Archív článkov za August 2024, strana 1

Otvor článok

Prezident: Slovenský olympijský sen o tenisovej medaile pokračuje

1.8 2024 08:05

PARÍŽ - Postup Anny Karolíny Schmiedlovej do olympijského semifinále potešil aj prezidenta SR Petra Pellegriniho. "Bravo, Anna Karolína!" ocenil na sociálnej sieti postup Slovenky medzi štyri najlepšie v ženskej dvojhre na letných olympijských hrách 2024 v Paríži.

Otvor článok

Benátky obmedzujú turistické skupiny na maximálne 25 osôb

1.8 2024 08:17

BENÁTKY - Benátky od štvrtka obmedzia veľkosť turistických skupín na 25 osôb v rámci najnovšieho pokusu obmedziť množstvo ľudí v úzkych uličkách a kanáloch tohto mesta.

Otvor článok

USA schválili potenciálny predaj bojových vrtuľníkov Viper Slovensku

1.8 2024 08:26

WASHINGTON - Hlavnými dodávateľmi majú byť spoločnosti Bell Textron a General Electric, dodal Pentagón.

Otvor článok

Neďaleko televízie a budovy súdu v Ríme zúril veľký požiar + VIDEO

1.8 2024 08:39

RÍM - V Ríme vypukol v stredu rozsiahly požiar na kopci Monte Mario neďaleko súdnej budovy a centra verejnoprávnej televízie RAI. Záchranári evakuovali niekoľko ďalších budov a kancelárií.

Otvor článok

Eštok: Obdobie vyvíjania mediálneho a politického tlaku na vyšetrovanie skončilo + VIDEO

1.8 2024 08:48

BRATISLAVA - Minister vnútra SR odmieta štvavú kampaň voči vyšetrovateľovi inšpekcie.

Otvor článok

UNIKÁTNY ZÁKROK na Slovensku: Pacientovi nahradili časť brušnej dutiny protézou z hovädzieho osrdcovníka

1.8 2024 09:07

BRATISLAVA - Slovenskí lekári si môžu pripísať ďalší úspech v medicíne. Doktori z Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) nahradili pacientovi pri operácii časť brušnej dutiny protézou z hovädzieho osrdcovníka. Jednalo sa o unikátny zákrok, ktorý sa na Slovensku realizoval prvýkrát.

Otvor článok

Na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16, hlási agentúra Bloomberg

1.8 2024 09:14

KYJEV - Na Ukrajinu dorazila od spojencov v Severoatlantickej aliancii (NATO) podľa zdrojov agentúry Bloomberg prvá dávka stíhačiek F-16.

Otvor článok

Kodaň testuje systém klimatických odmien pre turistov

1.8 2024 09:31

KODAŇ - Hlavné mesto Dánska testuje štvortýždňový pilotný projekt CopenPay, ktorý odmeňuje návštevníkov Kodane za ekologické správanie.

Otvor článok

Veľké ZMENY od 1. augusta: Môžete využiť 200 kilometrov BEZPLATNÝCH diaľnic a 1-dňovú známku

1.8 2024 09:46

BRATISLAVA - Od 1. augusta z ponuky diaľničných známok vypadáva ročná známka a v ponuke zostane len tzv. 365-dňová známka.

Otvor článok

Tragédia v Poľsku: Rodičia skočili do vody, aby zachránili dcérku, no utopili sa + VIDEÁ

1.8 2024 10:05

MRAGOW - Poľskom otriasla obrovská tragédia. Na jazere Mikołajskie prebiehala dvojdňová pátracia akcia, do ktorej sa zapojili plavčíci, hasiči aj polícia.

Otvor článok

Začali platiť zmeny v PZP. Zvýšia ochranu poškodených dopravnou nehodou?

1.8 2024 10:23

BRATISLAVA - Úpravy vychádzajúce zo smernice sa týkajú najmä odškodňovania poškodených v dôsledku nehôd v prípade, že dotknutá poisťovňa je platobne neschopná.

Otvor článok

Rezort diplomacie varuje pred požiarmi v Chorvátsku. Ozývali sa aj výbuchy!

1.8 2024 10:36

BRATISLAVA - Oheň prenikol aj do prírodného parku Biokovo a zachvátil neďaleký ranč v Gornji Tučepi.

Otvor článok

Od bláznivých videí k tvorbe hudby. Balkánsky umelec rozšíri svoj repertoár účasťou v Hell Boxing Kings!

1.8 2024 10:50

Napriek tomu, že má iba 27 rokov, toho už postíhal mnoho. Talentovaný umelec Matija Lazarević je dnes známy najmä vo sfére hudby. Popularitu ale postupom času získaval v úplne odlišných oblastiach. Široké osobné portfólio skúsenosti už čoskoro opäť obohatí ako účastník celebritnej časti miliónového turnaja Hell Boxing Kings.

Otvor článok

Toyota nie je spokojná so sponzoringom olympiády. Prekážajú jej spôsoby, akými sú využité financie

1.8 2024 11:02

PARÍŽ - Po tohtoročných olympijských hrách v Paríži sa podľa japonských zdrojov očakáva, že Toyota preruší svoju obrovskú sponzorskú zmluvu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV).

Otvor článok

Prielom po 23 rokoch: Traja muži obvinení z útokov z 11. septembra v USA súhlasili s priznaním viny

1.8 2024 11:17

NEW YORK - Traja muži obvinení zo zosnovania teroristických útokov z 11. septembra 2001 na Spojené štáty, ktorí sú vo väznici Guantánamo na Kube, súhlasili s priznaním viny za sprisahanie a vraždy výmenou za maximálne doživotie namiesto hroziaceho trestu smrti. Píše to denník The New York Times (NYT), podľa ktorého dohodu s údajným strojcom útoku Chálidom Šajchom Muhammadom a jeho komplicom Valídom Attašom a Mustafom Ahmadom Havsávím schválila vysoko postavená predstaviteľka Pentagonu. Americké ministerstvo obrany predbežnú dohodu s trojicou potvrdilo, konkrétne podmienky neoznámilo.

Otvor článok

Taliansko smúti! Zomrel cukrár Loli, otec slávneho tiramisu. Vznik dezertu je dlho opradený tajomstvom + VIDEO

1.8 2024 11:36

TALIANSKO - Renomovaná talianska reštaurácia Le Beccherie potvrdila, že v nedeľu zomrel po dlhej ťažkej chorobe taliansky cukrár Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho meno už navždy zostane spojené so slávnym dezertom zvaným tiramisu, na recepte ktorého sa veľkou mierou podieľal.

Otvor článok

Hrozný útok žraloka v Austrálii: Surférovi odhryzol nohu, mladík sa zachránil na poslednú chvíľu

1.8 2024 11:42

PORT MACQUARIE - Zo dňa na deň sa mu tragickým spôsobom zmenil život. Na 23-ročného Austrálčana počas surfovania zaútočil žralok a odhryzol mu nohu, píše BBC. Končatinu po nejakej dobe vyplavila voda na breh. Napriek všetkej snahe lekárov sa ju nepodarilo znovu spojiť s mladíkovým telom.

Otvor článok

Chodkyňa Czáková dosiahla na 20 km svoje najlepšie umiestenie na OH

1.8 2024 12:08

PARÍŽ - Čínska reprezentantka a úradujúca svetová rekordérka Ťia-jü Jang získala zlatú medailu v chôdzi na 20 km na olympijských hrách v Paríži. Vo štvrtkových (1. 8.) pretekoch prišla do cieľa na Trocadere v druhom najlepšom olympijskom čase 1:25:54 h.

Otvor článok

Olympijské hry v Paríži čelili už desiatkam kybernetických útokov, oznámil premiér Attal

1.8 2024 12:17

PARÍŽ - Od začiatku letných olympijských hier v Paríži čelili usporiadatelia športového sviatku 68 kybernetickým útokom. Všetky útoky sa ale podarilo zastaviť, uviedol v stredu francúzsky premiér Gabriel Attal.

Otvor článok

Blokovanie reklám vo videách na YouTube je čoraz ťažšie, platforma rázne zakročila

1.8 2024 12:33

Sledovanie videí na najväčšej databáze YouTube často prerušujú otravné reklamy. Pokiaľ nemáme predplatenú Premium verziu, komerčné odkazy musíme jednoducho zniesť. Mnohí užívatelia s tým bojujú rôznymi blokátormi, avšak platforma opäť rázne zakročila.

Otvor článok

Talian vytvoril nový rekord počte lietadiel potiahnutých pri chôdzi na rukách + VIDEO

1.8 2024 13:04

TURÍN - Nezvyčajným športovým aktivitám sa podľa vlastných slov začal venovať po sérii zranení, ktoré ho prinútili skoncovať s rugby.

Otvor článok

Cestovanie elektromobilom sa mierne zlepšilo. Rozvoj infraštruktúry však brzdí byrokracia

1.8 2024 13:25

BRATISLAVA - Dostupnosť nabíjacích bodov je to, čo je pre majiteľov elektromobilov i záujemcov kľúčové. Hoci primárnym by mal byť domáci zdroj nabíjania, pre cestovanie naprieč Slovenskom i ďalšími krajinami sú dôležité práve verejne prístupné nabíjacie body. Ich počet u nás od začiatku roka stúpol, významnejšiemu nárastu však bráni pomalý byrokratický proces.

Otvor článok

USA dochádza trpezlivosť so zverejnením výsledkov volieb vo Venezuele

1.8 2024 14:10

WASHINGTON - Biely dom v stredu uviedol, že mu dochádza trpezlivosť v súvislosti so zverejnením podrobných výsledkov prezidentských volieb vo Venezuele. USA i ďalšie štáty sveta požadujú, aby volebná komisia zverejnila výsledky podľa volebných okrskov.

Otvor článok

POZOR: Živnostníkom ostávajú posledné dni na splnenie si dôležitej povinnosti

1.8 2024 14:32

BRATISLAVA - Ak patríte medzi živnostníkov a ostatne samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a podali ste daňové priznanie v riadnej lehote do 31. marca 2024, dajte si pozor. Máte posledné dni na zaplatenie poistného v novej výške. Sociálna poisťovňa (SP) o tom informovala na svojom webe.

Otvor článok

Herca z Pirátov z Karibiku zabil žralok! Zdrvenej vdove poslal odkaz aj Johnny Depp

1.8 2024 14:46

OAHU - Tamayo Perry bol profesionálny plavčík a profesionálny surfer. Slovákom bol známy aj vďaka filmu Piráti z Karibiku, v ktorom si v roku 2011 zahral po boku hviezdneho Johnnyho Deppa.

Otvor článok

Minister spravodlivosti Susko navrhuje odvolanie Klimenta z funkcie sudcu

1.8 2024 15:12

BRATISLAVA - Podanie disciplinárneho návrhu avizoval Boris Susko ešte na júnovej tlačovej konferencii.

Otvor článok

Šokujúce zistenie v chorvátskej dovolenkovej destinácii: Úrady varujú pred kúpaním na populárnej pláži

1.8 2024 15:27

Na obľúbenom ostrove úradníci varujú pred kúpaním v mori kvôli kontaminácii výkalmi. Voda v tejto oblasti obsahuje nebezpečné baktérie, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy. Na pláži Lume v Smokvici bola 29. júla odobratá vzorka vody, ktorá vykazovala prekročené hodnoty baktérie Escherichia coli. Ústav verejného zdravia nepotvrdil, ako sa výkaly dostali do mora, no odporučil nevstupovať do vody, kým znečistenie nebude odstránené. Informuje Dnevnik.hr.

Otvor článok

Meteorológovia zaktualizovali výstrahy prvého stupňa. Vrátia sa aj búrky, môžu byť s krúpami

1.8 2024 15:28

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vysokými teplotami aj búrkami, ktoré sa však vrátia až v piatok.

Otvor článok

Bitie žien ako olympijský šport? Talianka pri boxe s Alžírčanom nevydržala ani minútu + VIDEO

1.8 2024 15:42

PARÍŽ - Vo štvrtok napoludnie sa na olympiáde v boxe opäť pobila žena s človekom, ktorý by mohol byť mužom. Pohlavie Imane Khelifa z Alžírska stále nie je potvrdené a kolujú o ňom špekulácie. Minulý rok však Khelifovi nedovolili súťažiť so ženami na svetovom šampionáte. Rovnako je na tom Lin Yu‑ting súťažiaci za Taiwan, ktorý sa so ženou pobije v piatok.

Otvor článok

Dúhové vlajočky, potraty, protikresťanská cesta. Na čo stavila Harrisová vo voľbách v USA?

1.8 2024 16:01

WASHINGTON - Kamala Harrisová zverejnila svoj prvý predvolebný spot. Kandidátka demokratov tak rozbehla svoju kampaň, v ktorej stavila predovšetkým na propagandu LBGT komunity a hlasnú podporu "slobody v rozhodovaní o svojom tele".

Otvor článok

Päť generácií gastronomického ošiaľu. Rodinná chorvátska reštaurácia má dve michelinské hviezdy

1.8 2024 16:16

Michelinské hviezdy nie sú udeľované len tak, niekomu. Rodina Scarello si dáva na svojom jedle záležať. Nikdy nejde len o jedlo ale aj o zážitok a šou. Ocenený zostal fakt, že reštaurácia neberie nikdy nič za samozrejmosť, a preto dve hviezdičky zostávajú svietiť nad chorvátskym morom gastronomického miesta Agli Amici. Ochutnajte rovnováhu medzi pevninou a morom!

Otvor článok

WWF upozorňuje: Vyčerpali sme kapacity našich prírodných zdrojov a to sme len v polovici roka

1.8 2024 16:21

Dnes je Earth Overshoot day, deň, kedy sme celosvetovo vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje našej planéty, ktoré nám mali vydržať až do konca roka 2024. Tento fakt je o to znepokojujúcejší, že od roku 1970 sa Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme presunul z 29. decembra až na súčasný 1. august.

Otvor článok

Singapurci majú podľa indexu najsilnejšie pasy. Ako skončili Slováci?

1.8 2024 16:23

BRATISLAVA - Singapurský cestovný pas zostáva tým najsilnejším na svete. Držiteľom zaručuje bezvízový styk so 195 destináciami. Vyplýva to z pravidelne zverejňovaného rebríčka Henley Passport Index, ktorý na základe údajov Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov zostavuje spoločnosť Henley & Partners. Český cestovný pas potom zdieľa siedmu priečku okrem iného s Kanadou či Maďarskom.

Otvor článok

ŠOKUJÚCI útok v priamom prenose: Na muža zaútočil medveď. Skočil na neho, keď ho kŕmil + VIDEO

1.8 2024 16:32

Na internete sa šíri šokujúce video, na ktorom neznámy muž má v rukách celý sáčok s jedlom a kŕmi medveďa pri ceste. Lenže ani v najhoršom sne nečakal, že medveď na neho skočí.

Otvor článok

Rusko predlžuje väzbu Francúza za porušenie zákona o zahraničných agentoch

1.8 2024 16:41

MOSKVA - Súd v Moskve v stredu predĺžil do 5. septembra väzbu Francúza Laurenta Vinatiera, ktorého obvinili zo zhromažďovania informácií o ruskej armáde bez toho, aby sa registroval ako zahraničný agent.

Otvor článok

Nové pravidlá pre e-kolobežky: Čo treba vedieť o povinnom poistení?

1.8 2024 17:04

Majitelia elektrických kolobežiek by mali byť pripravení na nové poplatky. Od 1. augusta je povinné zmluvné poistenie pre určité typy týchto vozidiel.