Archív článkov za Júl 2024, strana 4

Otvor článok

Analýza: Dovolenku plánuje v tomto roku vyše 80 % opýtaných. Pre a proti cestovaniu vlastným autom

3.7 2024 14:39

BRATISLAVA - Ak je naša destinácia do 700 km od domova, je najvhodnejšie pre štvorčlennú rodinu využiť vlastné auto, uviedol analytik 356.bank.

Otvor článok

Do Národnej rady nastúpia noví poslanci za Smer-SD

3.7 2024 14:54

BRATISLAVA - Do Národnej rady SR nastúpia noví poslanci za Smer-SD Ján Horváth a Jozef Kačmár. V parlamente nahradia Ľuboša Blahu a Erika Kaliňáka, ktorí sa dostali do Európskeho parlamentu.

Otvor článok

Vláda pripravuje návrh plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií

3.7 2024 15:03

ZÁKAMENNÉ - Do konca marca budúceho roka predloží Ministerstvo životného prostredia SR v súčinnosti s ďalšími ministerstvami návrh národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v oravskej obci Zákamenné to uviedli predstavitelia kabinetu.

Otvor článok

Vláda chce zvyšovať minimálnu mzdu. Šéf SNS si kladie podmienky

3.7 2024 15:08

BRATISLAVA - Minimálna mzda by sa mala zvyšovať. Taký je názor štátu, resp. vládnej koalície, ktorá o tomto kroku momentálne rokuje. Proces má však brzdiť predseda SNS Andrej Danko, ktorý si kladie podmienky.

Otvor článok

Na príčine tragédie pri Nových Zámkoch sa podľa Ráža nič nemení, objavili sa však nové okolnosti

3.7 2024 15:11

NOVÉ ZÁMKY - Minister dopravy Jozef Ráž trvá na doterajšom vyjadrení k okolnostiam tragickej nehody vlaku s autobusom na železničnom priecestí v Nových Zámkoch.

Otvor článok

Seniorka v Číne roky používala granát ako kladivo

3.7 2024 15:22

PEKING - Deväťdesiatročná obyvateľka Číny celých 20 rokov nevedomky lúskala orechy za pomoci ručného granátu, ktorý našla na poli.

Otvor článok

Taliansko chce podľa médií kúpiť stovky tankov a obrnených vozidiel

3.7 2024 15:44

BERLÍN - Taliansko údajne plánuje kúpiť stovky tankov a obrnených vozidiel od nemeckého koncernu Rheinmetall za približne 20 miliárd eur. Pre Rheinmetall by to bola dosiaľ vôbec najväčšia zákazka. Informuje o tom v stredu nemecký ekonomický denník Handelsblatt citujúc nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

Otvor článok

Rezort školstva chce zastaviť predčasné ukončenie školskej dochádzky

3.7 2024 16:08

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva spustilo novú výzvu pre národný projekt s názvom: Vytvorenie a overenie systému včasného varovania pred predčasným ukončením školskej dochádzky a adresnej podpory žiakov v systéme poradenstva a prevencie (NP PUŠD). Tento nástroj umožní školám a ministerstvu identifikovať žiakov v riziku a ponúknuť im konkrétnu pomoc

Otvor článok

ZSE otvorila mestskú čerpaciu stanicu pre elektromobily v Bratislave

3.7 2024 16:12

BRATISLAVA - Cieľom prvého mestského hubu je dôraz na udržateľnosť a vysoký výkon nabíjania elektromobilov. ZSE zdôraznila, že mestský hub predstavuje dôležitý míľnik v oblasti ekologickej dopravy.

Otvor článok

Zomrel významný odborník na ovocinárstvo a záhradníctvo Ivan Hričovský

3.7 2024 16:19

BRATISLAVA - Svoje znalosti Hričovský prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti.

Otvor článok

Podľa Europolu vyše 70 % kokaínu prichádza do Európy cez Antverpy a Rotterdam

3.7 2024 16:36

HAAG - Viac ako 70 percent kokaínu sa do Európy dostáva cez prístavy v belgických Antverpách a holandskom Rotterdame. Vyplynulo to z analýzy Europolu, podľa ktorej prísun tejto drogy do Európy narastá. Pre agentúru DPA to uviedla hovorkyňa Europolu,

Otvor článok

Útok nožom v izraelskom nákupnom centre: Polícia hovorí, že išlo o teroristický čin +VIDEO

3.7 2024 16:49

TEL AVIV - Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom, ktorý sa odohral v stredu v nákupnom centre v meste Karmiel na severe Izraela, informovala agentúra Reuters. Páchateľ tohto útoku bol "neutralizovaný". Polícia sa domnieva, že by mohlo ísť o teroristický čin. K zodpovednosti zaň sa nateraz nikto neprihlásil, uvádza agentúra TASR.

Otvor článok

Východ Číny postihli lejaky, evakuovali takmer štvrť milióna ľudí +VIDEO

3.7 2024 17:09

PEKING - Takmer štvrť milióna ľudí už evakuovali v provincii An-chuej na východe Číny v dôsledku lejakov, v dôsledku ktorých nebezpečne stúpli hladiny niekoľkých riek vrátane veľtoku Jang-c'-ťiang.

Otvor článok

Zaistenie bezpečnosti našich turistov v Chorvátsku

3.7 2024 17:21

ZÁHREB - Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Patrik Krauspe sa dnes v Chorvátsku stretol so štátnou tajomníčkou Ministerstva vnútra Chorvátskej republiky. Diskutovali o témach spojených s bezpečnosťou turistov a migračnou politikou.

Otvor článok

Turecko chce v EÚ registrovať pravý kebab. Nemci sú proti, už ho majú za svoj

3.7 2024 17:31

ANKARA - Německo se staví odmítavě ke snaze Turecka zaregistrovat u unijních úřadů recept na pravý döner kebab. Píše to turecký deník Hurriyet. Ankara podala v polovině dubna žádost, aby se döner kebab stal v Evropské unii zaručenou tradiční specialitou. Tím by se na území EU a Británie registrovala jediná správná receptura pro výrobu döner kebabu.

Otvor článok

Košice: V novej materskej škole sa deti oboznámia aj s nezvyčajnými zvieratkami či rastlinami

3.7 2024 17:38

KOŠICE - V septembri otvorí svoje brány nová škôlka UPeJeŠko obkolesená vedomosťami a vedou, ku ktorým budú mať prístup aj jej malí klienti. Škôlka situovaná v budove Aténa v kampuse UPJŠ na Moyzesovej 9 v Košiciach ponúka svoje služby nielen pre deti zamestnancov a študentov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ale aj širokej verejnosti.

Otvor článok

Čínsky prezident hovorí, že Čína a Kazachstan sú spoločníkmi na ceste k modernizácii

3.7 2024 18:24

ASTANA - Čína a Kazachstan sú spoločníkmi na ceste k modernizácii, povedal tu v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching na spoločnom stretnutí s novinármi s kazašským prezidentom Kassym-Jomartom Tokajevom.

Otvor článok

Nemecký policajt ukradol pri nehode 180 kg čedaru. Zo syru som ani neodhryzol, bránil sa

3.7 2024 18:45

KOBLENZ - Nemecký policajt, ​​ktorý bol prepustený kvôli krádeži 180 kilogramov čedaru z miesta nehody, kde zasahoval, v utorok prehral súd, v ktorom sa domáhal návratu medzi strážcov zákona. A to napriek tomu, že poprel, že by zo syra čo i len odhryzol, poznamenáva agentúra Reuters.

Otvor článok

Sociálna poisťovňa pripomína dôchodcom žijúcim mimo EÚ: V júli je potrebné doručiť Potvrdenie o žití

3.7 2024 19:15

BRATISLAVA - Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne s bydliskom mimo Európskej únie/Európskeho hospodárskeho priestoru (EÚ/EHP) a Švajčiarska by nemali v júli zabudnúť na povinnosť doručiť tzv. Potvrdenie o žití. Toto tlačivo je potrebné zaslať do 15. júla.

Otvor článok

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv a pŕhľavy. Zachytený bol aj prvý peľ paliny a ambrózie

3.7 2024 19:39

BRATISLAVA - V dvadsiatom šiestom kalendárnom týždni opäť dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračovala na celom území, pričom vyššie koncentrácie peľu tráv zachytili už len monitorovacie stanice na strednom a severnom Slovensku.

Otvor článok

Kelemen ostáva v zámorí: S Utahom sa dohodol na dvojcestnom kontrakte

4.7 2024 08:03

UTAH - Slovenský hokejista Miloš Kelemen bude v nadchádzajúcej sezóne súčasťou organizácie HC Utah. S tímom NHL sa útočník dohodol na ročnom dvojcestnom kontrakte.

Otvor článok

Tenistka Schmiedlová ide na olympiádu: ITF potvrdila jej miestenku

4.7 2024 08:18

PARÍŽ - Slovensko bude mať na OH 2024 zastúpenie aj v tenise. V ženskej dvojhre sa v Paríži predstaví Anna Karolína Schmiedlová. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) v stredu (3. 7.) potvrdila olympijskú miestenku pre najlepšiu slovenskú singlistku, informoval o tom portál olympic.sk.

Otvor článok

Polícia našla v Austrálii telo nezvestného dieťaťa. Zabil ho krokodíl

4.7 2024 08:31

CANBERRA - Austrálska polícia vo štvrtok (4. 7.) našla telo dvanásťročného dievčaťa, ktoré pred dvoma dňami stiahol pod vodu krokodíl, keď plávala v potoku v odľahlej oblasti na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Otvor článok

Ústavný súd schválil novelu trestných kódexov: Väčšina zmien je v súlade s ústavou. Fico požaduje ospravedlnenie +VIDEÁ

4.7 2024 08:54

KOŠICE - Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. Informoval o tom predseda súdu Ivan Fiačan.

Otvor článok

Žiadne skracovanie, ale predĺženie: Grécko zavádza šesťdňový pracovný týždeň

4.7 2024 09:07

ATÉNY - Zatiaľ čo v iných západných krajinách sa uvažuje o skracovaní pracovného týždňa na štyri dni, v Grécku sa rozhodli ísť opačným smerom. Od 1. júla je totiž predĺžený na šesť dní. Podľa zákona ale budú musieť zamestnávatelia, ktorí ho pracovníkom ponúknu, platiť za šiesty deň práce o 40 percent viac.

Otvor článok

Putin a Si Ťin-pching chcú rýchlu dohodu o plynovode Sila Sibíri 2

4.7 2024 09:16

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a čínska hlava štátu Si Ťin-pching dali štátnym spoločnostiam pokyn, aby sa "čo najskôr" dohodli na podmienkach dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri 2.

Otvor článok

Izrael tvrdí, že študuje najnovšiu reakciu Hamasu na dohodu o prímerí a rukojemníkoch v Gaze

4.7 2024 09:35

GAZA - Vysoký izraelský predstaviteľ tvrdí, že aktualizovaný návrh teroristickej skupiny poskytuje väčší priestor pre možnú dohodu, ale zdôrazňuje stále značné medzery, tvrdí Netanjahuov úrad, ktorý poškodzuje rozhovory

Otvor článok

Prieskum: Viac ako 50 % Slovákov stále nakupuje v kamenných obchodoch

4.7 2024 09:49

BRATISLAVA - Celý výskum bol realizovaný formou online zberu dát. Reprezentatívnu vzorku tvorilo 500 Slovákov vo veku 15 a viac rokov.

Otvor článok

Vo veci atentátu na premiéra došlo k zmene právnej kvalifikácie. Ide o teroristický útok?

4.7 2024 10:04

BRATISLAVA - Vo veci atentátu na premiéra Roberta Fica došlo k zmene právnej kvalifikácie.

Otvor článok

Totálna deštrukcia: Hurikán Beryl zmietol ostrov, a potom udrel aj na Jamajke +VIDEÁ

4.7 2024 10:07

KINGSTON - Kvôli príchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanásťhodinový zákaz vychádzania. Obyvatelia sa už začali preventívne pripravovať. Beryl už napáchala „nepredstaviteľnú, totálnu“ obrovskú skazu na karibských ostrovných štátoch Grenada a Svätý Vincent a Grenadíny. Ich obyvatelia hovoria, že sa premenili na ostrovy bezdomovcov. Ohrozené sú aj Kajmanie ostrovy.

Otvor článok

Google buduje nový podmorský optický kábel. Spojí Afriku s Austráliou

4.7 2024 10:15

NAIROBI / CANBERRA - Spoločnosť Google pracuje na prvom podmorskom optickom kábli prepájajúcom Afriku s Austráliou. Nový zámer posilní každodenný prístup k internetu v jednej z doteraz najmenej pripojených častí sveta. Kábel s názvom Umoja nadväzuje na ten menom Equiano, ktorým sa Afrika v minulosti prepojila s Európou.

Otvor článok

Olympijská výprava Slovenska sa rozrástla: Miestenku do Paríža si získala chodkyňa Czaková

4.7 2024 10:37

BRATISLAVA - Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková má miestenku na tohtoročné olympijské hry v Paríži. Tridsaťpäťročná atlétka sa predstaví v pretekoch na 20 kilometrov a bude to jej štvrtá olympijská účasť.

Otvor článok

Briti volia nový parlament, očakáva sa drvivý triumf labouristov

4.7 2024 10:49

LONDÝN - Briti vo štvrtok od ôsmej hodiny ráno SELČ hlasujú v parlamentných voľbách. K jasnému víťazstvu mieri opozičná Labouristická strana, ktorá si za hlavný cieľ vytýčila oživenie stagnujúcej ekonomiky. Konzervatívci skončia po dlhotrvajúcej kríze ďaleko za nimi. Volebné miestnosti sa uzavrú o jedenástej hodine večer, prvé výsledky možno očakávať v noci na piatok.

Otvor článok

Takáč: Problém s priamymi platbami sa do 30. júna podarilo vyriešiť. Ako sú na tom farmári?

4.7 2024 11:02

BRATISLAVA - Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sa do konca júna podarilo problém s priamymi platbami za kampaň 2023 vyriešiť.

Otvor článok

Českí vedci objavili nový spôsob opravy poškodenej DNA. Pomôže pri liečbe rakoviny?

4.7 2024 11:04

PRAHA - Na základe 3D-SIM mikroskopie vo vysokom rozlíšení českí vedci odhalili, že proteín RAD18 nespôsobuje iba odpoveď buniek na UV žiarenie.

Otvor článok

Sopka Etna sa opäť prebudila, ohnivú show sledovali desiatky ľudí +VIDEO

4.7 2024 11:11

KATÁNIA - Etna sa opäť prebudila k životu. Z najvyššej činnej sopky v Európe sa ozývalo hrmenie a silné výbuchy, ktoré otriasali okolitou krajinou. V noci sa po jej úpätí spustili prúdy lávy a pri erupciách z nej lietali úlomky kamenia. Z krátera Voragine, ktorý je jeden z najväčších, doteraz prúdi husté oblaky belavého dymu.