, ktorej hodnota predstavuje 480-tisíc eur.

Otvor článok

Francúzsky Alpine opäť angažoval Briatoreho, v tíme má pôsobiť ako poradca

21.6 2024 18:26

LONDÝN - Francúzsky tím Alpine z motoristického seriálu F1 opäť angažoval bývalého šéfa tímu Flavia Briatoreho. V stajni má pôsobiť na pozícii poradcu.

Otvor článok

Česi budú môcť vo voľbách hlasovať aj poštou, poslanci schválil novelu zákona

21.6 2024 19:19

PRAHA - Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v piatok (21. 6.) v treťom čítaní schválila novelu zákona umožňujúcu vo voľbách hlasovanie poštou pre občanov Českej republiky žijúcich v zahraničí. Za návrh hlasovalo 92 zákonodarcov, 75 bolo proti, informuje televízia ČT24.

Otvor článok

Delostrelectvo a protivzdušná obrana: Bielorusko neohlásilo vojenské cvičenie pri hraniciach s Poľskom

21.6 2024 19:50

MINSK - Bielorusko začalo neohlásené vojenské cvičenie. Ministerstvo obrany v Minsku v piatok uviedlo, že manévre sa uskutočnia v Brestskej oblasti na hraniciach s Poľskom a v Gomeľskej oblasti na hraniciach s Ruskom. Oba regióny tiež na severe susedia s Ukrajinou.

Otvor článok

Deň hrdinov v Ružinove: Vojaci, hasiči, policajti a zdravotníci budú spolu v akcii!

22.6 2024 07:50

BRATISLAVA - Ružinov sa v túto sobotu stane dejiskom hrdinstva a odvahy! Na jednom mieste sa stretnú naši skutoční hrdinovia – vojaci, hasiči, policajti a zdravotníci. Pripravte sa na zážitok plný adrenalínu a zábavy na podujatí Hrdinovia v Ružinove a to už 22. júna 2024! Pred Domom kultúry Ružinov na Ružinovskej ulici 28 v čase od 15:00 do 18:00 hod. sa vám otvoria brány do sveta, kde sa stretne odvaha, oddanosť a nasadenie hrdinov Slovenska.

Otvor článok

Sarah C po novom singli "In the dark" zahviezdila v muzikáli "Takmer pyšná princezná" +VIDEO

22.6 2024 09:21

Len nedávno vydala Sarah C novú skladbu In the Dark, ktorú jej produkoval americký producent a skladateľ Manny Mijares. Ten dokonca pricestoval aj na Slovensko. Okrem novej skladby však mladá Sarah C zahviezdila aj v rodinnom muzikáli “Takmer pyšná princezná”, ktorý jej tak odštartoval novú etapu popri speve, tanci a dabingu. Mladá, len 14-ročná umelkyňa tak po vypredaných predstaveniach pridala k svojim talentom už aj herectvo.

Otvor článok

Štátny tajomník Chovanec navštívil výrobný závod juhokórejskej automobilky: Chceme viac zapájať slovenské firmy a súčasne rozvíjať zahraničné investície na Slovensku

22.6 2024 10:25

BRATISLAVA / GBEĽANY - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec dnes absolvoval pracovné rokovanie s prezidentom (CEO) spoločnosti Hyundai Mobis Slovensko v Gbeľanoch Kang Shin Youngom a generálnym manažérom Michalom Lackom. Štátny tajomník zdôraznil, že Slovenská republika má záujem o zintenzívnenie podnikateľskej spolupráce s cieľom podporiť nové projekty.

Otvor článok

Dokonalá romantika! Mária Čírová a Bystrík sa spojili v emotívnom duete Chceš to nahlas, klip nakrúcali v kaštieli!

22.6 2024 11:05

Rodení Trnavčania a výnimoční speváci Mária Čírová a Bystrík opäť spojili svoje sily a pre fanúšikov pripravili duet Chceš to nahlas. Nový hudobný projekt je výsledkom ich dlhoročného priateľstva a vzájomnej úcty. Klip nakrútili v romantickom kaštieli v Ivanke pri Dunaji. Vypočujte si osobnú novinku Márie a Bystríka, v ktorej sa ich jedinečné hlasy krásne harmonicky prelínajú a fanúšikom tak prinášajú neopakovateľný zážitok.

Otvor článok

ShellDoves a ich rokenrolová novinka roztancuje snáď každého +VIDEO

22.6 2024 12:35

Mladý duch žije navždy a výnimkou nie je ani slovenská kapela THE SHELLDOVES, ktorá vydáva chytľavý singel s názvom „Tancuj ako Drak''. Skladba tancuje v rytme dobového rokenrolu, ktorý jeho milovníci určite ocenia! Kapela vznikla v roku 2018, s pôvodným zámerom tvoriť autorské skladby v angličtine a preto je ich nový tanečný singel „Tancuj ako Drak’’ veľmi osviežujúcou zmenou v ich repertoári zameranom na tanečný repertoár 50., 60., 70. rokov až po súčasnosť.

Otvor článok

Tréner Francúzska nepostavil proti Holanďanom Mbappeho: Ak by sa rozhodovalo, hral by

22.6 2024 13:10

LIPSKO - Očakávaný šláger D-skupiny na ME Holandsko – Francúzsko divákov gólom nepotešil. Obe mužstvá majú na konte po druhom stretnutí štyri body a postup do vyraďovacej časti by ich nemal minúť. Francúzi nechali odpočívať Kyliana Mbappeho, ktorý si v zápase proti Rakúsku zlomil nos a turnaj dohrá s maskou.

Otvor článok

Keď začínal svetový šampión, podobný projekt bol sci-fi. Hell Boxing Kings zarezonoval celou Európou

22.6 2024 14:22

Majstri sveta, európski šampióni, medailisti z olympijských hier, veľké perspektívne talenty, ale aj aktívne legendy jednotlivých krajín. Revolučný projekt Hell Boxing Kings priniesol pod jednu strechu zvučné tváre bojovej scény z celého starého kontinentu. Miliónová odmena a možnosť získať silného partnera, vďaka ktorému je možné odštartovať veľkú kariéru, prilákal tisícky záujemcov. Turnaj druhej fázy v maďarskom Miškovci ale obsahoval iba 160 miesteniek.

Otvor článok

Astronomické leto na Slovensku: Naposledy sa začalo takto skoro pred vyše 200 rokmi

22.6 2024 15:10

BRATISLAVA - Astronomické leto sa tento rok začne na Slovensku a na celej severnej pologuli vo štvrtok (20. 6.) o 22.50 h stredoeurópskeho letného času (SELČ).

Otvor článok

Zaplávajte si s prasiatkami a pohladkajte miestne klokany: Tieto pláže sú jedinečné práve zvieracími obyvateľmi

22.6 2024 16:03

Pláže ľudia jednoducho milujú. V dnešnom článku sme si pre vás ale pripravili ich nezvyčajné varianty s obyvateľmi, ktorí sa radi maznajú. Sú nimi práve miestne zvieratká. Pozrite sa, aké miesta na zemi čakajú na vaše navštívenie a nezabudnite si za hrsť dobrôt, ktorými si zabezpečíte ich lásku a pozornosť.

Otvor článok

Zdravé leto: Manuál stravovania počas letných horúčav

22.6 2024 17:10

Vysoké vonkajšie teploty počas leta predstavujú riziko prakticky pre každého. Prinášajú rad zdravotných rizík ako prehriatie organizmu, zdravotné komplikácie v podobe zvýšenej telesnej teploty, malátnosti, ospalosti, bolesti hlavy, závratov, nevoľnosti či zvracania. Dodržiavaním základných pravidiel prevencie vieme následky horúčav vo veľkej miere eliminovať.

Otvor článok

Trajekty sa museli otočiť: Obľúbený taliansky ostrov zakázal vstup turistom

22.6 2024 19:07

CAPRI - Taliansky ostrov Capri od sobotňajšieho rána zakázal turistom vstup pre problémy s dodávkami vody z pevniny. Podľa agentúry AFP hrozí, že dovolenková destinácia zostane vyprahnutá.

Otvor článok

Rusi opäť útočili na energetickú infraštruktúru na juhu a západe Ukrajiny +VIDEO

22.6 2024 20:23

KYJEV - Rusko v noci na sobotu (22. 6.) uskutočnilo „masívny“ útok na zariadenia kritickej energetickej infraštruktúry v oblastiach na západe a juhu Ukrajiny, uviedlo ministerstvo pre energetiku v Kyjeve.

Otvor článok

Štátny tajomník Eštok: Rada Európy je nenahraditeľnou organizáciou v ochrane našich najdôležitejších hodnôt

22.6 2024 21:08

BRATISLAVA / ŠTRASBURG - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval v piatok 21. júna 2024 s predstaviteľmi Rady Európy v Štrasburgu.

Otvor článok

Predaj elektrických áut v EÚ v máji klesol, keďže nemecký dopyt zaznamenal pokles

23.6 2024 08:10

BERLÍN - Predaj nových batériových elektrických áut v Európskej únii klesol v máji o 12 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo viedlo k 30-percentnému prepadu v Nemecku, ukázali vo štvrtok údaje európskeho orgánu pre automobilový priemysel.

Otvor článok

Rozmach umelej inteligencie premiešal karty. Najhodnotnejšou spoločnosťou sveta je výrobca čipov. Čo to znamená?

23.6 2024 09:06

Nvidia vyrába čipy, ktoré sú potrebné na prevádzkovanie umelej inteligencie. Prezývajú ich aj "moderné zlato". Umelá inteligencia sa totiž vyvýja obrovskou rýchlosťou a každá spoločnosť chce výpočtový výkon neustále zvyšovať a trénovať svojich chatbotov či programy.

Otvor článok

Mozartov život bol vlastne celkom punk: Neznášal naškrobené goliere

23.6 2024 10:05

Väčšina si ho predstavuje ako bohatého, usporiadaného a prísneho aristokrata, ktorý sa riadil čisto dobovými zvykmi. Takýto obraz síce veľlmi rada prezentovala jeho rodina, od pravdy má však ďaleko. Dobové denníky aj nájdené historické kúsky ukazujú, že Mozart by sa dal nazvať aj "punkáčom osemnásteho storočia".

Otvor článok

Podľa odborníčky majú vitamín D a železo zásadný vplyv na kogníciu dieťaťa

23.6 2024 10:30

BRATISLAVA - Vitamín D a železo majú zásadný vplyv na imunitu aj kognitívny vývoj dieťaťa. Vo výžive môžu batoľatám chýbať pri príliš skorom prechode na kravské mlieko i nedostatočnom príjme červeného mäsa a rýb. Poukázala na to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová v súvislosti s prieskumom zameraným na výživu detí. Ten preukázal, že im v nej najviac chýbajú potraviny bohaté na železo a vitamín D.

Otvor článok

Pri platení v zahraničí je výhodnejšie používať kreditnú kartu

23.6 2024 11:04

BRATISLAVA - Pri platení v zahraničí sa oplatí viac používať kreditnú kartu ako hotovosť. Pred odchodom do zahraničia by si mali ľudia skontrolovať platnosť platobnej karty a overiť si na nej nastavenie limitov. Upozornila na to právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Sylvia Ďatelinková.

Otvor článok

Pri hrozivej nehode sa druhý raz narodil. Chorvátsky šampión Zeljko odvrátil hrozivé prognózy lekárov

23.6 2024 11:47

Nielen športovcov najvyšších kvalít, ale aj ľudí s pozoruhodnými príbehmi prináša miliónová šou Hell Boxing Kings. Marko Zeljko si iba nedávno prešiel hotovým peklom. Nešťastne sa stal účastníkom hrozivej dopravnej nehody, po ktorej mnohí neverili, že mohol prežiť. Napriek nepriaznivým prognózam zo strany lekárov sa nevzdal a akoby zázrakom sa do ringu vrátil.

Otvor článok

Prečo sme tak posadnutí sériovými vrahmi? Filmový priemysel romantizuje posadnutých kriminálnikov bežne

23.6 2024 13:00

Snaha pochopiť psychologické pozadie sériového vraha je súčasťou toho, čo niektorí vedci vnímajú ako „kultúru rán“, v ktorej podrobne analyzujeme traumu iných ľudí. Motivácia pre kultúru rán sa vyvíja s našimi kolektívnymi strachmi a úzkosťami, ktoré sa často týkajú udalostí, ktoré nemôžeme ovplyvniť.

Otvor článok

Letné drinky s najmenším množstvom kalórií - leto v pohári

23.6 2024 14:11

Leto si pravdepodobne aj vy už užívate naplno a tak je úplne prirodzené, že ku vode a krásnemu počasiu patrí aj dobrý letný drink. Ak vám na vašej postave záleží a nechcete pribrať, siahnite po tých správnych drinkoch.

Otvor článok

Mireille Mathieu predvedie v Bratislave nesmrteľné hity aj svoj legendárny účes!

23.6 2024 14:15

Hviezda francúzskeho šansónu Mireille Mathieu mieri na Slovensko! Spolu s orchestrom sa predstaví 15. decembra v Peugeot Aréne Bratislava v rámci turné „60 years of love“. Francúzska diva spieva v deviatich jazykoch sveta a považujú ju za nástupkyňu nesmrteľnej Edith Piaf. Mireille sa preslávila nielen spevom, ale aj svojim typickým účesom, ktorý jej vymyslel slávny kaderník Vidal Sassoon. Renomovaný slovenský kaderník Lukáš Bielka prezradil, ako sa o neho treba starať!