Archív článkov za September 2024, strana 1

Otvor článok

REPORTÁŽ Banská Bystrica SNP80: Patrik Herman prišiel odovzdať dôležité posolstvo +VIDEO

1.9 2024 00:11

BANSKÁ BYSTRICA – Na oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania v meste pod Urpínom neunikla pozornému oku návštevníka ani prítomnosť každému dobre známeho televízneho moderátora, publicistu a vysokoškolského pedagóga Patrika Hermana.

Otvor článok

REPORTÁŽ Banská Bystrica SNP80: Čo najviac zapôsobilo na návštevníkov osláv +FOTO +VIDEÁ

1.9 2024 01:43

BANSKÁ BYSTRICA – Návštevníci okrúhlych osláv Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici si mali možnosť vychutnať okrem iného aj veľkolepú vojenskú prehliadku s 2 973 vojakmi a 266 kusmi pozemnej a leteckej techniky. Nezabudnuteľným zážitkom bol aj záverečný ohňostroj.

Otvor článok

REPORTÁŽ Banská Bystrica SNP80: V programe zahviezdili aj Cmorík, Bezdeda, Regešová, Zimányiová či učiteľský zbor +FOTO +VIDEO

1.9 2024 03:31

BANSKÁ BYSTRICA – V Galaprograme k 80. výročiu SNP na veľkom pódiu zažiarili aj speváci Peter Cmorík, Tomáš Bezdeda či Spevácky zbor slovenských učiteľov. Ponúkame vám rozhovor s Petrom i Tomášom, ako aj s dirigentom učiteľského zboru Štefanom Sedlickým.

Otvor článok

Počasie Nedeľa

1.9 2024 05:40

Predpoveď počasia na 01.09.2024 (Nedeľa)

Otvor článok

Dráma v Berlíne: Špeciálna jednotka zastrelila ozbrojeného muža po streľbe v byte

1.9 2024 08:20

Špeciálna policajná jednotka v Berlíne zasiahla proti 46-ročnému mužovi, ktorý sa v sobotu vyhrážal inému mužovi strelnou zbraňou. Po tom, ako podozrivý začal na policajtov strieľať, ho zastrelili. Incident, ktorý sa začal v kempingu pre karavany a skončil v paneláku v štvrti Nikolassee, teraz vyšetruje oddelenie vrážd.

Otvor článok

Parlament otvára svoje brány verejnosti: Deň otvorených dverí ponúka množstvo unikátnych zážitkov + VIDEÁ

1.9 2024 09:20

V nedeľu si verejnosť môže pozrieť priestory Národnej rady SR a Bratislavského hradu počas Dňa otvorených dverí, ktorý sa koná pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR. Návštevníkov čaká bohatý sprievodný program, výstavy, ukážky techniky a jedinečná príležitosť navštíviť bežne neprístupné miesta vrátane rokovacej sály parlamentu a Zrkadlovej siene na Bratislavskom hrade.

Otvor článok

NAKA oficiálne zanikla, nahradili ju nové útvary na boj proti organizovanej kriminalite + VIDEO

1.9 2024 09:55

V nedeľu zanikla Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorú nahradili tri nové špecializované útvary – Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. Prezident Policajného zboru Ľubomír Solák potvrdil, že reorganizácia má priniesť efektívnejší boj proti najzávažnejším formám kriminality. ÚBOK povedie Maroš Kubala, pričom zmeny sa zatiaľ nedotknú Národnej centrály osobitných druhov kriminality.

Otvor článok

Evakuácia letísk v Košiciach a Poprade kvôli bombovej hrozbe

1.9 2024 10:10

V nedeľu ráno evakuovali letiská v Košiciach a Poprade po nahlásení bombovej hrozby. Pyrotechnická prehliadka je v plnom prúde. Hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová potvrdila, že opatrenia sa týkajú aj ďalších slovenských letísk.

Otvor článok

Izraelská armáda objavila telá rukojemníkov v tuneli v Pásme Gazy

1.9 2024 10:35

V nedeľu objavila izraelská armáda telá šiestich rukojemníkov v tuneli pod mestom Rafah. Telo všetkých obetí, unesených Hamasom, už bolo prepravené späť do Izraela. Objavenie tiel vzbudilo kritiku voči premiérovi Netanjahuovi a zvýšilo tlak na rokovania o prímerí.

Otvor článok

Záhadná kométa „storočia“ môže zmiznúť pred očami + VIDEO

1.9 2024 11:00

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ktorá mala byť jasne viditeľná voľným okom, čelí hrozbe rozpadu. Astronómovia varujú, že jej osud je neistý a mohla by sa ešte skôr, než sa priblíži k Zemi, rozpadnúť.

Otvor článok

Richard Lugner: Stavebný magnát a spoločenský gigant, ktorý prežil veľké úspechy aj pády + FOTO

1.9 2024 12:05

Richard Lugner, rakúsky stavebný magnát a prominentný hostiteľ viedenského Opernballu, sa preslávil svojimi projektmi, ako je výstavba Viedenského islamského centra a Lugner City. Narodený v roku 1932 vo Viedni, jeho kariéra zahŕňala aj politické ambície, keď v 90. rokoch kandidoval na prezidenta Rakúska. Počas posledných mesiacov svojho života čelil zdravotným problémom a podstúpil operáciu srdca.

Otvor článok

Prezident a lídri vládnych strán podpisujú memorandum o jednotnom postupe v zahraničnej politike + VIDEO

1.9 2024 12:40

Prezident SR Peter Pellegrini, podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga (Hlas-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v nedeľu podpísali memorandum o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky.

Otvor článok

Ruské ostreľovanie si v Sumskej oblasti vyžiadalo obete, zničený bol konvoj s obilím

1.9 2024 13:25

V noci na nedeľu pri ruskom ostreľovaní Sumskej oblasti pri hraniciach s Ruskom zahynul jeden civilista a ďalší štyria utrpeli zranenia. Pri útoku na konvoj nákladných áut prevážajúcich obilie prišiel o život 23-ročný vodič, čo spôsobilo rozsiahle škody na prepravovaných vozidlách.

Otvor článok

Tragická nehoda v Staškove: Zrážka auta si vyžiadala život 75-ročného muža

1.9 2024 13:55

V obci Staškov v okrese Čadca došlo v sobotu večer (31. 8.) k tragickej dopravnej nehode, pri ktorej osemnásťročný vodič vozidla zrazil 75-ročného chodca prechádzajúceho cez cestu mimo priechodu pre chodcov. Muž zraneniam podľahol na mieste, pričom vodič skončil v nemocnici. Polícia nehodu naďalej vyšetruje.

Otvor článok

Slovenská strelkyňa Vadovičová získala zlato na PH 2024, Malenovský pridal striebro

1.9 2024 14:35

Veronika Vadovičová, slovenská reprezentantka v parastreľbe, triumfovala na paralympijských hrách 2024 v Paríži, keď vo vzduchovej puške SH1 na 10 m získala zlatú medailu s novým paralympijským rekordom 254,2 bodu. K úspechu slovenského tímu prispel aj Radoslav Malenovský, ktorý si vybojoval striebro, čím Slovensko zaznamenalo už štvrtý cenný kov na týchto hrách.

Otvor článok

Na Kamčatke našli trosky vrtuľníka Mi-8T, všetci na palube zahynuli

1.9 2024 15:00

Na ruskom polostrove Kamčatka našli trosky vrtuľníka Mi-8T, ktorý stratili úrady zo spojenia ešte v sobotu. Záchranári potvrdili, že z 22 ľudí na palube nikto neprežil. Vrak vrtuľníka bol objavený neďaleko miesta posledného kontaktu, pričom predbežné správy naznačujú, že nehoda mohla byť spôsobená chybou posádky. Na palube boli traja členovia posádky a 19 turistov.

Otvor článok

Prečo si idealizujeme celebrity? Glamorizované pozlátko vidíme cez ružové okuliare, realita je často iná

1.9 2024 15:22

Chceme, aby bol svet jednoduchý, ale každý má komplikovaný život. boli časy, keď by sme kráľovnú radi sledovali, pretože sme si mysleli, že žila rozprávkový život, ale keď reagovali na vonkajšie sily a museli do svojho života pozývať médiá, čoskoro sme si uvedomili, že sú rovnako nefunkčné ako naše rodiny. Napriek tomu stále chceme veriť v rozprávku – to je dôvod, prečo je séria Netflix, The Crown, taká úspešná.

Otvor článok

Mestská polícia v Bratislave posilňuje hliadky na začiatok školského roka + VIDEO

1.9 2024 16:15

Mestská polícia v Bratislave posilní hliadky pred školami a priechodmi pre chodcov v pondelok 2. septembra, aby zabezpečila bezpečný začiatok školského roka. Polícia žiada vodičov, aby vyrazili skôr a dodržiavali bezpečnostné pravidlá.

Otvor článok

Násilný útok v Košiciach: Žena zranená údermi tyčou

1.9 2024 16:30

V sobotu popoludní v Košiciach došlo k násilnému incidentu, pri ktorom žena utrpela zranenia údermi železnou tyčou. Polícia žiada verejnosť o pomoc pri identifikácii muža, ktorý sa nachádzal na mieste.

Otvor článok

Stretnutie jednovaječných dvojčiat: 40 párov sa zišlo v nemeckom Babelsbergu

1.9 2024 17:00

V nemeckom Babelsbergu sa v sobotu zišlo približne 40 párov jednovaječných dvojčiat z Nemecka a Švajčiarska. Účastníci stretnutia sa zišli vo filmovom parku v Postupime, kde sa stretli dvojčatá všetkých vekových kategórií, od detí po dôchodcov.

Otvor článok

Maďarské more nie je len o kúpaní. Výlet k Balatonu vie byť plný histórie

1.9 2024 17:03

Balaton ponúka širokú škálu aktivít pre každého. Vodné športy ako surfovanie, vodné lyžovanie, plachtenie a jazda na vodných bicykloch sú len niektoré z možností. Rybári si prídu na svoje, pretože jazero je bohaté na ryby. Okolo jazera vedie 240 kilometrov dlhá cyklotrasa Balaton körút, ktorá ponúka nádherné panoramatické výhľady.

Otvor článok

Gauffová vypadla z US Open, v osemfinále podľahla krajanke Navarrovej + VIDEO

2.9 2024 08:06

NEW YORK - Americká tenistka Cori Gauffová neobháji titul na grandslamovom turnaji US Open. V osemfinále ženskej dvojhry prehrala v pozícii nasadenej trojky so svojou krajankou Emmou Navarrovou 3:6, 6:4, 3:6. Počas celého zápasu sa trápila na podaní a spravila až 19 dvojchýb.

Otvor článok

Slovenskí hokejisti postúpili na ZOH 2026. Zdolali Kazachstan 3:1 + VIDEO

2.9 2024 08:15

BRATISLAVA - Slovenskí hokejoví reprezentanti postúpili na ZOH do Milána a Cortiny d'Ampezzo. V rozhodujúcom zápase na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave zdolali Kazachstan 3:1 a bez straty bodu sa stali víťazmi D-skupiny.

Otvor článok

Polícia varuje: Ani v tomto školskom roku nezabúdajte na bezpečné správanie vašich detí + VIDEO

2.9 2024 08:29

BRATISLAVA - Vodičov motorových vozidiel polícia upozorňuje, aby nejazdili agresívne a obzvlášť v obytných zónach, kde je predpoklad zvýšeného pohybu školopovinných detí zvýšili obozretnosť a jazdili opatrne.

Otvor článok

Nové osnovy, podpora učiteľov a duševné zdravie: Priority školstva v novom školskom roku + VIDEO

2.9 2024 08:39

BRATISLAVA - Rezort tiež odporúča podporiť socializáciu detí, napríklad stretnutiami s novými spolužiakmi, a pripraviť ich aj na možné ťažkosti, pričom je dôležité ubezpečiť ich, že majú podporu svojich najbližších aj pedagógov v škole.

Otvor článok

Slávnu "ruskú špiónsku" veľrybu našli mŕtvu v nórskych vodách

2.9 2024 09:03

NÓRSKO - Biela veľryba beluga menom Hvaldimir, ktorá bola prvýkrát spozorovaná v Nórsku neďaleko ruských vôd s postrojom, ktorý podnietil dohady, že môže byť moskovským špiónom, bola nájdená mŕtva.

Otvor článok

Rezort investícií: Vyše tisíc materských, základných a stredných škôl sme podporili sumou takmer 345 miliónov eur

2.9 2024 09:19

BRATISLAVA - K dispozícii je aj ďalších 46 miliónov eur vo výzvach pre kvalitné stredné školy v rámci Fondu na spravodlivú transformáciu v Trenčianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Otvor článok

Predstavitelia Gazy uviedli, že pri izraelskom útoku na školy zahynulo 11 ľudí + VIDEO

2.9 2024 09:34

Zdravotníci v Gaze uviedli, že izraelský letecký útok zameraný na skupinu policajtov v škole, ktorá ukrýva vysídlených Palestínčanov, zabil v nedeľu najmenej 11 ľudí, zatiaľ čo armáda uviedla, že zasiahla veliteľské centrum Hamasu.

Otvor článok

Nová školská legislatíva: Povinné vzdelávanie pre deti cudzincov

2.9 2024 09:49

BRATISLAVA - Ministerstvo tiež oznámilo, že Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci so Švajčiarskou federálnou univerzitou pre odborné vzdelávanie a prípravu spúšťajú projekt na zlepšenie kvality a atraktívnosti odborného vzdelávania a prípravy.

Otvor článok

Princ Harry zvažuje návrat do Spojeného kráľovstva, aby napravil svoj vzťah s kráľom Karolom

2.9 2024 10:07

LONDÝN - Štyri roky po tom, čo sa dramaticky „stiahol“ ako pracujúci člen kráľovskej rodiny, princ Harry údajne skúma možnosti určitého návratu do života v Spojenom kráľovstve.

Otvor článok

Muránska planina pod ochranou: Nový program boja za hlucháňa hôrneho

2.9 2024 10:19

BRATISLAVA - Ministerstvo pripomenulo, že chránené vtáčie územie Muránska planina - Stolica patrí medzi lokality jadrovej populácie hlucháňa hôrneho na Slovensku.

Otvor článok

Oslavy SNP zatienené krádežou: Súd nariadil väzbu pre muža, ktorý vykradol dom Vladimíra Strmeňa

2.9 2024 10:38

BANSKÁ BYSTRICA - Z domu veterána odcudzil rôzne predmety, vrátane prsteňa, hodnotných Strmeňových medailí a finančnej hotovosti vo výške 200 eur.

Otvor článok

Ak chce Čína Taiwan, mala by tiež získať späť územie od Ruska, tvrdí taiwanský prezident

2.9 2024 10:46

TAIPEI - Ak sú nároky Číny na Taiwan spojené s územnou celistvosťou, potom by si mala vziať späť aj územie od Ruska, ktoré v 19. storočí podpísala posledná čínska dynastia, uviedol taiwanský prezident Lai Ching-te v rozhovore pre taiwanské médiá.

Otvor článok

Donald Tusk: Poľsko buduje jednu z najsilnejších armád v Európe + VIDEO

2.9 2024 11:08

VARŠAVA - Premiér pripomenul, že počas viac ako päť rokov trvajúcej druhej svetovej vojny a brutálnej nemeckej okupácie Poľsko stratilo šesť miliónov obyvateľov.

Otvor článok

Rusko zaútočilo na Kyjev masívnym útokom dronov a riadených a balistických rakiet

2.9 2024 11:14

KYJEV - Ukrajinské letectvo v pondelok skoro ráno uviedlo, že čelí záplave vypustených ruských bezpilotných lietadiel, ako aj okrídlených a balistických rakiet na Kyjev a možno aj ďalšie mestá.

Otvor článok

Nový stály predstaviteľ Slovenska pri OSN bude Peter Hulényi

2.9 2024 11:23

BRATISLAVA - Organizácia Spojených národov združuje 193 členských krajín z celého sveta s cieľom zachovať medzinárodný mier a bezpečnosť. Slovensko je súčasťou medzinárodnej organizácie od jej vzniku v roku 1945, v rámci bývalého Československa sa stalo jedným z 51 zakladajúcich členov.